Curtea de Conturi nu uită "Afacerea Oţelul"/ 500.000 de euro, IMPUTAŢI fostului PRIMAR

Curtea de Conturi nu uită "Afacerea Oţelul"/ 500.000 de euro, IMPUTAŢI fostului PRIMAR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În solidar cu Dumitru Nicolae sunt somaţi să plătească şi consilierii locali care au votat sponsorizarea ilegală, precum şi fosta directoare economică a Primăriei Galaţi


Fostul primar Dumitru Nicolae şi fosta directoare economică Doina Stamate riscă să scoată din buzunar peste jumătate de milion de euro. Este vorba de 2.410.000 de lei, suma acordată de la bugetul local pentru clubul Oţelul Galaţi. Celor doi tocmai le-au fost transmise somaţii privind recuperarea banilor, de către primarul Marius Stan. De asemenea, notificaţi au fost şi consilierii locali care au fost prezenţi la şedinţa din aprilie 2012 în care s-a aprobat finanţarea clubului. Primarul Marius Stan a trimis somaţiile şi notificările, obligat de Curtea de Conturi a României, care a stabilit că alocarea celor 2,4 milioane de lei de la bugetul local încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului şi i-a impus municipalităţii să recupereze atât prejudiciul reprezentat de finanţare cât şi dobânzile sau foloasele nerealizate.

Contestaţie respinsă

Pe masa comisiilor Consiliului Local tocmai a ajuns o notificare semnată de primarul Marius Stan. Subiectul acesteia o constituie demersurile făcute de Primărie după ce Curtea de Conturi a impus recuperarea banilor acordaţi în anul 2012 clubului Oţelul. Motivul? Suma nu a fost destinată, aşa cum spune legea, „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit. Primăria a contestat măsura Curţii de Conturi, dar în van. Contestaţia i-a fost respinsă de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României. În aceste condiţii, autorităţile sunt obligate să pună în executare măsura stabilită de Curtea de Conturi, recuperearea prejudiciului, în caz contrar riscându-se închisoare de la şase luni la trei ani. În aceste condiţii au fost trimise somaţiile către fostul edil şi către fosta directoare economică.

La mâna instanţei

Obligată să epuizeze căile de atac, Primăria a introdus o acţiune în instanţă împotriva deciziei Comisiei de Soluţionare a Contestaţiilor şi a depus şi cerere de suspendare a acesteia. Dar pentru a-şi lua măsuri de siguranţă, s-a înscris la masa credală a clubului Oţelul pentru suma de 2.410.000 de lei, la care se adaugă 372.236 de lei, reprezentând foloase necuvenite (dobânzi) calculate până la data de 30 iunie 2014. Totodată, a sesizat Comisa de disciplină pentru analiza activităţii funcţionarilor publici cu atribuţiuni în aprobarea finanţării şi ducerea la îndeplinire a acesteia, precum şi pe cea din cadrul Prefecturii judeţului Galaţi, care a avizat finanţarea.

Citeşte şi: Curtea de Conturi a găsit erori de 4,9 milioane de lei la Primăria Galaţi

Raportul Curţii de Conturi, contestat/ Primăria nu va cere înapoi sponsorizarea de la Oţelul

Citit 4099 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.