* Primarul Marius Stan a fost, în aprilie, mai prost plătit decât city-managerul Aurel Vlaicu, dar şi decât directorul Direcţiei de Buget Finanţe * Viceprimarii Florin Popa şi Radu Cosca au luat mai puţini bani decât directorul Direcţiei de Dezvoltare şi decât secretarul municipiului * Arhitectul-şef a avut un salariul mai mic decât toţi directorii generali din Primăria Galaţi
Pentru a avea o imagine cât mai clară a modului în care sunt plătiţi cei care formează conducerea oraşului - primarul Marius Stan şi echipa din jurul său - am cerut Primăriei Galaţi să ne furnizeze date despre cuantumul net al salariilor ridicate de primii zece oameni cu funcţii de decizie din administraţia locală. Precizăm că informaţiile puse la dispoziţie de Primărie se referă la cuantumul net al salariilor şi indemnizaţiilor primite de cei în cauză în luna aprilie 2014, iar cursul luat în calcul este de 4,4 lei pentru un euro.
Cei mai bine plătiţi
Cel mai bine plătit din toată Primăria a fost, de departe, city-managerul municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu. Cuantumul net al salariului administratorului public al oraşului pe luna aprilie 2014 a fost de 7.110 lei, adică 1.615 euro.
La distanţă de peste 2.400 de lei, se află directorul general al Direcţiei Generale Buget Finanţe din Primărie, economistul Daniel Stadoleanu. Cuantumul net al salariului acestuia pe luna aprilie a fost de 4.628 de lei, adică 1.051 de euro.
Abia pe locul trei în topul remuneraţiilor din Primăria Galaţi se află edilul urbei, Marius Stan. Conform informaţiilor oficiale, cuantumul net al indemnizaţiei primarului pe luna aprilie a fost de 4.376 de lei, respectiv, 994 de euro, cu 621 euro mai puţin decât city-managerul Vlaicu!
Indemnizaţii de viceprimar
Ultimul din administraţia locală care a ridicat o sumă de peste 4.000 de lei este directorul general al Direcţiei Generale de Dezvoltare, Adrian Bucur. În luna aprilie a acestui an, cuantumul net al salariului lui Bucur a fost de 4.302 lei - 977 de euro, cu 17 euro mai puţin decât primarul Marius Stan.
Deşi experienţa lor în politică, administraţie şi afaceri nu este egală, cei doi viceprimari ai Galaţiului, social-democratul Florin Popa şi conservatorul Radu Cosca, au ridicat indemnizaţii identice în luna aprilie, în cuantum net de 3.842 de lei - 873 de euro.
Cu un leu mai mult decât viceprimarii a luat secretarul municipiului Galaţi, Radu Kovacs - 3.843 de lei.
Infrastructura, mai prost plătită decât serviciile
Paradoxuri salariale găsim şi în cea de-a treia secţiune a clasamentului salariilor din administraţie. Şi asta pentru că oamenii care răspund de arhitectura oraşului, de imaginea Galaţiului, de infrastructura lui şi de lucrările publice care ne pot face viaţa un coşmar sunt mai prost plătiţi decât directorul responsabil de serviciile sociale.
Conform Primăriei, cuantumul net al salariului directorului general al Direcţiei Generale de Servicii Publice, Silviu Bacalum, a fost de 2.620 de lei în luna aprilie, adică 595 de euro. Tânărul director din Primărie şi fost consilier al edilului este mai bine plătit decât directorul general al Direcţiei Generale de Infrastructură şi Lucrări Publice, Radu Dinu. Inginerul Dinu a încasat un cuantum net de 2.594 de lei - 589 de euro.
Ultima din administraţie pare să fie arhitecta Teodora Voicilă, care conduce Instituţia Arhitectului Şef din municipiul Galaţi. Cuantumul net al salariului acesteia în luna aprilie a fost de 2.433 de lei - 552 de euro.
Cine ia mai mulţi bani de la 1 iulie
Salariile primarilor de comune şi oraşe mici vor creşte de la 1 iulie 2014, graţie viceprim-ministrului Liviu Dragnea. Aproape toţi primarii din judeţul Galaţi vor avea salarii mai mari, de la 1 iulie. De exemplu, primarii din Matca, Lieşti, Iveşti, Pechea şi Brăhăşeşti vor beneficia de o creştere de la 2.923 de lei la 4.218 de lei brut. În acelaşi timp, pentru primarii comunelor cu mai puţin de 3.000 de locuitori - cum sunt Costache Negri sau Ţepu - majorarea va fi de la 2.633 de lei la 3.822 de lei brut.
Dezavantajaţi sunt preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, care va lua tot 6.615 lei brut, şi vicepreşedinţii CJ, care rămân cu aceleaşi indemnizaţii de până acum, 5.944 de lei brut. Creşterile îi ocolesc, de asemenea, pe primarul Marius Stan şi pe viceprimarii Popa şi Cosca.
Citeşte şi: Angajări pe bandă rulantă la Primăria Galaţi