Interviu în exclusivitate cu Mihai Răzvan Ungureanu/ "Un conflict de durată alungă investiţiile din regiune"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu în exclusivitate cu Mihai Răzvan Ungureanu/ "Un conflict de durată alungă investiţiile din regiune"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aflat într-o vizită-fulger la Galaţi, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), ex-ministru de Externe al României şi prim-ministru, a acceptat să acorde cotidianului „Viaţa liberă” un interviu în exclusivitate. Mihai Răzvan Ungureanu critică reacţia „palidă” internaţională faţă de Rusia, vorbeşte despre efectele tensiunilor din Ucraina asupra Galaţiului şi implicit României, dar şi despre clasa politică şi liderii săi.

- Ne afectează haosul din Ucraina? Ar trebui să ne temem?

- Potenţialul toxic la adresa regiunii este foarte mare. În primul rând, în Ucraina, în momentul de faţă, s-au creat premisele unui război civil. Războiul civil nu se termină într-o zi, va fi un conflict de durată. Un conflict de durată alungă investiţia în regiune, un conflict de durată destramă credibilitatea acestei regiuni. Până mai ieri, Marea Neagră era o zonă a cooperării internaţionale, acum Marea Neagră a ajuns câmp de război. Ceea ce i se întâmplă Ucrainei atrage atenţia asupra incapacităţii comunităţii internaţionale de a stăpâni lucrurile în această zonă a Europei şi atunci nimeni nu va veni aici cu interes economic, în cazul în care dialogul nu se regăseşte foarte repede, iar agresiunea rusă nu este stopată. Din păcate, reacţia comunităţii internaţionale este destul de palidă, nu întotdeauna suficient de bine corelată cu realitatea locului, iar dacă acum nu răspundem Federaţiei Ruse, curajul pe care Moscova îl va căpăta - pe seama slăbiciunii noastre, evident – va aduce şi mai multe lucruri rele.

- În România nu se vorbeşte, la nivel înalt, cu fermitate despre aceste probleme. Unii dintre guvernanţi chiar fac glume pe acest subiect.

- Pentru că, în primul rând, nu înţeleg lucrurile, iar în al doilea rând interesele lor sunt meschine. Sunt interese mici, de partid sau personale. Pentru ei, alta este filosofia: după mine, potopul. Pe ei nu îi interesează ce se întâmplă în afara graniţelor, ci cum să mai câştige micile contracte cu borduri, panseluţe, trei-patru garduri. Această gândire prăbuşeşte România. Este, din păcate, gândirea clasei politice de 25 de ani. Este, totuşi, clasa politică, care, spre ruşinea noastră - pentru că au avut votul nostru, până la urmă - a aglomerat puşcăriile de foşti demnitari. Este trist, asta înseamnă că am fost păcăliţi, dar şi că nu am fost suficient de responsabili, de vreme ce le-am pus puterea în mână.

- Reprezintă o problemă pentru partidele de dreapta faptul că nu s-a realizat o unificare, înainte de alegerile europarlamentare?

- Da, este o problemă şi, din păcate, între cei care se pretind de dreapta există mult prea multă disponibilitate către compromisul cu PSD. PSD-ului îi foloseşte ceea ce se întâmplă astăzi. Se revitalizează un electorat care a rămas cu gândul la comunism. Din păcate, dreptei îi lipsesc liderii cu viziune, îi lipsesc liderii generoşi, îi lipsesc liderii cu disponibilitate de dialog, dar dialog onest, nu vorbărie de dragul vorbăriei. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe.

- S-ar putea unifica dreapta pentru alegerile prezidenţiale?

- Este greu de spus, pentru că multe dintre partide acum îşi sapă tranşeele între ele. Partidele de dreapta se comportă ca şi cum sunt într-un război fratricid: fratele se omoară cu fratele, fără ca asta să aducă vreun rezultat suplimentar dreptei. Sigur, cifrele spun că ar trebui să existe un singur candidat, hotărât cât mai repede. Există inteligenţa asta tactică, însă, la liderii dreptei? Încă nu am dovada.

- Au existat discuţii pe tema aceasta, negocieri?

- Am discutat, dar, din păcate, fiecare spune: „fructul meu este mai frumos”. Aici nu este vorba despre fructul mai frumos, ci despre interesul naţional şi, din păcate, discuţiile nu converg într-acolo. Nu se alege Miss Univers în toamnă, ci preşedintele României, care chiar trebuie să îi reprezinte pe toţi, nu doar electoratul partidelor de dreapta, ci pe toţii românii, indiferent de opţiunea lor politică la alegerile europarlamentare.

- Vă mai doriţi să candidaţi la alegerile prezidenţiale?

- Bineînţeles, fără discuţie. Mă veţi vedea acolo.

 

Citit 3960 ori Ultima modificare Vineri, 09 Mai 2014 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.