Stan n-a reuşit să cheltuiască BANII "moşteniţi" de la Nicolae/ Primăria se ÎMPRUMUTĂ, dar fără efect
Foto: Strada Traian va primi bani din două credite

Stan n-a reuşit să cheltuiască BANII "moşteniţi" de la Nicolae/ Primăria se ÎMPRUMUTĂ, dar fără efect
Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Marius Stan vrea să împrumute o sută de milioane de lei de la BERD, dar n-a reuşit să cheltuiască nici până acum cele 60,9 milioane de lei din împrumutul contractat de fostul edil, Dumitru Nicolae * Lista investiţiilor finanţate din credit a fost din nou modificată * Stan va construi locuinţe sociale cu banii rămaşi de la fostul edil


Primăria municipiului Galaţi e în fierbere pentru a pregăti documentaţia necesară în vederea contractării unui împrumut în valoare de o sută de milioane de lei de la Barca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi pentru a-i convinge pe reprezentanţii băncii că va folosi cu eficienţă şi chibzuinţă aceşti bani.

Paradoxal, în vreme ce autorităţile fac planuri pentru cheltuirea acestei substanţiale sume, împrumutul în valoare de 60,9 milioane de lei, contractat la BRD de fostul primar Dumitru Nicolae, nu a fost cheltuit, ba mai mult, s-au făcut acte suplimentare pentru a prelungi tragerile din împrumut şi în 2014.

Mai trist este, însă, că Primăria a ajuns să plătească, în 2013, mai mulţi bani pe comisioane şi dobânzi decât a împrumutat efectiv. Singura veste bună este că s-a modificat lista investiţiilor finanţate din împrumutul lui Nicolae şi au apărut obiective noi, printre care şi construirea de locuinţe sociale.

Cu câţi bani am rămas

Conform avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor locale, Primăria trebuia să cheltuiască cele 60,9 milioane de lei contractate de Nicolae de la BRD în doi ani, astfel: 27,5 milioane de lei în 2012 şi 33,4 milioane de lei în 2013. În urma diligenţelor făcute de autorităţi, tragerile au fost prelungite şi în 2014. Astfel, conform datelor oficiale, s-a ajuns la situaţia în care anul acesta municipalitatea a rămas cu 20,1 milioane de lei de folosit din împrumut. Şi asta pentru că, potrivit contului de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului, „în anul 2013 municipiul Galaţi a avut un împrumut în sumă de 10,9 milioane de lei pentru plata lucrărilor de investiţii la străzi şi s-au făcut trageri în sumă de 8,2 milioane de lei, adică doar 75,52 la sută".

Chiar dacă Primăria nu şi-a folosit banii împrumutaţi, banca nu a făcut acte de caritate. Aşa se face că, potrivit aceleiaşi execuţii bugetare, Primăria a plătit suma de 7 milioane de lei reprezentând comisioane, dobânzi la împrumuturi. Adică, aritmetic vorbind, a scos din bancă 8 milioane de lei şi a dat înapoi 7! A naibii eficienţă!

Casele lui Stan, cu banii lui Nicolae

Recent, la propunerea primarului Marius Stan, aleşii au revenit asupra listei cu lucrările de investiţii propuse a se finanţa din împrumutul luat de la BRD. Lista a mai suferit o modificare şi în decembrie 2012. Atunci, măsura a fost justificată, „ca urmare a necesităţilor existente la acel moment şi ca urmare a economiilor existente la acel moment între valoarea contractelor şi valoarea indicatorilor tehnico-economici”, în sensul că preţul cu care s-a adjudecat licitaţia pentru lucrări a fost mai mic decât cel estimat iniţial, cuprins în lista de finanţare.

Având în vedere că, între timp, anumite obiective de investiţii prinse în listă s-au finalizat şi recepţionat şi au avut loc noi licitaţii pentru celelalte, s-a impus actualizarea valorilor alocate şi o repartizare a acestora în funcţie de necesităţile actuale şi de valoarea contractelor de lucrări încheiate. Astfel, pe lista investiţiilor finanţate din împrumut a apărut ca noutate modernizarea străzii Democraţiei, cu suma de 2,9 milioane de lei. Modernizarea străzii Rizer a intrat şi ea în calcul, cu o alocare de 2,4 milioane de lei. Tot o investiţie nouă este şi construirea de locuinţe sociale în Micro 17, pentru care a fost repartizată suma de 6,3 milioane de lei.

Traian o dată, Traian de două ori, Traian de trei ori

Iată ce modificări au suferit celelalte lucrări de pe lista de investiţii. Pentru modernizarea străzilor din Valea Oraşului, alocarea a fost scăzută de la 5 milioane de lei la 4,9 milioane lei. Reabilitarea şi modernizarea străzii Ana Ipătescu, care pare că nu se mai termină, va beneficia de 6,1 milioane de lei, în loc de 5,3 cât primise iniţial. Pentru asfaltarea şi modernizarea străzilor care au avut de suferit de pe urma lucrărilor ISPA, suma de 18,1 milioane de lei a fost redusă la 17,9 milioane. O corecţie a suferit şi modernizarea străzilor din cartierul Traian Nord - etapa II, de la 2,5 milioane la 2,4 milioane. Pentru modernizarea liniilor de tramvai de pe străzile Stadionului - Oţelarilor - Gheorghe Asachi - Frunzei a rămas aceeaşi sumă, 4 milioane de lei. Modificări majore a suferit modernizarea străzii Traian, între Brăilei şi Metro, pentru care fuseseră alocate 25,9 milioane de lei şi a rămas doar cu 6,8 milioane de lei. Alte 7 milioane de lei au fost alocate pentru modernizarea reţelelor apă-canal de pe artera Traian, între Brăilei şi Metro. Asta nu înseamnă că strada Traian va avea nevoie de mai puţin bani! Pe lista investiţiilor pe care Primăria vrea să le realizeze cu banii împrumutaţi de la BERD se află şi strada Traian, între Tecuci şi Brăilei - tronsonul IV, reţele de apă, cu o finanţare de 4,2 milioane de lei.

Rămâne de văzut dacă Primăria va reuşi să contracteze împrumutul mult dorit de la BERD şi să cheltuiască toţi banii rămaşi din creditul lui Nicolae.

Decizia aleşilor/ Cine ţine registrul datoriilor

Prin votul aleşilor locali, şefa serviciului financiar şi angajamente bugetare, Lavinia Budău, a fost desemnată ca fiind persoana care va ţine Registrul de evidenţă a datoriei publice locale a Primăriei şi Registrul de evidenţă a garanţiilor locale. Cele două registre evidenţiază cronologic situaţia tuturor obligaţiilor financiare ale Primăriei provenite din împrumuturi şi din garantarea acestora.

Citeşte şi: Investiţii la Galaţi/ Primăria împrumută 100 de milioane de lei

Citit 1918 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.