Interviu în exclusivitate cu Mihai Răzvan Ungureanu/ "Un conflict de durată alungă investiţiile din regiune"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu în exclusivitate cu Mihai Răzvan Ungureanu/ "Un conflict de durată alungă investiţiile din regiune"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aflat într-o vizită-fulger la Galaţi, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), ex-ministru de Externe al României şi prim-ministru, a acceptat să acorde cotidianului „Viaţa liberă” un interviu în exclusivitate. Mihai Răzvan Ungureanu critică reacţia „palidă” internaţională faţă de Rusia, vorbeşte despre efectele tensiunilor din Ucraina asupra Galaţiului şi implicit României, dar şi despre clasa politică şi liderii săi.

- Ne afectează haosul din Ucraina? Ar trebui să ne temem?

- Potenţialul toxic la adresa regiunii este foarte mare. În primul rând, în Ucraina, în momentul de faţă, s-au creat premisele unui război civil. Războiul civil nu se termină într-o zi, va fi un conflict de durată. Un conflict de durată alungă investiţia în regiune, un conflict de durată destramă credibilitatea acestei regiuni. Până mai ieri, Marea Neagră era o zonă a cooperării internaţionale, acum Marea Neagră a ajuns câmp de război. Ceea ce i se întâmplă Ucrainei atrage atenţia asupra incapacităţii comunităţii internaţionale de a stăpâni lucrurile în această zonă a Europei şi atunci nimeni nu va veni aici cu interes economic, în cazul în care dialogul nu se regăseşte foarte repede, iar agresiunea rusă nu este stopată. Din păcate, reacţia comunităţii internaţionale este destul de palidă, nu întotdeauna suficient de bine corelată cu realitatea locului, iar dacă acum nu răspundem Federaţiei Ruse, curajul pe care Moscova îl va căpăta - pe seama slăbiciunii noastre, evident – va aduce şi mai multe lucruri rele.

- În România nu se vorbeşte, la nivel înalt, cu fermitate despre aceste probleme. Unii dintre guvernanţi chiar fac glume pe acest subiect.

- Pentru că, în primul rând, nu înţeleg lucrurile, iar în al doilea rând interesele lor sunt meschine. Sunt interese mici, de partid sau personale. Pentru ei, alta este filosofia: după mine, potopul. Pe ei nu îi interesează ce se întâmplă în afara graniţelor, ci cum să mai câştige micile contracte cu borduri, panseluţe, trei-patru garduri. Această gândire prăbuşeşte România. Este, din păcate, gândirea clasei politice de 25 de ani. Este, totuşi, clasa politică, care, spre ruşinea noastră - pentru că au avut votul nostru, până la urmă - a aglomerat puşcăriile de foşti demnitari. Este trist, asta înseamnă că am fost păcăliţi, dar şi că nu am fost suficient de responsabili, de vreme ce le-am pus puterea în mână.

- Reprezintă o problemă pentru partidele de dreapta faptul că nu s-a realizat o unificare, înainte de alegerile europarlamentare?

- Da, este o problemă şi, din păcate, între cei care se pretind de dreapta există mult prea multă disponibilitate către compromisul cu PSD. PSD-ului îi foloseşte ceea ce se întâmplă astăzi. Se revitalizează un electorat care a rămas cu gândul la comunism. Din păcate, dreptei îi lipsesc liderii cu viziune, îi lipsesc liderii generoşi, îi lipsesc liderii cu disponibilitate de dialog, dar dialog onest, nu vorbărie de dragul vorbăriei. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe.

- S-ar putea unifica dreapta pentru alegerile prezidenţiale?

- Este greu de spus, pentru că multe dintre partide acum îşi sapă tranşeele între ele. Partidele de dreapta se comportă ca şi cum sunt într-un război fratricid: fratele se omoară cu fratele, fără ca asta să aducă vreun rezultat suplimentar dreptei. Sigur, cifrele spun că ar trebui să existe un singur candidat, hotărât cât mai repede. Există inteligenţa asta tactică, însă, la liderii dreptei? Încă nu am dovada.

- Au existat discuţii pe tema aceasta, negocieri?

- Am discutat, dar, din păcate, fiecare spune: „fructul meu este mai frumos”. Aici nu este vorba despre fructul mai frumos, ci despre interesul naţional şi, din păcate, discuţiile nu converg într-acolo. Nu se alege Miss Univers în toamnă, ci preşedintele României, care chiar trebuie să îi reprezinte pe toţi, nu doar electoratul partidelor de dreapta, ci pe toţii românii, indiferent de opţiunea lor politică la alegerile europarlamentare.

- Vă mai doriţi să candidaţi la alegerile prezidenţiale?

- Bineînţeles, fără discuţie. Mă veţi vedea acolo.

 

Citit 3492 ori Ultima modificare Vineri, 09 Mai 2014 18:17

16 comentarii

 • postat de bou kobe
  Duminică, 11 Mai 2014 23:50
  5.13.236.***
  securist basist se viseaza presedintepupi cccuu rr
  1
  2
  Raportează
 • postat de IonV
  Duminică, 11 Mai 2014 13:02
  5.13.141.***
  Dragi galateni , revin cu completari privitoare la biografia d-lui Mihai Razvan Ungureanu ! Este obtinuta de pe wikipedia si este la indemana oricui doreste s-o vada ! Cat priveste raspunsurile celor care-au adaugat comentarii dupa mine , exista doua explicatii in acceptiunea mea : 1. sunt postaci de serviciu ai ciumei rosii care ne-a "umplut de bunastare" in ultimii doi ani sau 2. sunt spalati pe scoarta cerebrala de posturile varanisto-comunistoide , recte latrinele si "Ghita Tv" ! Mentionez , dragilor , ca nu sunt MRU , sunt un pensionar din Sidex dar care isi foloseste telecomanda televizorului , n-a blocat-o pe latrine si mai si citesc cate ceva ! Si-n orice caz nu cred ca puteti spune ca PSD-UNPR-PC v-a dat satisfactie in vreun fel in ultimii doi ani si ceva ! Iar de la Galati , in Partidul Fortei Civice creat de MRU va candida la europarlamentare d-na profesor universitar Mihaela Nicolau , un om tanar si curat , nicidecum comparabila cu Dan Nica ! Ce-a facut acest ordinar pentru Galati de 25 de ani de cand e-n fruntea ciumatilor rosii galateni ? Mentionez de asemenea sub cuvant de onoare ca nu fac parte din nici un partid politic dar cred ca putem acorda credit unor oameni tineri , nu tot la Paslari , Nici , Cosaghieni , Bacalbasi , Durbaci si ce-or mai fi pe aici ! Ma doare sa vad obtuzitatea in gandirea concetatenilor mei , repetarea la nesfarsit a "gogoasei" cu vita cobe desi RAAPPS a dat comunicat in care-a mentionat ca prim ministrul de-atunci , MRU n-a avut nici un amestec in parfumuri , carnuri si toate inventiile mitomanilor pesedisti ! Lepre ordinare !
  5
  6
  Raportează
 • postat de MARIA
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 22:44
  95.76.33.***
  Pentru ION V.De unde stii toate aceste date , am impresia ca te numesti MRU , dar ai uitat sa spui ca mai ai nevoie de carne , deodorante fine si niste crème deosebite etc MRU vrei numai la conducere sa mai dai ceva Ungariei , vreun castel Nu meriti sa fii ales ..
  4
  8
  Raportează
 • postat de Pensionau Mitica Ispravitu
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 21:41
  92.85.247.***
  Io p'asta nu-l cunosc cu chiftelele lui din carne wagyu, mere-u el si Bashescu se imbuiba ostentativ ca sa balim muncitorii si intelectualii din urbea Galati. Io in urbea Galati stau la Bl L pe Domneasca la nespalata, Pensionaru' Mitica Ispravitu, 0236-469694 si cu Baba mea in treling de "migniona" si pot sa va mai zic de noi, de exemplu am fost la nunti cu procurori care s-au imbatat. Nu-l votam pe mere-u ca avem arvunit deja votu si cand murim, vreme de zece ani, tot cu domnii de la pesedeu ... ne-a dat dom faslaru niste pixe si ceva scrumbii de cand era la Pescogal, mare, mare ... n-avea p'atunci decat el, dereftoru de la Sidex n-avea televezor in birou cine intra la secretara ... creoanele le avea uitate in portbagaj printre scrumbii, i le pusese aista chimice unu de la ajevepese care si el, e dereftor la puscat mistreti si rate, o tine p'a lu Amortila, tehnoloaga lu Patriche, sa-l odihneasca Demiurgu pe Domnul Amortila, bun cu meseria dar si copiii lui ...faslaru cu Pintea si facturile, el cu fi-su mai talentati cu scrisu despre folos, pescuitu e desuet, politichia e ca reclama, numa apa si aeru nu se poate cu sigla lor in cutiile postale. La Bl L pe Domneasca la nespalata, Pensionaru' Mitica Ispravitu, 0236-469694 si cu Baba mea in treling de "migniona" nu avem nevoie de vandut iluzii, noi stim ce sa votam ca ne uitam la A3 ... despre faslaru cu Pintea si facturile stim de pe net !!
  12
  2
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 18:35
  194.239.195.***
  iOANE V. nu urina contra vantului,-acest individ (printre altele si istoric)peste 40 de ani cand incepe sa ;povesteasca; cum a participat activ la bunastarea si emanciparea poporului roman, oameni(sau neoameni) precum tine o sa-i ridice osanale.Acest tip de individ nu valoreza nimic pentru societate,sunt niste marionete care danseaza cum le canta de sus de la ;tara sfanta;-cantecul poate fi in ebraica,engleza,rusa ori chiar ungureste sau moghioreste(nu am inteles niciodata, tara se numeste Ungaria,locuitorii maghiari probabil prescurtarea in babiloniana a indienilor).Jiene tara asta are nevoie de oameni liberi,oameni care sa nu stea cu frica zilei de maine ca nu au ce manca,tara are nevoie ca adevarati profesionisti(indiferent de profesie) sa bata cu pumnul in masa si sa spuna adevarul fara frica,asa iesim din mocirla nu cu bagabontii politici (de toate culorile si partidele)care asi vand familiile pe doi arginti.Asa ca draga iancule suna desteptarea(nu de alta vin alegerile)si atentie la ce lasam generatiilor viitoare. O seara buna.
  5
  11
  Raportează
 • postat de Ce cv-u, ciment, si-a facut secouuristu !
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 17:37
  5.13.192.***
  Bai, @ioaneV, ce limba lunga si catifelata ai...... ! Sau poate esti chiar "distinsul"dezident mru ?!? Mare-i gradina Domnului si multa disperare pentru ciolan exista in ea !
  6
  10
  Raportează
 • postat de IonV
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 17:00
  5.13.141.***
  Pentru toti spalatii pe creiere care si-au blocat telecomanda pe latrine si ghita tv ! A spune despre MRU ca e comunist este cea mai mare gogoasa umflata de posturile ciumei rosii varanisto comunistoide ! Era un tanar de 20 de ani la evenimentele din '89 , care nu si-ar fi putut continua studiile daca nu s-ar fi inscris in UTC ! Iata cum arata biografia domniei sale :

  Mihai Răzvan Ungureanu (n. 22 septembrie 1968, Iași) este un istoric și diplomat român, care a deținut funcțiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007 și director al Serviciului de Informații Externe al României între anii 2007-2012. A fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012.

  Cuprins

  1 Viața personală
  2 Educația
  3 Cariera profesională
  3.1 Activitate didactică
  3.2 Activitatea diplomatică
  3.3 Director al SIE
  4 Cariera politică
  4.1 În Partidul Național Liberal
  4.2 Independent
  4.3 Prim ministru al Guvernului României
  4.4 Moțiunea de neîncredere contra guvernului
  4.5 Fondarea ICCD
  4.6 Partidul Forța Civică
  4.7 Senator ARD de Arad
  5 Activitatea publicistică
  6 Premii și distincții obținute
  7 Note
  8 Legături externe

  Viața personală

  Mihai Răzvan Ungureanu se trage dintr-o familie de intelectuali din Iași. Este fiul lui Ștefan Ungureanu, fost profesor universitar de programare a proceselor chimice tehnologice la Universitatea Politehnica din Iași, fost viceprimar al municipiului Iași (1996-2000) și mai apoi director la Agenția Locală de Conservare a Energiei.[1].

  Este căsătorit cu Dr. Daniela Ungureanu și are un copil.
  Educația

  A urmat studiile Liceului de matematică-fizică "Costache Negruzzi" din Iași pe care l-a absolvit ca sef de promoție în anul 1987.[2] Din 1985 și până la Revoluția din 1989 a fost membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist[3][4] dar declară că nu a fost membru al Partidului Comunist Român.[5]

  În 1988 a devenit student al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași, unde a deținut pozițiile de membru al Senatului Universității (1990-1992) și de Secretar Executiv al Asociației Internaționale a Studenților în Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).

  În 1993 a susținut masteratul în Studii Ebraice la Centrul Oxford pentru Studii Ebraice din cadrul colegiului St. Cross al Universității Oxford,[6] iar la 24 martie 2004 a obținut un doctorat în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză cu tema „Convertirea și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, avându-l ca îndrumător științific pe profesorul Alexandru Zub.

  Vorbește fluent limbile engleză, franceză și germană și la nivel satisfăcător limba maghiară.
  Cariera profesională
  Activitate didactică

  După absolvirea Facultății în anul 1992, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit pentru o scurtă perioadă profesor la Liceul de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu" din Iași. Din același an, este angajat drept cadru didactic universitar de istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, deținând pe rând următoarele grade didactice: preparator (1992-1995), asistent (1995-1998), lector (1998-2004) și apoi conferențiar (2004-2006). În anul 2007, devine profesor universitar de istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității din București.

  În paralel cu activitatea didactică, conf. dr. Mihai Răzvan Ungureanu a desfășurat și o bogată activitate științifică, fiind membru al Societății Române de Heraldică, Sigilografie și Genealogie a Academiei Române, filiala Iași (din 1993), membru al board-ului științific al Fundației Soroș pentru o Societate Deschisă, Iași - București (1996-1998), director al Centrului de Studii Românești din Iași al Fundației Culturale Române (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (din 1997), Senior Fellow al Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (din 1998), membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice și Heraldică "Sever Zotta" din Iași (din 1998) etc.

  În perioada 1998-2000, a deținut și funcția de membru al Consiliului Național al Reformei Învățământului din cadrul Ministerului Educației Naționale. Din anul 2004, conduce, în calitate de director, Centrul de Studii Iudaice din cadrul Facultății de Istorie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași.

  Mihai-Răzvan Ungureanu a susținut cursuri la o serie de instituții de învățământ superior din țară și de peste hotare: profesor invitat (în germană: Gast Wissenschaftler) la Departamentul de Istorie Europeană, Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), profesor asociat la Școala de Studii Slavone și Est-Europene, Universitatea din Londra, Marea Britanie (1996-1998), lector la Școala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (din 2001), lector asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (din 2002), lector la Centrul de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen, Germania (din 2003). De asemenea, din anul 2005, este și profesor asociat la Universitatea Națională de Apărare.

  Din anul 2007 este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București.
  Activitatea diplomatică

  În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Apoi, este numit în funcția de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) și coordonator-adjunct al Inițiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.

  În paralel cu aceste atribuții, a fost ales ca Președinte al Institutului Român pentru Studii Strategice din București (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din București (din 2002) și membru al board-ului științific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Răzvan Ungureanu deține gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003).
  Director al SIE

  La data de 26 noiembrie 2007 președintele României, Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe, rămasă vacantă din martie 2007, în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu datorată aceluiași scandal al ostaticilor români în Irak.

  În 5 decembrie 2007 Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe, cu 295 de voturi pentru (dintr-un număr de 318 parlamentari prezenți). El a declarat înainte de votul pentru validarea sa în Parlament, că, dacă va fi numit în funcție, nu concepe să apere altceva decât interesele naționale.[7]
  Cariera politică
  În Partidul Național Liberal

  În anul 2004, s-a înscris în Partidul Național Liberal.

  Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu.

  El a demisionat din funcția de ministru de externe în data de 4 februarie 2007, la două zile după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-și prezinte demisia, în urma situației create de reținerea a doi muncitori români (Nelu Ilie și Adrian Gâncean) în Irak. Cazul românilor arestați în Irak a fost dezvăluit în premieră în cotidianul ”Evenimentul zilei” de către jurnalistul Liviu Iolu[8][9]. Cei doi muncitori, care lucrau la o bază militară americană în calitate de subcontractori, fuseseră acuzați de spionaj, deoarece au făcut fotografii fără aprobare în interiorul bazei. Premierul a invocat în cererea de demisie adresată lui Ungureanu că el a aflat din presă, după trei luni, de arestarea în Irak a muncitorilor români, în timp ce președintele Băsescu fusese informat, la câteva zile după arestare.

  Mihai Răzvan Ungureanu a recunoscut că nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situația celor doi muncitori români arestați în Irak, întrucât s-a considerat că problema cădea exclusiv în sarcina Ministerului, fiind un caz de intervenție consulară. El a declarat că i-a raportat situația președintelui Traian Băsescu, care era singurul în drept să decidă, în virtutea subordonării instituționale, dacă aceștia erau o problemă consulară sau de altă factură.

  El a afirmat că decizia de a renunța la portofoliu este un gest de onoare, deși își susține punctul de vedere anterior.
  „Răspunsul meu nu poate fi decât unul singur, este un răspuns de onoare, unul prin care îmi asum orice fel de vină și de responsabilitate, validată sau nu.[10]”
  —Mihai Răzvan Ungureanu

  Într-un interviu acordat ziarului Jurnalul Național, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că intenționează să îi propună lui Mihai Răzvan Ungureanu să fie cap de listă la alegerile pentru Parlamentul European. „Vreau să spun public că Mihai Răzvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul Național Liberal, este un om în care am încredere și a dat dovadă de verticalitate morală, asumându-și vina pentru greșeala ministerului din subordine. O să vedeți cum în perioada următoare Mihai Răzvan Ungureanu își va continua cariera politică. Mă gândesc să-i propun o responsabilitate în cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru PE”, a declarat premierul.

  Pe 19 februarie 2007, la două săptămâni după demisia lui Ungureanu, Partidul Național Liberal a înaintat președintelui propunerea de revocare din funcția de ministru de externe a lui Mihai-Răzvan Ungureanu și numirea în acest post a senatorului Adrian Cioroianu.

  Deși conform art. 6 și 8.1 din Legea 90/2001, președintele României, la propunerea primului ministru, trebuia să ia act de încetarea calității de membru al Guvernului și să declare vacantă funcția de ministru în maximum 15 zile de la data depunerii demisiei, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcție a lui Mihai-Răzvan Ungureanu, abia la 12 martie 2007. Cu toate acestea, președintele a refuzat să-l numească pe Adrian Cioroianu în funcția de ministru. [11]

  La 14 martie 2007, Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat într-o conferință de presă, bilanțul activității sale de doi ani în fruntea Ministerului Afacerilor Externe. El a apreciat că, în timpul mandatului său, politica externă a României s-a transformat dintr-o "o diplomație a camuflajului la una a sincerității, de la o diplomație a tăcerii la o voce clară, puternică".

  Printre punctele subliniate în bilanțul prezentat de Ungureanu pentru cei doi ani în care a fost ministru de externe, menționăm următoarele:

  Numirile de ambasadori pe criterii politice au fost foarte puține și "nici din partea președintelui, nici din partea premierului nu a existat o presiune politică referitoare la numiri". El a afirmat că a preferat să propună pentru posturile de ambasadori rămase vacante diplomați de carieră sau persoane provenind din mediul academic.

  În decursul mandatului său, s-a reușit întinerirea personalului diplomatic. La momentul demisiei sale, 40 % dintre angajații MAE aveau între 25 și 35 de ani, în timp ce în anul 2004 proporția acestei grupe de vârstă era de 25 la sută.

  El a considerat că una dintre cele mai mari reușite a politicii externe românești a fost că regiunea Mării Negre a devenit temă a politicii de vecinătate a UE și obiectul unei strategii americane speciale.

  S-a imprimat un curs "stabil, previzibil și de încredere" în dialogul politic cu Republica Moldova. El a propus deschiderea a două consulate românești la Cahul și Bălți, președintele Băsescu obținând într-o vizită la Chișinău la mijlocul lunii ianuarie 2007, acceptul omologului său moldovean, Vladimir Voronin, de a înființa cele două consulate temporare românești.

  S-au făcut eforturi pentru a ajunge la "relații clare, destinse" cu Ucraina, care nu au împiedicat însă România să aibă "o voce puternică" în diferendele cu Kievul legate de Insula Șerpilor și Canalul Bîstroe.

  Îmbogățirea experienței Ministerului de Externe prin rezolvarea problemelor legate de criza ostaticilor din Irak, de repatrierea românilor din Liban, care au reprezentat situații imprevizibile și noi.

  Pentru prima oară după 1948 Ministerul de Externe s-a dotat cu proprietăți, obținând dreptul de administrare asupra unui teren de 14.000 de metri pătrați, situat în vecinătatea Clubului Diplomatic, teren pe care se intenționează construirea unui nou sediu MAE. De asemenea, se intenționează construirea a două blocuri de locuințe de serviciu pentru personalul MAE. [12]

  Horia-Roman Patapievici, directorul ICR, a declarat că Mihai Răzvan Ungureanu a avut un rol esențial în transformarea Institutului într-un "instrument eficient de promovare a culturii române"; fără contribuția sa, "reforma de personal rămînea moartă". [13]

  La data de 21 martie 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat un comunicat de presă al Guvernului României, în care a declarat că va prelua, pentru un timp limitat, cu titlu interimar, responsabilitățile ministrului de externe, până când se va rezolva starea de blocaj din Ministerul Afacerilor Externe. [14]

  După demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcția deținută înainte de a fi ministru, aceea de coordonator adjunct la Inițiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena (martie - decembrie 2007).

  În 2007, Ungureanu a ieșit din PNL.
  Independent

  După 2007, Ungureanu a avut o atitudine relativ pasivă în politică, îndeplinind funcția de director al S.I.E
  Prim ministru al Guvernului României

  În urma demisiei guvernului Emil Boc, președintele României Traian Băsescu, după consultări cu partidele politice parlamentare l-a desemnat drept prim-ministru și l-a însărcinat cu formarea unui nou cabinet de miniștri.
  Moțiunea de neîncredere contra guvernului

  În urma succesului moțiunii de cenzură parlamentară depuse de USL, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis. Adoptarea moțiunii de cenzură s-a realizat cu 235 de voturi "pentru" și 9 "împotrivă", patru voturi fiind anulate. Mihai Răzvan Ungureanu a fost prim-ministru român timp de 78 de zile.
  Fondarea ICCD

  După mandatul său de premier, Ungureanu a fondat Inițiativa Civică de Centru-Dreapta (ICCD), o organizație non-guvernamentală, care-și propune unirea tuturor forțelor de dreapta. Printre fondatorii ICCD, sunt și doi membri PDL, anume Monica Macovei și Cristian Preda. Ungureanu a devenit președintele noii platforme. El a vorbit despre o alianță electorală de dreapta, la care să participe PDL, PNR, PNȚCD și FCD.
  Partidul Forța Civică

  În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forța Civică. El a candidat la președinția partidului, funcție în care a fost ales la 7 septembrie 2012. A alipit partidul la Alianța România Dreaptă (ARD), formată din PDL și PNȚCD. De asemenea, a aplicat Forța Civică la Partidul Popular European (PPE), purtând discuții cu liderii partidelor membre și cu organizația centrală a organizației europene. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forța Civică și PNȚCD au reînființat Alianța Dreptate și Adevăr.
  Senator ARD de Arad

  Ungureanu a câștigat un post de senator de Arad din partea ARD la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. Inițial, fostul premier a luat mai puțin de 50% de voturi. Însă, a reușit să intre în Parlament prin redistribuire. [15]. Printre obiectivele principale ale proaspătului senator s-au numărat transformarea Aradului în Capitala Culturală Europeană, titlu pentru care orașul va candida în anul 2021. Împreuna cu primarul Gheorghe Falcă, Ungureanu a pus bazele unui proiect ambițios de dezvoltare al orașului, incluzând reabilitarea Cetății din Arad.
  Activitatea publicistică

  Mihai-Răzvan Ungureanu a deținut funcții de redactor sau redactor-șef la o serie de reviste istorice dintre care menționăm:

  redactor șef la revista „Dialog“ a Universității "Al. I. Cuza", din Iași (1988-1992);
  redactor la "Arhivă genealogică", editată de Academia Română, București (din 1993);
  redactor la "Revue des Etudes Roumaines", editată de către Fundația Regală Carol II - Academia Română, Paris - București (din 1994);
  redactor la "Revista de istorie socială" a Universității "Al. I. Cuza" din Iași (din 1996).
  Din anul 1998 este coordonator al colecției Historia a Editurii Polirom, Iași - București.

  El a publicat peste 80 articole științifice. Dintre cărțile sale menționăm următoarele:

  Documente statistice privitoare la orașul Iași (1755–1828), 2 vol. (Iași, 1997) - în colaborare cu prof. dr. Ioan Caproșu;
  Marea Arhondologie a boierilor Moldovei (Iași, 1998);
  Convertire și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne (Iași, 2004);
  Rumänien [România] - în colaborare cu Thede Kahl și Michael Metzeltin (LIT: Wien, Münster, 2006), ISBN 3-8258-0069-5.

  Premii și distincții obținute

  Pentru activitatea sa din domeniul culturii și diplomației, Mihai Răzvan Ungureanu a primit următoarele premii și distincții:

  1992 - Premiul Național al Revistei “22”, București
  1996-1997 - Premiul “Felix Posen” al Universității Ebraice din Ierusalim, Israel
  1997-1998 - Premiul “Felix Posen” al Universității Ebraice din Ierusalim, Israel
  1998 - Premiul “Vasile Pogor” pentru cercetările științifice privitoare la istoria orașului Iași, decernat de Primăria Municipiului Iași
  1999 - Premiul “Corneliu Coposu” al Organizației de Tineret a PNȚCD pentru activitatea diplomatică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe
  2000 - Premiul “Dimitrie Onciul” al Fundației Culturale “Magazin Istoric” pentru editarea lucrării Relațiile româno-sovietice. Documente 1917-1934, vol. I, București, 1999 (în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse);
  2000 - Mare Ofițer al Ordinului Național "Pentru Merit", România [16];
  2000 - Comandor clasa I al Ordinului Regal Dannebrog, Danemarca;
  2004 - Premiile Academiei Române - Premiul Mihail Kogălniceanu pentru lucrarea Convertire și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne (Iași, 2004);
  2007 - Meritul Diplomatic în Grad de Mare Ofițer, România.

  Note

  ^ Fața nevăzută a premierului “spion” Mihai Răzvan Ungureanu
  ^ Jurnalul de Est, 9 octombrie 2005 - Pasiunile ascunse ale ieșeanului de la Externe
  ^ Primii 100 de lustrabili | InfoNews - Știri și Revista Presei
  ^ Ziarul de Iași, 10 aprilie 2006 - Mihai Răzvan Ungureanu: "Dacă legea lustrației trece în forma actuală, voi fi primul care se retrage"
  ^ http://www.sie.ro/conducere.html Site-ul Oficial SIE, 8.02.2012 - Cv-ul oficial al lui Mihai Răzvan Ungureanu
  ^ „Former St Cross associated student nominated as Romanian PM [Fost student la St. Cross nominalizat ca prim ministru al României]”. Colegiul St. Cross, Universitatea Oxford. 9 februarie 2012.
  ^ Antena3, 5 decembrie 2007 - Răzvan Ungureanu este noul diretor al SIE
  ^ http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1122930-doi-romani-prizonieri-razboi-irak_ext.htm Primul articol din seria ”Arestați de Aliați”
  ^ http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1121936-americanii-puneau-stam-intr-picior.htm Articol scris de Liviu Iolu în EVZ
  ^ Adevărul, 5 februarie 2007 - "Ungureanu pleacă, războiul continuă"
  ^ Jurnalul Național, 15 martie 2007 - Cazul Adrian Cioroianu
  ^ Agenția NewsIn, 14 martie 2007 - Ungureanu și-a făcut un bilanț pozitiv al celor doi ani petrecuți la MAE
  ^ Dilema Veche - dialog cu Horia-Roman PATAPIEVICI
  ^ Comunicat de presă al Guvernului României din 21 martie 2007 - "Tema: Premierul va prelua responsabilitățile la nivelul MAE"
  ^ Blaga, Anastase, Udrea, MRU, în Parlament în urma redistribuirii
  ^ Decretul nr. 551 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Afacerilor Externe

  Legături externe

  Website Mihai-Razvan Ungureanu
  Pagina oficiala Facebook Mihai-Razvan Ungureanu
  Profilul lui Mihai Răzvan-Ungureanu pe Harta politicii din România

  Mihai-Razvan Ungureanu: "Viata mea este o inlantuire de intalniri fericite", 9 martie 2006, Razvan Ilie, Cariere Online
  Jurnal de Chișinău, 14 aprilie 2006 - Mihai Răzvan-Ungureanu: „Dacă Legea lustrației trece în forma actuală, voi fi primul care se retrage”
  Prezent - Mihai Răzvan-Ungureanu: "Susțin legea lustrației"

  CV-ul ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, 27 decembrie 2004, Amos News
  FARA MILA: E Ungureanu "light" sau nu?, 11 iunie 2006, Florian Bichir, Evenimentul zilei
  Ungureanu pleacă, războiul continuă, 5 februarie 2007, Bogdan Costache, Adevărul
  Un gest elegant, 5 februarie 2007, George Rădulescu, Adevărul
  Revoluția din `89. Reportajul emoționant al jurnalistului Mihai Răzvan Ungureanu: "Blugii ne erau plini de sânge", 17 martie 2012, Ionuț Fantaziu, Evenimentul zilei

  Interviuri

  Cuvântul tovarășului Mihai Răzvan Ungureanu la Congresul al XIII-lea al UTC, 19 mai 1985, Discursul lui Mihai Ungureanu, delegat al Organizației județene Iași a UTC, la cel de-al XIII-lea Congres al UTC, Scânteia Tineretului
  Cuvântul tovarășului Mihai Ungureanu, premier desemnat, din Scânteia Tineretului - 19 mai 1985, 19 mai 1985, Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist, Scânteia Tineretului
  Mihai Răzvan Ungureanu: Ignoranța decidenților politici ne poate costa, 13 martie 2009, George Rădulescu, Adevărul
  Mihai Răzvan Ungureanu:„Războiul subteran se poartă între spioni și contraspionaj”, 30 ianuarie 2010, Roxana Lupu, Adevărul
  VIDEO Mihai Răzvan Ungureanu: „Supraviețuim unui al doilea val al crizei”, 1 iulie 2010, George Rădulescu, Adevărul
  VIDEO Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informații Externe: „Nici nu știți cât de amplu poate fi răul”, 10 noiembrie 2011, George Radulescu, Adevărul
  Șeful spionilor, la "2+1": "Nu mi-aș putea imagina ca în SIE să se petreacă vreodată ceva similar cazului de la Poliția din Neamț", 17 Noiembrie 2010, Evenimentul zilei
  Șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu: „Nu l-aș angaja pe James Bond". Ce spune despre comasarea SIE cu SRI. PLUS: De ce se uită spionii la "Românii au talent", 1 mai 2011, Loredana Voiculescu, Gândul
  Mihai Razvan Ungureanu: Am plans atunci cand mi-am tinut pentru prima data copilul in brate!, 28 decembrie 2012, Eveline Pauna, Revista Tango


  Funcții politice


  Predecesor:
  Emil Boc


  Primul Ministru al României
  9 februarie 2012


  Succesor:
  Victor Ponta
  Predecesor:
  Mircea Geoană


  Ministrul Afacerilor Externe
  29 decembrie 2004 – 12 martie 2007


  Succesor:
  Călin Popescu Tăriceanu (interimar)
  Predecesor:
  gen. Silviu Predoiu (interimar)


  Director al SIE
  5 decembrie 2007 – 8 februarie 2012


  Succesor:
  gen. Silviu Predoiu
  12
  10
  Raportează
 • postat de milton
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 15:39
  89.137.223.***
  l-ati servit cu Kobe ? sa se simta ca .... acasa . mititelu"
  4
  11
  Raportează
 • postat de io
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 15:19
  89.137.228.***
  Dacă mă gândesc că este posibilitatea ca MRU Președinte .Udrea Prim-ministru.
  Mafia are de ce să îl jignească.
  11
  4
  Raportează
 • postat de galatean
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 13:15
  5.13.238.***
  Coada asta de topor vorbeste ?!? Pupincouuristul si comunistul asta, nesatul si arogant, spera ca romanii sa-l voteze ?! Or fi ei, romanii, blanzi si iertatori din fire dar prosti, in niciun caz ! Asadar, sictir mru !
  5
  18
  Raportează
 • postat de CARAGIALE
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 13:14
  5.13.228.***
  NU-I BINE IARASI UN SECURIST CA PRESEDINTE! V-A FI MAI RAU CA BASESCU! IN TINERETE A FOST UN MARE LINGAU COMUNIST!!!
  NE TREBUIE UN PRESEDINTE SERIOS SI RESPONSABIL, ECHIDISTANT RESPECTAND LEGILE TARII ASA CUM NE PRETIND SI NOUA JUSTITIA!
  5
  18
  Raportează
 • postat de hehe
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 13:12
  5.13.149.***
  sigur, stateau investitorii la coada si i-a gonit razboiul. i-o fi gonit si pe cei din Polonia sau Turcia? mru nu esti cu nimic deosebit de ceilalti candidati. aceeasi vorbarie goala.
  6
  16
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 11:58
  5.13.220.***
  da are nevoie sa cumpere toata ferma japoneza producatoare de carne de kobe si saracutul nu-i mai ajung banii furati... si cateva firme serioase de deodorante... cam aduce a Cotabita dupa simptome!

  Romania are nevoie de un presedinte cu inima lui Mihai Viteazul, curajul lui Stefan Cel Mare, prestanta lui Carol I si pragmatismul lui Hitler! Doar imaginati-va... fara o persoana cu minim 50% din fiecare nu are nici o sansa sa readuca Romania unde era candva!
  2
  19
  Raportează
 • postat de sustin MRU
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 09:46
  95.76.108.***
  Este presedintele de care avem nevoie. Destul am fost condusi de secaturi si codasii clasei. Oamenii capabili, pregatiti, cu studii si experienta, gandesc dincolo de nevoile personale sau de grup. Succes domnule Ungureanu, striviti baronii! Toxicitatea lor a imbolnavit Romania.
  19
  12
  Raportează
 • postat de CETATEAN ,
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 08:31
  79.116.104.***
  ASTA MAI TREBUIE ROMANILOR! INCA UN PRESEDINTE COMUNIST, UN FEL DE "escroc PRODUSUL SI ASEMANAREA LUI BASESCU! V-A FI MAI GREU CU UN UTECIST COMUNIST UN FEL DE"PAPA LAPTE LA USA CONGRESELOR COMUNISTE!!
  9
  20
  Raportează
 • postat de valentin
  Sâmbătă, 10 Mai 2014 08:03
  5.13.216.***
  domnule viitor PRESEDINTE AL ROMANIEI subsemnatul si multi altii ca mine au totala incredere in DV datorita capacitatii intelectuale pe care o aveti,a educatiei politice care a-ti acumulato,experientei acumulate ca sef al SIE si prim-ministru si nu in ultimul rand ca sunteti din moldova noastra draga.incercati sa fiti ceva mai dur cu cei needucati dar cu pretentie de candidat.va doresc sucesul final in lupta pt presedintie.
  23
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.