Ghidul euroalegătorului (2)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 7 iunie, vor fi aleşi cei 33 de deputaţi care vor reprezenta România în Parlamentul European. Potrivit legii electorale, au drept de vot cetăţenii români, dar şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care au vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, adică pe 7 iunie.

Legea îi numeşte alegători resortisanţi pe cetăţenii României cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate, care au dreptul de vot. Cetăţenii resortisanţi care în ziua votului se află în străinătate votează la orice secţie de votare organizată în străinătate şi sunt înscrişi în listele electorale suplimentare. Important este ca ei să aibă act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Atenţie, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.

Data viitoare vom explica procedura de vot pentru cetăţenii români din străinătate. În acelaşi timp vom face cunoscute secţiile unde pot vota românii din Italia şi Spania.

Citit 658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.