Scandalul de pe Oţelarilor se mută în instanţă/ Primăria le-a promis terenul, iar acum îi demolează

Scandalul de pe Oţelarilor se mută în instanţă/ Primăria le-a promis terenul, iar acum îi demolează

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

* Unul dintre agenţii economici de pe strada Oţelarilor aştepta, încă din toamna anului trecut, să devină proprietar al terenului pe care a fost ridicată una dintre clădiri * Direcţia pentru Cultură a oferit chiar aviz favorabil, în 2011, fostei conduceri a Primăriei pentru a parafa tranzacţia


Atât dr. Xenia Dobre, cât şi agenţii economici care activează în cele două clădiri cu etaj de pe strada Oţelarilor, pe care Primăria le vrea acum puse la pământ, au contestat în instanţă notificările transmise de municipalitate şi aşteaptă ca judecătorii să se pronunţe în acest caz.
Decizia conducerii Primăriei a stârnit, însă, reacţii aprinse în tabăra micilor întreprinzători, care îl acuză pe primarul Marius Stan că le pune la pământ afacerile pe fondul unui război politic cu deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi.

"Aşteptam să cumpărăm, dar ne-am trezit că ne demolează"

Geanina Andrei, reprezentantul firmei Gil Radu, care desfăşoară mai multe activităţi în cele două clădiri cu etaj situate în Micro 21, ne-a declarat că de aproximativ opt ani de zile face demersuri pentru a achiziţiona terenul pentru care, până acumm a plătit chirie municipalităţii. Aceasta ne-a spus că aştepta parafarea contractului de vânzare-cumpărare, încă din toamna anului trecut, după ce, printre altele, a fost stabilit chiar şi preţul terenului în posesia căruia urma să intre. "Când am primit plicul de la Primărie, ne-am gândit că sigur are legătură cu actul de vânzare-cumpărare. Nu ne-am aşteptat nicio secundă că vom avea parte de o asemenea veste, în condiţiile în care am primit promisiunea, după opt ani de zile de umblat şi bani cheltuiţi, că vom putea cumpăra terenul. Există chiar şi un raport de evaluare comandat de Primărie, în urma căruia s-a stabilit preţul. Am fost de acord cu preţul impus şi urma să încheiem contractul de vânzare-cumpărare. Avem toate documentele legale, autorizaţii, certificate pentru clădirea construită de părinţii mei, cu sudoarea frunţii, a cărei bază a fost pusă în 1993. Am cheltuit sute de milioane de lei pentru aprobări. Din septembrie şi până în 2013, actele au fost reţinute la mapa primarului (…) Nu mai este nimeni străin de războiul politic, iar noi am picat la mijloc. Mi se pare un act josnic, mizerabil să acţionezi astfel. Ori inconştienţa este atât de mare, ori este posibil ca domnul primar să nu fie pe deplin informat”, ne-a spus Geanina Andrei.

Aviz favorabil din partea Direcţiei pentru Cultură

Fosta conducere a Primăriei a primit chiar, în anul 2011, aviz favorabil pentru vânzarea terenului, din partea Direcţiei pentru Cultură, cu o serie de condiţii, printre care „orice intervenţie asupra imobilului (teren şi clădire), inclusiv schimbarea de destinaţie, se efectuează numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi” ori „investitorul se obligă să ia măsuri de protejare şi punere în valoare a monumentului istoric”.

Ce spune Primăria

Întrucât agenţii economici de pe strada Oţelarilor au contestat în instanţă notificările Primăriei, autorităţile nu pot impune demolarea clădirilor care adăpostesc afacerile acestora până când instanţa nu va emite o hotărâre în acest sens. Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat: „Rămâne ca instanţa să se pronunţe. Noi am luat decizia de a desfiinţa construcţiile în baza unor hotărâri care nu s-au pus în aplicare, dar care sunt în vigoare”.
În notificările adresate agenţilor economici, Primăria a făcut referire la două hotărâri ale Consiliului Local (447/25.08.2009 şi 341/30.09.2010) care vizează modernizarea bld. Oţelarilor, str. Stadionului, Frunzei şi Gh. Asachi, precum şi la un raport privind situaţia construcţiilor provizorii din zona cavoului roman.
Rămâne de văzut care va fi decizia magistraţilor în acest caz.


Citit 2287 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 17:57

8 comentarii

 • postat de Incoruptibilul Vineri, 18 Aprilie 2014 13:04 79.116.110.*** Link la comentariu
  3
  4

  O societate de kaka.Bisnitari fara bon fiscal.Tupeista de ;PATROANA;daca ceri bon fiscal se innegreste de tot la fata,si da afara vanzatoarea pe motiv ca este contra ei. Aducea marfa la chioscul care nu mai este,sii fura din cutii 2-3 ciocolati ca sa plateasca vanzatoarea .Pai cum sa ridici bai prostii dracului casa pe terenul statului fara aprobare?Ce bai e a lui mata?Ridica-ti la marla de unde ai venit TOVARASEA ASISTENTA CARE VINDEAI CETIFICATE MEDICALE cotrute si chiosculete.Cu care sudoare ati ridicat ba ,magazinul?Ai uitat fa proasto ca vindeai chiloti si guma de la turci?Dormeai in;MAGAZINUL;de lux,o rulota de la gunoi unde faceai bisnita cu tot ce luati de la turci,si pentru care nu ai dat 1 leu la stat impozit.HOTILOR si BISNITARI ordinari ce santeti.Iar reprezentantul legal al firmei voastre este o analfabeta,ca ai dat bani sa treaca scoala.Vai mama voastra.Ar trebui sa va confiste tot si sa va baga la puscarie nenorocitilor.ATENTIE!! DUMNEZEU nu doarme.

  Raportează
 • postat de xyz Vineri, 18 Aprilie 2014 01:19 5.13.164.*** Link la comentariu
  3
  5

  BRAVOOOOOOOO STANEEEEEEEEEE

  Raportează
 • postat de Directia pentru (IN)cultura Galati Joi, 17 Aprilie 2014 20:38 5.13.140.*** Link la comentariu
  1
  12

  Dl Catalin Negoita, cat si cei de la Directia pt cultura, ar trebui sa fie cercetati penal pentru distrugerea patrimoniului public!
  Directia pentru cultura trebuie sa puna in valoare monumentele istorice, siteurile arheologice, etc, si nu sa dea avize pt a se construi cladiri peste ele! Poate DNA cat si ministerul culturii, se autosesizeaza si face cercetari in ceea ce priveste acest aspect!

  Raportează
 • postat de Valle Joi, 17 Aprilie 2014 18:53 83.250.216.*** Link la comentariu
  5
  12

  Au muncit parintii tai de sau rupt.hoti si figuranti.ceream un bon fiscal si dupa aceea nu ma mai primeau in magazin.ei locuiesc acolo si de aceea se tem.vor sa mute si gunoiul ca ei sunt cineva.asta este,trebuie daramati si facut ceva frumos acolo.Hai Primaria,Hai SuperPrimarul.

  Raportează
 • postat de DATI CU EI DE PAMANT!!! Joi, 17 Aprilie 2014 16:53 5.13.204.*** Link la comentariu
  4
  19

  Ma jigodiilor va meritati soarta, Ati haladuit 20 de ani fara sa dati un bom fiscal.Marfa la pret de specula,furat la cantar, angajate cu salariu de mizerie,toate asta v-au facut miliardari,v-ati facut huzur la etaj,sfidand pe toti din jur. La pamant cu voi leprelor si HOTILOR. . SA ZICETI MERSI CA NU V-AU BAGAT LA PUSCARIE.. Cat despre tzoapa de Dobre,sa nu-si mai parcheze masina scumpa ONE pe trotuar. Leprelor.

  Raportează
 • postat de adrian Joi, 17 Aprilie 2014 11:53 86.127.208.*** Link la comentariu
  11
  6

  Pentru ce aviz de la cultura pentru o constructie noua facuta pe trotuar ?Care e monumentul istoric?

  Raportează
 • postat de costi Joi, 17 Aprilie 2014 09:33 5.13.204.*** Link la comentariu
  3
  25

  Eu nu as fi construit pe terenul altuia, si apoi sa ma rog de el sa mi-l vanda. Doar pe la sate se mai face asa. Au inceput sa construiasca din 1993, si abia din 2006 au inceput demersurile pentru achizitionarea terenului. Deci, timp 13 ani i-a durut in cur de faptul terenul de sub casa nu-i al lor si ca il pot pierde.

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Joi, 17 Aprilie 2014 08:48 213.218.53.*** Link la comentariu
  22
  13

  O aberatie !!

  Vor sa darame ca apoi sa construiasca altii care vor da mita !

  Niste corupti cei din Primaria Galati !

  Eu inteleg ca trebuie daramate tot felul de gherete, dar tot felul de gherete de ziare nu sunt demolate, si apoi nu vad sensul sa daramam cladiri mari care deja sunt civilizate.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.