Galaţiul, plin de RUINE de CHIOŞCURI/ DEMOLĂRI fără vreun proiect de RESTRUCTURARE URBANĂ (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

Galaţiul, plin de RUINE de CHIOŞCURI/ DEMOLĂRI fără vreun proiect de RESTRUCTURARE URBANĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ruine, platforme betonate sau cu resturi de gresie şi asfalt, asta a rămas în locul chioşcurilor dărâmate în urma notificărilor Primăriei Galaţi * Demolările vor continua, dar nu există nici un proiect de restructurare urbană


Puzderia de chioşcuri din Complexul Ancora a rămas neatinsă, deşi primarul Galaţiului, Marius Stan, a promis cu fermitate, încă de anul trecut, că le va demola. În zona "La Popescu", bateria de chioşcuri este, pe alocuri, marcată de ruinele gheretelor demolate, iar zona arată şi mai urât. Cu toate că primarul spunea, tot anul trecut, că va muta comerţul cu echipamente auto în Talcioc, până acum nimic nu s-a schimbat. Aşa cum şi prima galerie comercială promisă în Bariera Traian a rămas tot la stadiul de promisiune. Ceva, totuşi, s-a mişcat. Potrivit informaţiilor pe care Primăria Galaţi le-a furnizat la solicitarea ziarului "Viaţa liberă", de la începutul anului 45 de chioşcuri au fost demolate, dar au rămas în picioare alte aproape 1.500.

Unde s-au desfiinţat construcţii provizorii

Primăria spune că, de la începutul anului 2014, au fost notificate în vederea desfiinţării un număr de 34 de construcţii provizorii. Este vorba despre chioşcuri situate în Micro 18 (strada Brăilei), cartierul Siderurgiştilor Vest (strada Anghel Saligny), IC Frimu (strada Siderurgiştilor), Ţiglina 1 (strada Regiment 11 Siret), Micro 19 şi Micro 20 (strada Oţelarilor). De asemenea, la Direcţia Generală de Infrastructură şi Lucrări Publice, Serviciul Utilităţi Publice au fost repartizate şi duse la îndeplinire un număr de 11 dispoziţii de desfiinţare pe cale administrativă a unor spaţii comerciale. Acestea s-au aflat în următoarele zone: Gara CFR (un spaţiu comercial format din 14 module tip container), strada Gheorghe Asachi aferent Flora (un spaţiu), Potcoava de Aur (patru spaţii), strada Asachi colţ cu Lebedei (trei spaţii), Grădina Publică (un chioşc de îngheţată) şi Parcul Rizer (un chioşc de îngheţată).

Cele 45 de chioşcuri mari şi mici nu înseamnă, însă, mare lucru. În baza de date a Primăriei sunt înregistrate cu contract de închiriere un număr de 1.496 de construcţii provizorii realizate de-a lungul anilor.

Potrivit informaţiilor oficiale, de la începutul anului 2014 şi până în prezent, către Instituţia Arhitect Şef nu au mai fost adresate cereri pentru emiterea unor certificate de urbanism sau autorizaţii de construire de către posesorii de chioşcuri desfiinţate ca urmare a restructurării urbane. Dar instituţia precizează că, de la începutul acestui an, au fost emise cinci licenţe pentru amplasarea pe domeniul public a unor module cu suprafaţa de cel mult cinci metri pătraţi.

Galeriile comerciale, un proiect iluzoriu

„Vrem ca micii comercianţi să nu mai vândă în chioşcuri de tablă, ci să fie grupaţi în galerii comerciale, care să asigure condiţii confortabile atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Chioşcurile reprezintă o sursă de venit, uneori unică, pentru familii care nu îşi mai găsesc locuri de muncă. Nu mai suntem pe vremea când a fost permisă amplasarea oricărui fel de garaj sau de chioşc în orice loc, dar nu vom fi cei care dărâmă de dragul molozului şi-abia după aceea caută ceva să pună în loc”, erau declaraţiile pe care primarul Marius Stan ni le făcea anul trecut pe vremea asta.

Deocamdată, însă, restructurarea urbană a zonelor debarasate de garaje a rămas la stadiul de declaraţie. Mai exact, primarul a spus că pe terenul din zona Gării CFR lăsat liber prin demolarea chioşcurilor se va amenaja un muzeu în aer liber, în care să fie expuse locomotive şi tramvaie vechi şi, în plus, va fi realizat şi un părculeţ.

CITEŞTE ŞI: Calendarul RESTRICŢIILOR rutiere/ De ce nu s-a ÎNCHIS (încă) traficul pe strada Traian

Tot la nivel de declaraţii a rămas şi mutarea comercianţilor din zona "La Popescu" într-un Talcioc modernizat şi extins. Cât despre doritele galerii comerciale, Primăria ne-a răspuns sec: „Se va solicita societăţilor comerciale interesate (care au contacte de închiriere cu Primăria municipiului Galaţi) să prezinte propunerea de amenajare a unei galerii comerciale care să răspundă la cerinţele sanitare, securitate la incendiu şi urbanistice în vigoare pentru zona supusă restructurării. Proiectul propus va fi prezentat spre avizare/autorizare către unitatea teritorială administrativă a municipiului Galaţi”, se arată în răspunsul oficial al municipalităţii.

Primarul Marius Stan, afirmă, însă, că nu renunţă la planul de a avea un comerţ civilizat în Galaţi. Edilul crede că nu e normal ca atâtea spaţii comerciale integrate în ansamblul urban al oraşului să zacă părăsite şi să se degradeze, în vreme ce armata de chioşcuri strică faţa oraşului. Prin urmare, demolarea chioşcurilor va continua!

Citit 4665 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.