Curtea de Conturi a descoperit abateri de 2,7 milioane de euro la Primăria Galaţi

Curtea de Conturi a descoperit abateri de 2,7 milioane de euro la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrări neexecutate de constructori, dar plătite din banii noştri, minciuni în procesele verbale de recepţionare a lucrărilor sau lucrări întârziate şi nepenalizate, obiective de investiţii începute şi uitate, studii şi proiecte de investiţii plătite din greu dar nerealizate vreodată, taxe neîncasate sau plăţi ilegale efectuate de Primăria Galaţi. Nu sunt decât constatările Camerei de Conturi Galaţi - structură teritorială a Curţii de Conturi, în cadrul a două misiuni de control desfăşurate anul trecut. Este vorba despre un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale pe anul 2012 şi de un controlul al modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012.

Practic, auditorii au petrecut mai bine de trei luni din an verificând scriptele Primăriei. Despre o parte din neregulile constatate, aţi mai putut citi, anul trecut în ziarul nostru, dar de această dată Curtea de Conturi a făcut public raportul neregulilor constatate, iar valoarea totală a abaterilor estimate se ridică la aproape 11,9 milioane de lei.

Deficienţe de cinci milioane de lei doar în 2012

Puse cap la cap, neregulile constatate de Camera de Conturi în cadrul auditului financiar pe 2012 se ridică la 5 milioane de lei. Cea mai modestă abatere, estimată la 252.000 de lei, este că Primăria habar nu are cine şi pe ce bază a modernizat un imobil care îi aparţine. Faptul că Primăria nu a stabilit şi încasat, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor privind lucrările de racorduri şi branşament la reţelele publice constituie o abatere de 1.565.000 de lei.
Jenant este că un serviciu propriu al Primăriei n-a restituit un împrumut pe termen scurt luat din fondul de rezervă bugetară a municipiului, abatere de 286.000 de lei. Dar cea mai serioasă constatare vizează faptul că Primăria a plătit din bugetul local 2.410.000 de lei, SC Fotbal Club Oţelul SA Galaţi, o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, măsură pe care municipalitatea, aşa cum v-am mai informat, a contestat-o.

Cheltuieli mari, investiţii în bătaie de joc

Controlul modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990–2012 a scos la iveală faptul că Primăria nu a încasat penalităţi contractuale pentru neexecutarea de către constructori a unor lucrări de investiţii, în conformitate cu graficele de execuţie, abatere estimată la 349.000 de lei!
Mai grav, în cei 22 de ani a cheltuit 5.177.487 de lei pentru studii de (pre)fezabilitate, proiecte şi expertize tehnice pentru investiţii neîncepute, sistate sau care nu au mai fost puse în funcţiune. Auditorii au descoperit şi că Primăria a decontat sau plătit, în mod nelegal, suma de 1.363.119,03 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate. Primăria a primit sarcină să verifice lucrările şi situaţiile descoperite de Camera de Conturi, să stabilească întinderea prejudiciului rezultat inclusiv a beneficiilor nerealizate şi să ia măsurile legale de recuperare a acestora.

Citit 5431 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 23:40

18 comentarii

 • postat de tutu
  Duminică, 09 Februarie 2014 13:38
  89.137.138.***
  Curtea de conturi daca nu va lua si masuri de recuperare a banilor de la cei care au luat acesti bani, va cunoaste un protest fiscal din partea cetatenilor care o platesc degeaba. Nu ne incanta ca a gasit nereguli la autoritati si uita sa administreze sanctiuni, vrem sa-si faca treaba , nu politic si pe mita.....
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ionescu
  Duminică, 09 Februarie 2014 10:37
  188.214.210.***
  Curtea de Conturi si Guvernul nu vad ilegalitati:

  1.Spor CFP(Control Financiar Preventiv) pentru singurul contabil din gradinita sau scoala.Aceeasi persoana intocmeste actul si tot ea si-l controleaza, încasând un spor de 25% din salariu !!

  2.Spor de conducere 25%, fara sa aibe subalterni !!- pentru unicul contabil din gradinita, sau scoala.Pe cine controleaza sau coordoneaza ?

  3.Seful-contabil care are subalterni incaseaza spor de conducere legal 25% care include si activitatea de control (Conducere=control si coordonare) plus 25% spor ilegal CFP(Control Financiar Preventiv).Nu se justifica plata pentru inca 1 spor de control).

  4.Spor de stimulare a activitatii 100% la angajatii ANAF.
  0
  1
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 07 Februarie 2014 19:37
  82.137.10.***
  Da si, daca a constatat curtea de conturi ce?
  A ramas cu atata. A facut cineva puscarie? A fost tras cinva la raspundere? Presa vorbste, cainii latra ursu trec, platile raman, noi ne mai uitam la soare si ne curge iar sudoarea, iar pana pe 31 martie ducem toti banii la impozite.
  Ce a facut curtea de conturi, institutiile abilitate? NIMIC. CIOCU MIC CA PUN JANDARMII PE VOI.
  FAPTE CONCRETE, NU VORBE IN VANT, CA SUNTEM SATUI DE VORBE. ANI DE PUSCARIE.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Vineri, 07 Februarie 2014 17:07
  70.198.128.***
  Pentru domnul Goe
  Nu sunt un nostalgic al vremurilor trecute si nici pe Ceausescu nu-l plang, totdeauna am votat pe cei care n-au iesit, sumele sunt modeste pentru ca, cat a stat niciolae la primarie nu s-a miscat nimic in oras, deci s-au evaporat sume mult mai mari...alte lucruri am vrut sa scot in evidenta, faptul ca ni s-a distrus in toti acesti ani industria sistematic iar lumea parca nu a observat cum dispar fabrici si uzine poporul devenind somer pas cu pas, de lucrul asta imi e ciuda, ca am avut industrie si am ramas fara ea....si acum plangem dupa investitorii care daca vor veni, tot salarii de mizerie vom avea, iar traiul decent pe care-l viseaza lumea va ramane o himera, din generatiile de sacrificiu ne-am transformat in generatiile condamnate la sclavagism intr-o epoca moderna.
  2
  2
  Raportează
 • postat de madeingalati.ro
  Vineri, 07 Februarie 2014 12:22
  91.216.52.***
  Stan a „moșit” și scumpirea deszăpezirii doi ani la rând!

  Deszăpezirea gălățeană a fost licitată PER ORĂ cu 40% mai scump ca în 2012. Dar și atunci a fost scumpită!
  În anii precedenți, Ecosalul închiria utilajele pentru deszăpezire după specificul lor: atâtea sărărițe, atâtea buldoexcavatoare, încărcătoare frontale, autogredere, basculante, tractoare cu lamă etc. Până în prima iarnă din mandatul lui Stan, se estima o sumă globală, dar nu se dădeau tarife per utilaj.

  Anul trecut s-a pus pentru prima oară estimarea de preț per utilaj. Autogrederul muncea pentru 200 lei/oră, iar încărcătorul frontal pentru 170 lei/oră. Anul acesta au fost estimate cu 40% mai mult, iar alte utilaje s-au dus chiar la peste 60% creștere. La Consal Trade srl Constanța, alt constructor de „marcă”, autogrederul era 146 lei/oră, iar încărcătorul – 144 lei/oră.

  Pentru iarna 2013-2014, licitația s-a organizat pe loturi care parcă așteptau ca anumite firme să le revendice. Mai precis: au Tancrad și Vega atâtea sărărițe, atâtea basculante, autogredere, buldozere etc.? Păi, loturile 1 și 2 sunt pentru ele. Are Gospodărire Urbană doar tractoare cu lamă și perie? Atunci, pentru ei e lotul 3. Și tot așa.

  Mai mult, conform fișei de date pentru iarna 2013-2014, prețurile per utilaj per ora de lucru au fost din start majorate cu 32 până la 64 la sută față de iarna trecută, când motorina a fost cu 3-4% MAI SCUMPĂ. Normal că cei care știau sigur că vor câștiga au venit cu oferte cu nici măcar un procent sub prețul estimat.

  Așadar, Ionuț Pucheanu, cel pus de însuși Marius Stan în fruntea Ecosal, nu a reușit să facă altceva decât să scumpească din start ora de deszăpezire cu 40% de la un an la altul.

  Așadar, dacă socialiștii au inventat capitalismul de cumetrie, liberalul Marius Stan nu doar că nu-l combate, ba se arată chiar foarte încântat de noii săi… „cumetri”.
  1
  10
  Raportează
 • postat de teasca
  Vineri, 07 Februarie 2014 12:01
  5.13.203.***
  toate hotiile directe sau indirecte la adresa Primariei, au fost executate in stilul mafiot balcanic, fara scupule si fara frica, cei care au participat la acest jaf sistematic asupra comunitatii locale fiind, bine merci, mari oameni politici sau de afaceri in mun. Galati. Eu sunt de parere ca stimata institutie Primar are obligatia morala, fata de cetatenii acestei urbe, sa inainteze plangere penala catre Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, impotriva tuturor celor care au contribuit (dovedit prin acte) la acest act de subminare a economiei pe plan local. De asemenea, cred ca institutiile DNA si DIICOT ar trebui sa se autosesizeze din oficiu luand in cacul rezultatete auditurilor efectuate in Primarie si sa demareze cea mai ampla ancheta judiciara de la Revolutie incoace. Altfel, toate cheltuielile cu auditurile efectuate vor fi trecute la pierderi, in bilantul Primariei, iar tot ce se scrie in presa va fi "un atentat la padurile patriei noastre"!
  0
  9
  Raportează
 • postat de bobu
  Vineri, 07 Februarie 2014 11:04
  78.96.59.***
  Din cauza asta nu are bani Primaria pentru un transport urban decent si vrea sa scumpeasca biletele. De ani de zile tolereaza capusele de maxi-taxi si autofalimenteaza Transurb.
  1
  13
  Raportează
 • postat de vedeti din ce perioada sunt hotiile
  Vineri, 07 Februarie 2014 10:42
  5.13.157.***
  Dar cum , Ciumacenco vb prin ziare de sifonarea banilor publici , dar in perioada scrisa in articol taia frunze la caini si el prin primarie . S-a bagat unde nu-i fierbe oala , nataraul , si acum se mai suie si pe gramada de gunoi sa cante CUCURIGU !
  2
  11
  Raportează
 • postat de C.Stan
  Vineri, 07 Februarie 2014 09:42
  5.13.209.***
  Ptr. dna Valy si alti comentatori rautaciosi,
  Va rog sa observati ca datoriile sunt din anii 1990/2012 cand primar a fost Dl. Nicolaie timp de 12 ani, perioada in care Galatiul nu s-a dezvoltat de loc, dar a cheltuit banii aiurea. Pe actualul primar, lasati-l sa demonstreze ce poate sa faca si la final de mandat judecati-l. Banii la clubul Otelul au fost dati cu aprobarea CL, dar daca justitia constata ca nu s-a procedat corect, atunci sa plateasca toti cei vinovati de aceasta greseala.Vad ca dl GOE face politica deja, ne indica pe cine sa votam sau nu. Lasati oamenii sa aiba propriile hotarari.
  7
  9
  Raportează
 • postat de un postac
  Vineri, 07 Februarie 2014 09:07
  5.13.238.***
  Cine a fost primar in acea perioada ?
  1
  9
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:34
  79.116.101.***
  Catuse ,mascati ,vile confiscate ,nimic ,nimic ?
  2
  17
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:29
  79.116.109.***
  deci :marius stan a primit bani la club si dupa cum se vede sunt destul de multi si el nu recunoaste. bun .acum cand ar trebui sa dea se da de fund inapoi . de unde zicala "cand ii dai ii fata vaca cand ii ceri ii moare si vitelul"
  5
  6
  Raportează
 • postat de Anton
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:19
  109.166.132.***
  Ma tot intreb daca o sa plateasca careva vreun leu. Curtea de conturi constata, decide, stabileste sume, dar nimeni nu scrie articole in presa ca aceste sume ar fi si recuperate in vreun fel. Asa si la CJ Galati. Se fac constatari si atat. Nu am auzit sa se impute aceste sume cuiva.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Pentru Renegatul de la Goe
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:12
  5.13.184.***
  Sumele care se vehiculeaza sunt lei noi,2.410.000 lei adica ( 20.410.000.000 lei vechi) vi se pare a fi modeste? Si inca ceva ,Ceausescu ,a fost dat jos pentru politica lui proasta pe care o ducea si s-a dorit o schimbare .Inca mai sunt cetateni nostalgici acelei perioade care merg la vot si aleg gresit.Pacat ca nu merg la vot cei tineri.......atunci am putea vedea procentul adevarat si in acest fel am scapa de aceasta ciuma rosie.
  4
  16
  Raportează
 • postat de valy
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:01
  193.231.148.***
  unde sunt latraii lui stanica ,unde sunt pupincuristii dna unde e?
  7
  9
  Raportează
 • postat de valy
  Vineri, 07 Februarie 2014 08:00
  193.231.148.***
  unde sunt latraii lui stanica ,unde sunt pupincuristii dna unde e?
  7
  10
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Vineri, 07 Februarie 2014 07:29
  70.198.128.***
  Politica este cancerul societatii in care ne zbatem cu totii. Suma care ni se prezinta, mi se pare a fi modesta, sunt convins ca s-au evaporat sume mult mai mari, care nu vor fi cunoscute vreodata. Totusi aceste lucruri mi se par nesemnificative comparativ cu faptul ca in acesti 22 de ani ni s-a distrus si vandut toata industria locala...industrie care am mostenit-o de la Ceausescu, fara voia lui, si care mergea cica in pierdere, dar sa nu uitam ca si-a platit toata datoria externa cu ea, singura necunoscuta care va ramane un mister este, ce soarta aveam noi romanii daca incepeam sa fim pe plus, avand in vedere ca Ceausescu era hotarat sa nu mai ia bani imprumutati cu forta de la FMI cu dobanzi nesimtite?!! Din pacate am fost pacaliti cu totii, facem retrospectiva acestor ani foarte simplu, la inceput, dupa mascarada ieftina din 89, toti visam cu ochii deschisi la un alt stil de viata, sanatos si prosper...ne-am investit sperantele intr-o miscare sociala numita politica si partide de toate culorile cu gandul ca ne va fi mult mai bine, iar acum tragand linia celor 22 de ani culegem roadele, deziluzii, dezamagire, saracie, somaj, stil de viata haotic, ne vindem
  si pe cei apropiati noua pentru o suta de euro, orasul mizer, distrus sistematic de cei care s-au perindat la conducerea
  lui, suntem plini de datorii, guvernantii si autoritatile locale stau cu biciul pe noi sa ne platim birurile la timp...ce mai!...frumos traiul in democratie...mai dureaza un pic pana sa ajungem sa ne vindem ciorapii si chilotii de pe noi sa ne platim taxele... pacat ca nu putem emigra in cosmos, sa ii lasam pe ai nostri bravi politicieni sa traiasca singuri impreuna cu finii si cumetrii lor.
  3
  17
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 07 Februarie 2014 04:41
  5.13.184.***
  Atat timp cat nu exista performanta ,pentru ce se pompeaza bani in acest club fara perspective? Credeti ca Mittal a fost prost cand a refuzat sa mai sustina pe banii proprii o echipa de fotbal?Este si aceasta finantare o scurgere de bani catre .........ati ghicit,bravo ! Pentru viitoarele alegeri sa nu cumva sa votati altceva decat aceasta clasa politica numita generic USL,care din '90 si pana acum a distrus acest oras.
  6
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.