Activităţile parlamentare ale gălăţenilor, după patru luni de mandat

Activităţile parlamentare ale gălăţenilor, după patru luni de mandat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Problema inundaţiilor repetate din Brăhăşeşti şi a noului Spital Judeţean, ridicate în Parlament de deputatul PNL Victor Paul Dobre * Magazinele de droguri „uşoare” care au împânzit Galaţiul, atacate de deputata PD-L Carmen Axenie * Deputatul PC Bogdan Ciucă, preocupat de realizarea unui terminal de pasageri la malul Dunării * Deputata PSD Lucreţia Roşca, interesată de problema mansardărilor *

Ce-au făcut ai noştri deputaţi în patru luni de mandat? La această întrebare am încercat să răspundem verificând fişele de pe site-ul Camerei Deputaţilor. Haideţi să vedem, pe colegii, cu ce se pot lăuda uninominalii de Galaţi.

Colegiul 1

Liberalul Victor Paul Dobre, aflat la al doilea mandat parlamentar, a luat cuvântul în plen de 29 de ori. Deputatul a susţinut două declaraţii politice "Efectele politicii Guvernului Boc încep să se vadă" şi "Şomajul, încotro?". Niciuna din cele trei propuneri legislative iniţiate nu se referă strict la colegiul său.

În schimb, cele două interpelări adresate de liberal vizează: inundaţiile repetate din Brăhăşeşti şi noul Spital Judeţean Galaţi. Deputat de opoziţie, Dobre a semnat deja două moţiuni.

Colegiul 2

Deputatul PD-L Mircea Toader totalizează până acum 57 de luări de cuvânt în plen, şase proiecte legislative şi o  declaraţie politică. Declaraţia politică este singura care are legătură directă cu judeţul nostru. Toader a prezentat solicitarea parlamentarilor PD-L de Galaţi în sensul constituirii comitetelor judeţene anticriză.

Propunerile legislative ale lui Toader sunt de interes naţional.

Colegiul 3

Deşi se află la primul mandat, deputata PD-L Carmen Axenie (foto 2) a fost foarte activă: nouă luări de cuvânt în plen, patru declaraţii politice, cinci iniţiative legislative şi o singură interpelare, în fapt, o solicitare de sprijin financiar pentru comunitatea tecuceană, puternic lovită de inundaţiile catastrofale din anul 2007.

Cea mai interesantă ni s-a părut declaraţia politică despre efectele secundare ale unor legi: cazul aşa-ziselor droguri "uşoare". Este singura parlamentară care a atras atenţia că „România este împânzită de astfel de magazine care vând haşiş (150 lei gramul), cannabis (între 50-100 lei gramul), ecstasy (între 10-15 euro pastila) etc. Produse precum Salvia Divinorum, Hawaiian baby, şi altele necultivate la noi, sunt puse la dispoziţia consumatorilor români într-un mod parşiv. Aceste otrăvuri ajung la elevii şi studenţii noştri. Am speranţa că lucrurile se vor elucida şi că portiţa se va închide definitiv”, a spus deputata.

Colegiul 4

Gălăţenii din Colegiul 4 au parte de o dublă reprezentare. Deputatul PSD Viorel Ştefan se lăuda în campanie cu o rimă de mare efect: „Sunt activ şi vigilent, eu nu dorm în Parlament”. Cele nouă luări de cuvânt, în mare parte justificate de funcţia de preşedinte al comisiei de buget din Camera Deputaţilor  şi o propunere de act normativ reprezintă activitatea lui în patru luni.

Nicolae Păun, deputatul rromilor, a avut două luări de cuvânt, o declaraţie politică şi două întrebări şi interpelări.

Colegiul 5

Vicepremierul PSD Dan Nica reprezintă în Camera Deputaţilor gălăţenii din Colegiul nr.5. Deşi activitatea dublă în Guvern, de ministru al Administraţiei şi Internelor şi viceprim-ministru, îi ocupă aproape sută la sută timpul politic, Dan Nica are, potrivit fişei, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.21/1991 privind cetăţenia română şi o luare de cuvânt în plen.

Colegiul 6

Deputatul PSD Florin Pâslaru se înscrie în topul deputaţilor cu două luări de cuvânt în plen şi susţinerea unui proiect legislativ la comun cu alţi colegi.

Ceva mai activ s-a dovedit a fi reprezentantul grecilor, Dragoş Gabriel Zisopol, care şi-a câştigat mandatul parlamentar în Colegiul 6. Zisopol are până acum cinci luări de cuvânt în plen, o declaraţie politică şi două propuneri legislative.

Colegiul 7

Deputata PSD Lucreţia Roşca (foto 1) este cea mai activă dintre toţi social-democraţii gălăţeni: patru luări de cuvânt în plen, trei declaraţii politice şi patru iniţiative legislative. Roşca s-a arătat interesată de problema mansardărilor care constituie motiv de litigii între asociaţiile de locatari, primari şi constructori.

La sesizarea Organizaţiei Asistenţilor Medicali şi a Moaşelor, filiala Galaţi, Roşca a susţinut declaraţia politică "Asistenţi medicali, cu sau fără diplomă de bacalaureat" prin care critică asimilarea şcolii de maiştri cu cea de asistenţi medicali, şi solicită modificarea legii.

Colegiul 8

Deputatul PC Bogdan Ciucă s-a făcut remarcat cu 15 luări de cuvânt în plen, 13 declaraţii politice, patru proiecte legislative şi 27 de întrebări şi interpelări. La acest ultim capitol, Ciucă a ridicat probleme care vizează strict Galaţiul: realizarea unui terminal de pasageri la malul Dunării, faptul că la nivelul judeţului s-a dublat numărul cazurilor de tumori maligne la copii cu vârste cuprinse între 1-14 ani. În acelaşi timp, deputatul a prezentat în plen memoriile depuse de câţiva gălăţeni.

Colegiul 9

Activitatea de patru luni a deputatului PD-L Mihail Boldea înseamnă: şase luări cuvânt în plen, cinci declaraţii politice, nouă propuneri legislative şi 14 întrebări şi interpelări. Acest ultim aspect al activităţii deputatului a vizat probleme punctuale, cum ar fi stabilirea zonei de protecţie în cazul unor monumente istorice din municipiul Galaţi.

Citit 1137 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.