Aleşii vor decide dacă ArcelorMittal va plăti o taxă de mediu mai mică

Aleşii vor decide dacă ArcelorMittal va plăti o taxă de mediu mai mică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali încearcă să dea la pace cu compania care a cerut în instanţă anularea hotărârilor de Consiliu Local în baza cărora a plătit peste 16 milioane de lei, în ultimii doi ani, la bugetul local


ArcelorMittal ar putea să plătească, anul acesta, mai puţin de jumătate din taxa locală pe care a achitat-o anul trecut pentru activităţi cu impact asupra mediului. Pe masa comisiilor Consiliului Local a ajuns un proiect de hotărâre care prevede diminuarea acestei taxe „pentru activitatea de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderi foarte mari” de la 8.198.927 de lei la 4.000.000 de lei. Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, ArcelorMittal a plătit la acest tip de taxe 7.885.100 de lei în 2012 şi 8.198.927 de lei în 2013, tot în baza unor hotărâri de Consiliu Local. În paralel, însă, a demarat acţiune în instanţă pentru anularea hotărârilor respective.

Părerea avocaţilor

Pentru că instanţa de fond i-a dat câştig de cauză în primă acţiune şi există posibilitatea ca şi a doua acţiune să fie admisă, Casa de Avocatură Daghie & Asociaţii a analizat juridic situaţia. Avocaţii au indicat ca puncte slabe faptul că hotărârea Consiliului Local nu prevede modalităţi explicite de calcul a taxei pentru activităţi cu impact asupra mediului înconjurător, şi faptul că, potrivit raportului anual privind starea mediului în judeţul Galaţi, per ansamblu, nu există depăşiri ale parametrilor de mediu. Avocaţii au sesizat însă, că apărarea ArcelorMittal denotă o uşoară nesiguranţă, semn că ar accepta şi o diminuare a taxei. Ca să se lămurească, aparatul de specialitate al primarului a solicitat un studiu de specialitate privind evaluarea parametrilor de mediu şi a emisiilor potenţial poluante aferente activităţii de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari pe raza municipiului Galaţi. Concluzia expertului a fost că „impactul activităţilor desfăşurate de ArcelorMittal Galaţi SA asupra mediului înconjurător a scăzut cu mai mult de 50 la sută faţă de parametrii înregistraţi la nivelul anului 2010”.

În aceste condiţii, primarul Marius Stan a iniţiat proiectul de hotărâre privind înjumătăţirea taxei, dar rămâne de văzut dacă va fi votat de Consiliul Local.

Citit 1584 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.