Scandalul de pe Oţelarilor se mută în instanţă/ Primăria le-a promis terenul, iar acum îi demolează
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scandalul de pe Oţelarilor se mută în instanţă/ Primăria le-a promis terenul, iar acum îi demolează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unul dintre agenţii economici de pe strada Oţelarilor aştepta, încă din toamna anului trecut, să devină proprietar al terenului pe care a fost ridicată una dintre clădiri * Direcţia pentru Cultură a oferit chiar aviz favorabil, în 2011, fostei conduceri a Primăriei pentru a parafa tranzacţia


Atât dr. Xenia Dobre, cât şi agenţii economici care activează în cele două clădiri cu etaj de pe strada Oţelarilor, pe care Primăria le vrea acum puse la pământ, au contestat în instanţă notificările transmise de municipalitate şi aşteaptă ca judecătorii să se pronunţe în acest caz.

Decizia conducerii Primăriei a stârnit, însă, reacţii aprinse în tabăra micilor întreprinzători, care îl acuză pe primarul Marius Stan că le pune la pământ afacerile pe fondul unui război politic cu deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi.

"Aşteptam să cumpărăm, dar ne-am trezit că ne demolează"

Geanina Andrei, reprezentantul firmei Gil Radu, care desfăşoară mai multe activităţi în cele două clădiri cu etaj situate în Micro 21, ne-a declarat că de aproximativ opt ani de zile face demersuri pentru a achiziţiona terenul pentru care, până acumm a plătit chirie municipalităţii. Aceasta ne-a spus că aştepta parafarea contractului de vânzare-cumpărare, încă din toamna anului trecut, după ce, printre altele, a fost stabilit chiar şi preţul terenului în posesia căruia urma să intre. "Când am primit plicul de la Primărie, ne-am gândit că sigur are legătură cu actul de vânzare-cumpărare. Nu ne-am aşteptat nicio secundă că vom avea parte de o asemenea veste, în condiţiile în care am primit promisiunea, după opt ani de zile de umblat şi bani cheltuiţi, că vom putea cumpăra terenul. Există chiar şi un raport de evaluare comandat de Primărie, în urma căruia s-a stabilit preţul. Am fost de acord cu preţul impus şi urma să încheiem contractul de vânzare-cumpărare. Avem toate documentele legale, autorizaţii, certificate pentru clădirea construită de părinţii mei, cu sudoarea frunţii, a cărei bază a fost pusă în 1993. Am cheltuit sute de milioane de lei pentru aprobări. Din septembrie şi până în 2013, actele au fost reţinute la mapa primarului (…) Nu mai este nimeni străin de războiul politic, iar noi am picat la mijloc. Mi se pare un act josnic, mizerabil să acţionezi astfel. Ori inconştienţa este atât de mare, ori este posibil ca domnul primar să nu fie pe deplin informat”, ne-a spus Geanina Andrei.

Aviz favorabil din partea Direcţiei pentru Cultură

Fosta conducere a Primăriei a primit chiar, în anul 2011, aviz favorabil pentru vânzarea terenului, din partea Direcţiei pentru Cultură, cu o serie de condiţii, printre care „orice intervenţie asupra imobilului (teren şi clădire), inclusiv schimbarea de destinaţie, se efectuează numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi” ori „investitorul se obligă să ia măsuri de protejare şi punere în valoare a monumentului istoric”.

Ce spune Primăria

Întrucât agenţii economici de pe strada Oţelarilor au contestat în instanţă notificările Primăriei, autorităţile nu pot impune demolarea clădirilor care adăpostesc afacerile acestora până când instanţa nu va emite o hotărâre în acest sens. Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat: „Rămâne ca instanţa să se pronunţe. Noi am luat decizia de a desfiinţa construcţiile în baza unor hotărâri care nu s-au pus în aplicare, dar care sunt în vigoare”.

În notificările adresate agenţilor economici, Primăria a făcut referire la două hotărâri ale Consiliului Local (447/25.08.2009 şi 341/30.09.2010) care vizează modernizarea bld. Oţelarilor, str. Stadionului, Frunzei şi Gh. Asachi, precum şi la un raport privind situaţia construcţiilor provizorii din zona cavoului roman.

Rămâne de văzut care va fi decizia magistraţilor în acest caz.

Citit 2514 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.