Galaţiul, plin de RUINE de CHIOŞCURI/ DEMOLĂRI fără vreun proiect de RESTRUCTURARE URBANĂ (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

Galaţiul, plin de RUINE de CHIOŞCURI/ DEMOLĂRI fără vreun proiect de RESTRUCTURARE URBANĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ruine, platforme betonate sau cu resturi de gresie şi asfalt, asta a rămas în locul chioşcurilor dărâmate în urma notificărilor Primăriei Galaţi * Demolările vor continua, dar nu există nici un proiect de restructurare urbană


Puzderia de chioşcuri din Complexul Ancora a rămas neatinsă, deşi primarul Galaţiului, Marius Stan, a promis cu fermitate, încă de anul trecut, că le va demola. În zona "La Popescu", bateria de chioşcuri este, pe alocuri, marcată de ruinele gheretelor demolate, iar zona arată şi mai urât. Cu toate că primarul spunea, tot anul trecut, că va muta comerţul cu echipamente auto în Talcioc, până acum nimic nu s-a schimbat. Aşa cum şi prima galerie comercială promisă în Bariera Traian a rămas tot la stadiul de promisiune. Ceva, totuşi, s-a mişcat. Potrivit informaţiilor pe care Primăria Galaţi le-a furnizat la solicitarea ziarului "Viaţa liberă", de la începutul anului 45 de chioşcuri au fost demolate, dar au rămas în picioare alte aproape 1.500.

Unde s-au desfiinţat construcţii provizorii

Primăria spune că, de la începutul anului 2014, au fost notificate în vederea desfiinţării un număr de 34 de construcţii provizorii. Este vorba despre chioşcuri situate în Micro 18 (strada Brăilei), cartierul Siderurgiştilor Vest (strada Anghel Saligny), IC Frimu (strada Siderurgiştilor), Ţiglina 1 (strada Regiment 11 Siret), Micro 19 şi Micro 20 (strada Oţelarilor). De asemenea, la Direcţia Generală de Infrastructură şi Lucrări Publice, Serviciul Utilităţi Publice au fost repartizate şi duse la îndeplinire un număr de 11 dispoziţii de desfiinţare pe cale administrativă a unor spaţii comerciale. Acestea s-au aflat în următoarele zone: Gara CFR (un spaţiu comercial format din 14 module tip container), strada Gheorghe Asachi aferent Flora (un spaţiu), Potcoava de Aur (patru spaţii), strada Asachi colţ cu Lebedei (trei spaţii), Grădina Publică (un chioşc de îngheţată) şi Parcul Rizer (un chioşc de îngheţată).

Cele 45 de chioşcuri mari şi mici nu înseamnă, însă, mare lucru. În baza de date a Primăriei sunt înregistrate cu contract de închiriere un număr de 1.496 de construcţii provizorii realizate de-a lungul anilor.

Potrivit informaţiilor oficiale, de la începutul anului 2014 şi până în prezent, către Instituţia Arhitect Şef nu au mai fost adresate cereri pentru emiterea unor certificate de urbanism sau autorizaţii de construire de către posesorii de chioşcuri desfiinţate ca urmare a restructurării urbane. Dar instituţia precizează că, de la începutul acestui an, au fost emise cinci licenţe pentru amplasarea pe domeniul public a unor module cu suprafaţa de cel mult cinci metri pătraţi.

Galeriile comerciale, un proiect iluzoriu

„Vrem ca micii comercianţi să nu mai vândă în chioşcuri de tablă, ci să fie grupaţi în galerii comerciale, care să asigure condiţii confortabile atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Chioşcurile reprezintă o sursă de venit, uneori unică, pentru familii care nu îşi mai găsesc locuri de muncă. Nu mai suntem pe vremea când a fost permisă amplasarea oricărui fel de garaj sau de chioşc în orice loc, dar nu vom fi cei care dărâmă de dragul molozului şi-abia după aceea caută ceva să pună în loc”, erau declaraţiile pe care primarul Marius Stan ni le făcea anul trecut pe vremea asta.

Deocamdată, însă, restructurarea urbană a zonelor debarasate de garaje a rămas la stadiul de declaraţie. Mai exact, primarul a spus că pe terenul din zona Gării CFR lăsat liber prin demolarea chioşcurilor se va amenaja un muzeu în aer liber, în care să fie expuse locomotive şi tramvaie vechi şi, în plus, va fi realizat şi un părculeţ.

CITEŞTE ŞI: Calendarul RESTRICŢIILOR rutiere/ De ce nu s-a ÎNCHIS (încă) traficul pe strada Traian

Tot la nivel de declaraţii a rămas şi mutarea comercianţilor din zona "La Popescu" într-un Talcioc modernizat şi extins. Cât despre doritele galerii comerciale, Primăria ne-a răspuns sec: „Se va solicita societăţilor comerciale interesate (care au contacte de închiriere cu Primăria municipiului Galaţi) să prezinte propunerea de amenajare a unei galerii comerciale care să răspundă la cerinţele sanitare, securitate la incendiu şi urbanistice în vigoare pentru zona supusă restructurării. Proiectul propus va fi prezentat spre avizare/autorizare către unitatea teritorială administrativă a municipiului Galaţi”, se arată în răspunsul oficial al municipalităţii.

Primarul Marius Stan, afirmă, însă, că nu renunţă la planul de a avea un comerţ civilizat în Galaţi. Edilul crede că nu e normal ca atâtea spaţii comerciale integrate în ansamblul urban al oraşului să zacă părăsite şi să se degradeze, în vreme ce armata de chioşcuri strică faţa oraşului. Prin urmare, demolarea chioşcurilor va continua!

Citit 4593 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 18:56

23 comentarii

 • postat de un cetatean
  Sâmbătă, 12 Iulie 2014 18:42
  109.166.134.***
  primarul vrea sa faca "saracu", dar nu se inteleg cu licitatiile, e greu cand trebuie impartita spaga....
  chiar ne credeti niste prosti? nu vreti sa faceti nimic in acest oras de dragul frumosului, ci de dragul banului personal....unde nu va intra bani in buzunar, nu miscati niciun deget
  1
  2
  Raportează
 • postat de jhgfd
  Vineri, 11 Iulie 2014 11:43
  93.122.132.***
  Sa-l mai votati si data viitoare pe fotbalist, se pricepe la desfiintat locuri de munca si distrugeri...
  3
  6
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 10 Iulie 2014 23:39
  86.34.10.***
  Pentru suparatul cu IP: 79.116.98.16 ....in cazul de fata ...tu esti taranul ...iar galateanul are dreptate....Pana la urma ...daca taceai, filozof ramaneai....Asa prin comentariul tau ai dat dovada ca esti un taran....pentru ca la randul tau l-ai jicnit pe galatean....Eu stau si ma intreb...ce te intereseaza pe tine in galatiul asta ..odata ce spui....citez.....oare cu ce ma incalzeste pe mine ca x sau y are garaj, chiosc, etc.....sau daca le demoleaza sau nu.........oare credeti ca daca demoleaza garajele sau chioscurile .....cei voi suparati ve-ti traii mai bine,,,, va va da primarul apa rece sau caldura gratuit.......o sa vi se mareasca salariile sau pensiile......vor fi locuri de munca mai multe sa mai putini shomeri....... o sa va ozoneze marius stan mai bine aerul pe care- l inspirati......nu vor mai fi tantari , desi sa stropit cu avionul iar efectul este zero....nu vor mai maidanezi pe strazi ?....Mai bine stai in banca ta ....cu mainile la spate....poate te incalzeste si pe tine ceva...!!!!!!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 10 Iulie 2014 23:04
  5.13.141.***
  "Armata de chioscuri strica fata orasului"
  Care oras, acela plin de someri care nu au bani sa-si platesca facturile, sa cumpere mancare si sa-si tina copiii la scoala ?
  Armata de chioscuri despre care spune domnul primar, este locul de munca a multor oameni, dar el vrea sa le demoleze ca sa ingroase randurile somerilor.
  2
  8
  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe
  Joi, 10 Iulie 2014 19:01
  185.26.182.***
  De ce se intampla asta panarama?
  - intr-un an trebuie CONFORM LEGII sa se aprobe PUG-ul Galatiului. Doar ca PUZ-urile facute sunt deja la limita comicului/plansului cand afli cine le face;
  - pai daca trebuie sa darami - conform modei se-cu-comunistilor la putere din '89 - , cu ura lor contra profesionismului, nu ar fi corect sa ai mai intai proiectele cu ce se va REALIZA in loc? Prima masura au luat-o: spatiu comercial de 2 x 2,5m = 5mp - CURAT MURDAR CIVILIZATIE - cabina de WC+chiuveta = 1,1 x 1,1 x 2 = 2,42 mp. +ziduri ? ce mai ramane? doar nu or sa angajeze amaratii prigoniti doar vanzatori filiformi! Curat "profesionisti" la ala serviciu de H-urbanism. Cum a incercat sa faca unul arhitect o ceva, pac la DNA! Cu o "curata mandrie se-cu-proletara", s-a facut un simulacru de "mituire".

  Ca viitorul ginere a lu' Stan o fi arhitect, cred ca nici portarul de la arhitectura nu ar fi de acord. Da' este "MARE-MANAGER-MARE! Hai ca macane! Da' are un coleg - si mai trasnet: ala Dinu!!!!!
  -
  Cica vin chinezii, nemtii etc. La cata spaga trebe sa dea, s-au umplut iesirile din tara pe ani de zile!!!!!
  2
  8
  Raportează
 • postat de gogonel
  Joi, 10 Iulie 2014 17:34
  78.100.72.***
  Treaba curat-murdara d-le Primar. Ai cumva ceva spatii de inchiriat sau afaceri in domeniul auto? Noul Galati se naste cam greu. Sa fi luat galatenii teapa din nou?
  4
  10
  Raportează
 • postat de Lica
  Joi, 10 Iulie 2014 17:04
  5.13.228.***
  CAND REUSESTI SA ASTUPI GAURILE DIN ASFALT SI TROTUARE ATUNCI SA DASCHIZI ALT SANTIER DE LUCRU DEOCAMDATA NU REUSESTI SA INTRETII ASFALTUL , PE SOSELE , TROTUARE SI PARCARI CAT DE CURAND LUMEA O SA DEA IN JUDECATA PRIMARIA PENTRU AVARIILE DE LA MASINI SI ACCIDENTELE PRODUSE DIN CAUZA CELOR MENTIONATE MAI SUS . IN SPITAL SE PUNE GIPS PE BANDA RULANTA LA POPULATIA ORASULUI DIN CAUZA GROPILOR PE TROTUARE .
  2
  6
  Raportează
 • postat de Lică
  Joi, 10 Iulie 2014 17:03
  5.13.228.***
  CAND REUSESTI SA ASTUPI GAURILE DIN ASFALT SI TROTUARE ATUNCI SA DASCHIZI ALT SANTIER DE LUCRU DEOCAMDATA NU REUSESTI SA INTRETII ASFALTUL , PE SOSELE , TROTUARE SI PARCARI CAT DE CURAND LUMEA O SA DEA IN JUDECATA PRIMARIA PENTRU AVARIILE DE LA MASINI SI ACCIDENTELE PRODUSE DIN CAUZA CELOR MENTIONATE MAI SUS . IN SPITAL SE PUNE GIPS PE BANDA RULANTA LA POPULATIA ORASULUI DIN CAUZA GROPILOR PE TROTUARE .
  1
  12
  Raportează
 • postat de Kasa-nova
  Joi, 10 Iulie 2014 15:55
  5.13.214.***
  Ce vreau eu sa subliniez e ca si Viata Libera contribuie la uratirea orasului prin chioscurile sale din tabla amplasate de asemenea pe domeniul public.Deci e parte incriminata si are parti-prix-uri.Ar trebui ca si dl patron de ziar sa ia masura schimbarii aspectului cosmeliilor inestetice si mai ales a amplasarii lor(nu inteleg de ce lipseste un chiosc in gara,cand omul mai e interesat sa aiba ceva de citit la el pe tren).In rest ar fi bine macar sa reamenajeze zonele demolate-la Potcoava de Aur risti sa-ti rupi gatul fiindca e imposibil sa treci fara sa fii atent la fiecare pas ca exemplu.Iar micii afaceristi isi pot continua bussinesul fiindca exista foarte multe spatii comerciale de inchiriat sau de vanzare si care respecta norme de igiena.Bineinteles cei care au veleitati in domeniu si stiu sa gestioneze mici afaceri.In plus masura ar trebui uniformizata in absolut tot orasul,nu selectiv,fiindca creaza impresia unor jocuri de interese,ca si in cazul garajelor.
  0
  21
  Raportează
 • postat de suparatul
  Joi, 10 Iulie 2014 15:43
  79.116.98.***
  postat de galatean IP 5 13 173 181

  parafrazez.....cei care latra pe aici..........stau si ma minunez de cata incultura intalnesti prin aceste comentarii.......unii se mai dau drept ...un galatean.....aici se vede cat de inteligent sau de josnic esti.....dupa felul cum te exprimi....care-i diferenta intre un galatean si un taran ( venit de la tara ).....este uriasa ......galatenul scrie ca d-l de la IP 5 13 173 181.........iar taranul citeste da un like sau unlike .......iar daca face un comentariu , il face la subiect fara sa-si jicneasca concetatenii......chiar daca opiniile sunt diferite.........si daca tot veni vorba....oare de ce suntem noi asa de invrjbiti.....oare cu ce ma incalzeste pe mine ca x sau y are garaj, chiosc, etc.....sau daca le demoleaza sau nu.........oare credeti ca daca demoleaza garajele sau chioscurile .....cei voi suparati ve-ti traii mai bine,,,, va va da primarul apa rece sau caldura gratuit.......o sa vi se mareasca salariile sau pensiile......vor fi locuri de munca mai multe sa mai putini shomeri....... o sa va ozoneze marius stan mai bine aerul pe care- l inspirati......nu vor mai fi tantari , desi sa stropit cu avionul iar efectul este zero....nu vor mai maidanezi pe strazi ?....
  nu...nici vorba, suferinta va fi si mai grea....ei isi fac interesele....iar pe noi ne atata unii contra celorlati.
  1
  10
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 10 Iulie 2014 13:18
  95.76.33.***
  Nu infrumusetare domnule Marius, asta este spaga luata de la supermarketuri. A demola zeci de locuri de munca nu inseamna nimic fata de citeva zeci de mii de euro luate cadou de nea Radu si dl.Marius.Nimic nu conteaza pentru aceste javre decit conturile lor personale.
  7
  14
  Raportează
 • postat de UN GALATEAN
  Joi, 10 Iulie 2014 12:21
  5.13.173.***
  SA SE CONTINUIE CU DEMOLAREA CHIOSCURILOR SI GARAJELOR...!!!!!CEI CARE LATRA AIUREA AR TREBUI SA FIE SUPARATI PE CEI CARE AU DAT APROBARI ACELOR CONSTRUCTII (daca se pot numi asa)SI AU DISTRUS GRADINILE,SPATIILE VERZI DE PE DOMENIUL PUBLIC,ASFALTUL SI ASA MAI DEPARTE...!!!CE AU FACUT ALTII IN 23 DE ANI VOI VRETI SA SE REZOLVE ACUM IN 2-3 ANI...????GANDITI INAINTE DE A VA PRONUNTA.....!!!!
  16
  14
  Raportează
 • postat de PC
  Joi, 10 Iulie 2014 11:47
  109.102.62.***
  Acest individ uraste orasul Galati si pe galateni. Nu cunoaste istoria orasului. De unde vine el era laminor in mijlocul orasului.. Nu stie ca la sfirsitul razboiului orasul a fost distrus 60% (pina la Modern) de catre nemti si de catre rusi. El vrea sa demoleze case din centrul orasului/ str, Frumoasa iar consilierii aproba astfel de planuri. Cine sunt acesti consilieri? De unde sunt? Galateni nu sunt in nici un caz. Cum pot sa aprobe planurile voit rautaciose ale acestui individ?- ma ref. la demolarea proprietatilor private – care sunt garantate prin Constitutie.
  S-ar putea ca in urmatorul mandate sa avem un primar rrom care sa hotarasca demolarea tuturor caselor care nu au turnulete. O sa aprobati si un astfel de plan d-lor consilieri?
  Pt Galati si galateni mai important este sa se refaca statuia “Aparatorilor orasului Galati”- dar nu cred ca primarul si CL sa inteleaga semnificatia acestui monument
  13
  17
  Raportează
 • postat de Sandu.
  Joi, 10 Iulie 2014 08:56
  92.80.142.***
  Acesta este noul Galati promis si realizat de d/l primar.Chioscuri demolate ,garaje demolate ,trotuare cariate,borduri noi deja sfarimate ,strazi asfaltate cu denivelari deja,vezi pe Brailei.zona garii o rusine, bariera Traian o debandada rutiera ,talcioc primitiv,anvelopare de blocuri promisa in campanie pentru naivi, stadion ,strada 6 Martie neterminata si mai las si pe altii sa aduca o contributie la aceasta lista.
  12
  26
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 10 Iulie 2014 08:45
  5.13.174.***
  Bravo Dom'Primar esti politician roman sadea! Pui boii inaintea carului! Suntem fruntasi la numarul de someri iar primarul nostrum mai desfiinteaza cateva zeci de locuri de munca pentru infrumusetare!
  La acele chioscuri lucrau 2-3 femei ca vanzatoare(un patron care castiga din ele),niste agenti comerciali care luau comenzi,alti angajati care livrau marfa! De unde vor mai duce acasa la familii bani??????? Le da primarul din buzunarul lui?
  Sa nu ma intelegeti gresit! Nici mie nu imi placea orasul cu acele chioscuri! Dar prioritar ,pentru Galati ,ar fi trebuit sa fie crearea locurilor de munca ,atragerea de agenti economici care produc,nu numai a celor care vand(supermarketuri) ,dezvoltarea economica a orasului(judetului) nu desfiintarea celor existente!
  Dar in felul in care actioneaza Primaria Galati ,orasul nostru e ca o baba oloaga care in loc sa-si faca tratament pentru picioare ,face implant de botox,marire de sani si lifting facial! Sau cu un cocalar care isi cumpara BMW stralucitor dar nu mai are bani de benzina,de intretinere ,de mancare, de trimis copii la scoala etc.
  Tot inainte prin capitalism!
  13
  31
  Raportează
 • postat de sitizan
  Joi, 10 Iulie 2014 08:39
  109.99.225.***
  Dl Primar Marius "Demolatorul" Stan, este Omul Marilor Proiecte - Nou stadion, Mall, Tunel peste Dunare, Largire Prelungire str.Traian la 2 benzi pe sens.... El neglijeaza micile probleme cu care ne lovim in cotidian - langa Piata miro 39, cei care au tarabe puse la dispozitie de catre primarie, isi depoziteaza in ele marfa, dar se extind in aleea pietonala...str.Traian, in fata Spitalului sf.Paraschiva este circulabila doar de masini inalte....tantarii sunt stapanii serilor...etc! Edilul isi va rupe picioarele tot privind catre nori!
  6
  15
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 10 Iulie 2014 08:37
  193.230.156.***
  SI NU ERA INTELEPT SA SCHIMBAM IMAGINEA ACESTUI ORAS DE DARAMATURI APOI SA INVESTIM ATATIA BANI INTR-UN CONTRACT DE FEZABILITATE PENTRU TUNEL , LUCRARE CARE NU SE VA CONCRETIZA DAR CARE NE VA SARACI FOARTE MULT. MULTUMIM DOMNULUI ARDEAN , TINUT DE PRIMARIE PE BANI GREI CA SI-A FACUT "FOARTE BINE" TREABA LA URBANISM IMPREUNA CU CEILALATI INCOMPETENTI CARE S-AU OCUPAT DE ARHITECTURA ORASULUI. IN TIMP CE VILELEL INFLORESC, CLADIRILE VECHI CU O ARHITECTURA GROZAVA SE DARAMA. PRIMARIA LE-A LUAT IN ADMINISTRARE DOAR SA PUNA MANA PE ELE DAR NU SA LE SI INTRETINA.
  5
  14
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Joi, 10 Iulie 2014 07:53
  5.13.168.***
  DL PRIMAR. DEMOLEAZA MAI RAPID ACESTE CHIOSCURI-COTETE INSALUBRE SI MIZERABIILE GARAJE ASA CUM AI PROMIS! SI INCEPE MODERNIZAREA ACESTUI ORAS, PROMISIUNE CU CARE AI CASTIGA T PRIMARIA!!-
  VA TRECE MANDATUL!
  20
  22
  Raportează
 • postat de uncetatean
  Joi, 10 Iulie 2014 07:02
  92.82.248.***
  Cand refaceti trotuarul de la Carrfour(Potcoava de aur), mai mare rusinea,iti rupi picioarele in gaurile alea.Si inca un aspect:printre gaurile din asfalt troneaza micicomercianti cu marfa expusa pe jos. Nu vede nimeni aspectul deplorabil>?Gardienii care se plimba prin zona stau pe banci, beau cafele si nu vad nimic..Mai rau de_atat nu se poate....
  2
  27
  Raportează
 • postat de Galatean Mandru
  Joi, 10 Iulie 2014 06:46
  5.13.169.***
  Ce nu intelegeti este ca orice proiect va fi impiedicat cat mai mult de consilierii PSD carora nu le convine ca un primar ce nu e de la ei din partid sa faca treaba. Unde e societatea civila galateana, care trebuie sa puna presiune pe acesti psd-isti? Unde sunt oamenii care vor schimbare? Oricine ar fi primar in Galati, ca sa faca treaba are nevoie ca societatea civila sa puna rpesiune pe consilieri, ca acestia sa lase problemele personale si sa faca ceea ce trebuie facut pentru orasul nostru. Daca nu, atunci continuati sa injurati pe Viata Libera.
  16
  27
  Raportează
 • postat de din republica fotbalisto-psdiista
  Joi, 10 Iulie 2014 06:33
  5.13.228.***
  super tare asta se vrea adevarati profesionisti domnule mai au putin si termina si izolatiile podul e pe facere e bine bine
  7
  7
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 10 Iulie 2014 06:03
  5.13.209.***
  S-au demolat garajele din Micro 19 si acum au inceput ceva lucrari in zona . S-a spart strada Strungarilor si se introduce canalizarea ,inclusiv gaighere pentru apa pluviala ,foarte bine. Nu este insa bine de loc atunci cand santul in care s-a pozat conducta de canalizare se astupa cu excavatorul ,prin umplere cu loessul din sapatura ,in stare de praf ,stratul fiind de cca 2 m. Se plimba desupra un minicompactor se pune stratul de macadam si iarasi se plimba utilajul de compactat . Cu un asemene proces tehnologic sa nu va mirati ca vor apare gauri in strada ,la fel ca in strazile din programul ISPA. .Ore ce spun dirigintele de santier ,proiectantui , inspectia in constructii ? Valoarea compactarilor prevazuta in proiect reprezinta ,in acest caz , cca 60% din valoarea terasamentelor ..................?!
  4
  24
  Raportează
 • postat de satul de oras mizer
  Joi, 10 Iulie 2014 00:09
  82.137.15.***
  nu stiu ce interese sunt in Piata Ancora, dar de aceste dughene nu se atinge nimeni.. in acest ritm domnule primar scapam de chioscuri si garaje in 20 de ani...
  15
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.