Raportul Curţii de Conturi, contestat/ Primăria nu va cere înapoi sponsorizarea de la Oţelul

Raportul Curţii de Conturi, contestat/ Primăria nu va cere înapoi sponsorizarea de la Oţelul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Municipalitatea aşteaptă răspunsul Comisiei de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României cu privire la cei 500.000 de euro în litigiu * În premieră, raportul auditului financiar realizat de Curtea de Conturi a ajuns anul acesta în atenţia consilierilor locali


O informare privind auditul financiar efectuat la Primăria Galaţi de Camera de Conturi Galaţi - structură teritorială a Curţii de Conturi a României, a ajuns în dezbaterea aleşilor locali la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local. Din start, consilierul local PP-DD Victor Malinovici l-a rugat pe primarul Marius Stan să facă tot ce-i stă în putere să aplice cele prevăzute în acest raport, deoarece aleşii sunt răspunzători individual dacă nu se pun în aplicare toate cele constatate de Curtea de Conturi. „Nu vrem să mai fim chemaţi în instanţă, aşa cum am fost chemaţi în ultima perioadă, pentru nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti sau constatări”, a punctat consilierul.

Primarul Marius Stan a încercat să minimalizeze problema, replicând că municipalitatea a contestat raportul Camerei de Conturi şi trebuie aşteptat mai întâi un răspuns. „Toate aceste corecţii ale Curţii de Conturi sunt în contestare, aşa încât nicio măsură nu este aplicabilă până când contestaţiile nu se vor judeca şi până când nu se va lua o decizie în acest sens. Una e ce spune Curtea de Conturi că i se pare, şi alta e ca după contestaţie să fie confirmat. Din ce s-a spus, sunt doar acuze care urmează a fi demontate cu argumente solide şi legale”, a precizat edilul urbei.

O singură prevedere contestată

Aşa cum v-am informat, potrivit Raportului de audit financiar nr. 96246 din 5 iulie 2013, valoarea însumată a erorilor constatate de Curtea de Conturi la Primăria Galaţi pe anul 2012 se ridică la 4.952.415 de lei. Cea mai gravă dintre abaterile cauzatoare de prejudicii constatate de organul de control se referă la finanţarea, în 2012, cu 2.410.000 lei (500.000 de euro), de la bugetul local, a Clubului de Fotbal Oţelul. Camera de Conturi afirmă că alocarea şi plata acestor bani, prin hotărâre de Consiliu Local, încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că nu sunt destinaţi „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat, cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

Deşi primarul a lăsat să se înţeleagă că toate constatările din acest an ale Camerei de Conturi sunt contestate, în informarea adresată consilierilor, subliniază că doar finanţarea clubului Oţelul se află în procedura de contestare la Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.

În ceea ce priveşte reproşurile Camerei de Conturi referitoare la neîndeplinirea misiunilor trasate în urma controalelor pe anii 2010, 2009 şi 2008 - referitoare în special la sumele plătite ca suplimente la salariu angajaţilor Primăriei, acestea sunt, conform informării, în procedura de contestare parţială la instanţa de judecată.

Pe de altă parte, tot în informare se precizează, negru pe alb, că „pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 43 din 5 august 2013 a directorului Camerei de Conturi Galaţi, primarul municipiului Galaţi a emis Dispoziţia nr. 2648 din 26 august 2013 în vederea remedierii deficienţelor, intrarea în legalitate şi recuperarea eventualelor debite”.

Moştenire administrativă - "Pietrele de moară" din Cantemir

Cartierul Dimitrie Cantemir şi problemele lui nerezolvate fac parte din „moştenirea” fostei administraţii a municipiului. La finele anului 2012, la propunerea primarului Stan, aleşii locali au reglementat situaţia celebrului mall care ar fi trebuit construit în Cantemir - “un centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu circa 2.000 de locuri de parcare, săli de cinema multiplex, hipermarket, galerie comercială…”.

Aleşii locali au votat încetarea contractului de asociere dintre municipiul Galaţi şi SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL, în vederea amplasării unui centru comercial şi de recreere de interes public.

Camera de Conturi a obligat Primăria să ia măsurile necesare pentru încetarea contractului de asociere încheiat în 2005, dar şi să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale aferente contractului de asociere”, estimate la 3.763.770 de lei. Pentru măsura impusă privind recuperarea acestor bani există, conform informării adresate de Primărie aleşilor locali, o contestare parţială la instanţa de judecată. Nu acelaşi lucru - contestare parţială la instanţa de judecată - se poate spune şi despre altă „nenorocire” petrecută în Cantemir.

Lucrări plătite care nu există

Este vorba, de „o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei «Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere».

    În vara anului trecut, primarul Marius Stan a înaintat către Parchet o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către municipalitate a unor lucrări care nu există în realitate. Primarul a dezvăluit atunci „în 2007, SC Unicom a încheiat un contract pentru această lucrare. Sunt încasări pe care Unicom le-a făcut în valoare de peste 23 miliarde lei vechi, din totalul de peste 30 miliarde vechi. Au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care, atenţie, pe acel loc nu se află nimic, absolut nimic!”, a dezvăluit Marius Stan.

    În raportul de audit al Curţii de Conturi, Primăriei i se cere expres să stabilească „întinderea prejudiciului aferent plăţilor efectuate, inclusiv a foloaselor nerealizate şi măsuri legale de recuperare a acestora”. Valoarea acestei abateri este estimată la 2.282.000 de lei.

Tupeu şi indolenţă - Terenul oraşului este ocupat ilegal, autorităţile tac

Pentru a doua oară, Camera de Conturi a cerut Primăriei Galaţi „clarificarea situaţiei juridice a terenurilor proprietatea publică a municipiului Galaţi care sunt ocupate abuziv de către SC Rompesgal SRL Galaţi şi dispunerea tuturor măsurilor pentru asigurarea integrităţii şi conservarea patrimoniului”. Situaţia rămasă nerezolvată în urma auditului pe anul 2011 este punctată şi în raportul de control pe 2012. Aceeaşi precizare se regăseşte şi în informarea privind auditul Camerei de Conturi adresată consilierilor, fără ca în dreptul ei să existe vreo precizare că ar fi contestată.

În iunie 2013 s-a încercat, fără succes, în Consiliul Local aprobarea unor măsuri de intrare în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire. S-a dorit chiar încheierea unui contract de închiriere cu firma Rompesgal, care deţine restaurantul „Pescăruşul” de pe Faleză. În documentele ajunse pe masa aleşilor scria clar că „în locul construcţiei iniţiale, de 55 mp, firma a realizat construcţii fără forme legale în suprafaţă de 1.362 mp, suprafaţa de teren efectiv împrejmuită fiind de 2.948 mp, iar terenul ocupat este proprietatea publică a municipiului Galaţi”. Deşi edilul a precizat atunci că „suntem constrânşi de Curtea de Conturi să intrăm cu toate construcţiile în legalitate”, aleşii au dat înapoi şi au amânat ambele proiecte de hotărâre. Iar din iunie nu s-a mai auzit nimic despre ele. Deci n-ar fi exclus ca în raportul de audit pe 2013 să regăsim nerezolvată situaţia Pescăruşului, care şi-a extins afacerea pe domeniul public cu de la sine putere.

Citit 4762 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.