ANALIZĂ VL: Ce-au făcut şi ce N-AU făcut aleşii Galaţiului la jumătatea mandatului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ANALIZĂ VL: Ce-au făcut şi ce N-AU făcut aleşii Galaţiului la jumătatea mandatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tunelul pe sub Dunăre, creşterea taxelor locale, reducerea facilităţilor acordate pensionarilor, demolarea garajelor din Micro 19 şi Complex Ancora au fost printre cele mai importante decizii luate de Consiliul Local


Consilierii locali, pe care gălăţenii i-au ales pe 10 iunie 2012, au ajuns la jumătatea mandatului. Vă propunem astăzi o analiză a activităţii pe care au desfăşurat-o în slujba cetăţenilor şi a oraşului: care au fost cele mai importante decizii luate, cât de implicaţi şi de prezenţi au fost în luarea hotărârilor şi ce probleme le-au rămas nerezolvate.

Decizii capitale

Subtraversarea Dunării, mărirea birurilor locale şi reducerea facilităţilor în transportul local de persoane au fost, alături de restructurarea urbană prin demolarea garajelor din Micro 19 şi Complex Ancora, cele mai importante decizii luate de Legislativul local. Tot aleşii locali au hotărât şi alocat bani pentru construirea a două campusuri de locuinţe sociale, modernizarea Orăşelului Copiilor, realizarea primului parc de cartier în Micro 39, dar şi pentru transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor în sediu de primărie. Consilierii au dat undă verde pentru lărgirea carosabilului străzii Traian prin exproprieri, reabilitarea străzii Basarabiei, modernizarea arterelor Tecuci, Mihai Bravu, Anghel Saligny, George Coşbuc şi a unor străzi din Valea Oraşului. Tot ei decis şi alocat bani pentru reparaţia capitală a trotuarelor străzii Brăilei, lărgirea carosabilului acesteia şi decorarea scuarului ei cu fântâni arteziene. Consilierii locali au ridicat mâinile pentru achiziţia a 14 troleibuze şi a unui sistem care să elimine fraudele din transportul public local şi să-l eficientizeze. Ei s-au angajat să aducă apă, canalizare şi lumină în cartierele-cătun ale oraşului - Barboşi şi Fileşti şi au oferit facilităţi investitorilor. Aleşii au votat organigrame noi pentru Primărie şi instituţiile subordonate, au înfiinţat Fundaţia „Sportul Gălăţean”, pentru a gospodări bazele sportive, şi Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Galaţi. Au stabili pe ce şi cum să se cheltuiască banii publici şi contractarea unui împrumut de o sută de milioane de lei.

Probleme nerezolvate

În septembrie 2012, aleşii, cântând prohodul Apaterm, înfiinţau noul operator regional, Calorgal, care trebuia să preia distribuţia agentului termic. Numai că Apaterm a fost menţinut în viaţă de instanţă şi, în compensaţie, aleşii i-au pus „perfuzii” cu bani publici: peste 60,2 milioane de lei cu titlu de subvenţie ori pentru acoperirea pierderilor într-un an şi jumătate! L-au numit pe Didi Dumitru administrator special, în locul Adrianei Stratulat, şi au dat undă verde la o sută de concedieri. Şi tot prin votul lor, s-a redus organigrama Transurb, fiind concediaţi 54 de salariaţi. Dar problemele de fond au rămas nerezolvate! La fel ca şi asocierea cu Brăila şi Tulcea pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea de Jos”.
Veţi spune că toate aceste hotărâri au fost iniţiate de primarul Marius Stan. E adevărat, însă fără aleşii locali care le-au analizat şi avizat în comisii, amendat şi aprobat n-ar fi existat!

Şicane de partid

În afara unor fricţiuni între primarul Marius Stan şi colegii lui liberali, nu se poate spune că opoziţia din Consiliu i-a creat mari probleme edilului. Proiectele de hotărâre care au picat la vot în doi ani pot fi numărate pe degete. Singurul proiect respins, care nu a fost încă aprobat, vizează publicitatea stradală şi va intra pe ordina de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local.

Activitatea pe comisii

Cea mai importantă parte a activităţii aleşilor locali se desfăşoară în comisii. Aici, proiectele sunt analizate şi avizate pentru a putea intra în plen, iar unii consilieri contribuie la îmbunătăţirea lor. Banii şi bugetele se stabilesc şi împart în Comisia nr. 1, condusă de Florin Popa. Comisia nr. 2, condusă de Săvel Rotaru, decide cum va arăta urbanistic Galaţiul. Licenţele de traseu ale operatorilor, organizarea activităţilor comerciale sunt la mâna Comisiei nr. 3, conduse de Eugen Găvan. Toate acţiunile culturale, sportive, sociale, precum şi finanţările acestora sunt la mâna Comisiei nr. 4, conduse de Gheorghe Bugeag. Când e vorba de probleme juridice, un cuvânt greu de spus îl are Comisia nr. 5, prezidată de Cristian Dima.

Reduceri de costuri

Liberalului Săvel Rotaru i se datorează reducerea costului de construcţie a celor două cartiere sociale, în urma discuţiilor cu proiectantul. Şi tot inginerul Rotaru a găsit soluţia pentru ca apartamentele ANL din cartierul "Cantemir", inaugurate de fostul primar Dumitru Nicolae, dar nefuncţionale, să poată fi locuite, după ce li s-a făcut racord provizoriu de canalizare.

Dacă nu va fi reînfiinţat, Teatrul „Gulliver” dispare

Dacă unii aleşi n-au mai deschis gura de la depunerea jurământului, la extremă sunt consilierii care fie că au sau nu ceva de spus simt nevoia să se remarce măcar prin populism. Importante sunt, însă, intervenţiile şi propunerile făcute de consilieri în plenul şedinţei. Printre cele mai importante asemenea intervenţii vom remarca apelul făcut de consilierul Eugen Găvan pentru reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi "Gulliver", sacrificat absurd, în mandatul trecut, sub şenilele unei ordonanţe de urgenţă care a impus restrângerea organigramei Primăriei.

Activitatea viceprimarilor

Florin Popa (PSD) şi Radu Cosca (PC) au fost aleşi viceprimari de către consilierii locali şi sunt plătiţi doar pentru această funcţie. De la şedinţele CL, Cosca a înregistrat opt absenţe motivate, iar Florin Popa - trei. Popa a semnat 13 hotărâri (privind Apă Canal, facilităţile în transportul local, Parcul Industrial etc.) de unul singur şi alte patru în tandem cu primarul.
   

Citeşte şi: ALEŞII Galaţiului, ACUZAŢI DE CRIMĂ!/ CIRC la Consiliul Local

Citit 2160 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iulie 2014 17:25

11 comentarii

 • postat de Todoran Petru
  Marți, 23 Septembrie 2014 07:55
  92.82.190.***
  As vrea sa cercetati si sa comunicati galatenilor, cam ce indemnizatie lunara primeste un consilier local membru intro comisie si care sunt conditiile ca aceste indemnizatii sa fie platite. Adica ce performante trebuie sa atinga acele comisii pentru a fi platite (gras!) din banii nostri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spirache
  Luni, 28 Iulie 2014 23:01
  5.13.230.***
  Puteti sa puneti pe voi ce haine vreti ,sa afisati ce atitudine doriti, sunteti si veti ramane urmasi de nadejde ai CIUMEI ROSIE, care au dictonul stiut:,,Noi si ai nostri''Nu conteaza orientarea . Voi ....ceilalti care ati votat sa fiti sanatosi pana la alegerile urmatoare.Vreau sa ma contraziceti cu realizarile remarcabile dupa angajamentele luate inainte sa fiti votati.Nimic nu ramame dupa voi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 28 Iulie 2014 16:21
  5.13.165.***
  Actualul primar cu actalul consiliu local nu a reusit sa ofere Galatiului socul necesar dezvoltarii acestui oras.Primarul nu a reusit sa fie persoana care sa adune la aceeasi masa consilierii locali si cu cei judeteni si sa ia o decizie foarte importanta pentru orasul Galati si anume:CONSTRUCTIA CENTURII OCOLITOARE.Primarul impreuna cu consilierii locali nu au reusit sa traga la aceeasi caruta cu Tulcea si Braila pentru constructia unui pod peste Dunare chiar si la Braila .Primarul impreuna cu consilierii locali nu au reusit dupa 2 ani sa puna in functiune un parc industrial.Primarul impreuna cu consilierii locali nu au reusit sa rezolve problema Apaterm Acestea sunt decizii importante care trebuiau luate in prima luna de mandat .Au mai ramas 2 ani.Nu mai este timp pt Stan de decizii importante.De fapt eu unul nu mai astept nimic de la actualul primar si actualul consiliu local.Doar haos.Atit
  1
  13
  Raportează
 • postat de anti prosteala
  Luni, 28 Iulie 2014 14:30
  5.13.157.***
  stan are ceva din yatseniuk ii mai lipseste ochelarii cu rama neagra huio mincinos imputit in rest un grup de paraziti pus pe supt
  2
  11
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 28 Iulie 2014 13:48
  89.137.138.***
  Uitat-va la mascaricii acestia ce fata zambareata au, uitati-va ce trai bun exprima, ganditi-va la cei care au fost concediati, pentru a creste salariile directorilor sustinuti ce mimica au, la cetatenii ce sunt nevoiti sa traiasca in acest mizerbil de oras unde nu au dezvoltat macar serviciul de salubritate, Galatiul fiind plin de mizerii si sobolani. Nici unul nu-i mai brez. Stie toata lumea ca Popa Florin hotaraste singur unde merg banii Galatenilor si nimic nu poate invinge setea de bani a acestuia. NIMENI NU SE LEAGA DE CEVA BUN IN ACEST ORAS DOAR DE HOTII.NICIUNUL NU SE IDENTIFICA CU CEVA BUN FACUT PTR. CETATENI. ALTFEL , ANCA MELINTE , AR FI AVUT CEVA DE SCRIS.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 28 Iulie 2014 13:45
  86.127.208.***
  Poza de grup cu "reprezentantii oamenilor muncii, fruntasi in intrecerea socialista".
  Multe "succesuri", Tovarasi ! Spre inalte culmi de glorie si civilizatie !
  "Raionul" Galati va este profund recunoscator !
  0
  21
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 28 Iulie 2014 12:43
  5.13.209.***
  Cea mai vizibila "realizare" e distrugerea teilor din oras . Ca orasul PUTE, la propriu, e alta poveste !
  0
  23
  Raportează
 • postat de GALATEANUL SUPARAT
  Luni, 28 Iulie 2014 12:06
  95.77.196.***
  POATE AU FACUT SI LUCRURI BUNE NU ZIC NU,DAR ATAT TIMP CAT NU AU REZOLVAT CATEVA PROBLEME CARE ZIC EU CA SUNT DESTUL DE IMPORTANTE PT. GALATI NU MERITA SA CONDUCA URBEA....1.PLAJA DUNAREA...2.PROBLEMA TERMOFICARII...3.GAURILE MARI DIN ORAS...4.PRETUL APEI...5.PROBLEMA SOMAJULUI
  0
  19
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 28 Iulie 2014 09:41
  79.116.100.***
  interesant ar fi sa aflam, cat au furat alesii galatiului.
  2
  25
  Raportează
 • postat de dante
  Luni, 28 Iulie 2014 09:36
  78.96.59.***
  lautarii pe care-i aduce primarul la fiecare sfarsit de saptamana au transformat galatiul intr-un fel de statiune saturn, dar fara acces la plaja ca acolo...desi traim pe malul dunarii, nu ne putem bucura de ea decat privind-o! .bani cheltuiti pe circ, fara speranta ca vom avea si paine intr-o zi...economie blocata, sosele blocate, oras care se surpa! cu banii cheltuiti pe concerte s-ar fi putut oare termina bucata de 200 de metri neterminata din strada basarabiei? ori astupa gaura de la liceul sportiv? sau cea de la elice ca sa fluidizeze traficul pe faleza?...se mai putea face ceva pe strada traian ca sa nu fie cosbuc singura strada care nordul orasului? dar strada ana ipatescu, mai e vreo sansa sa fie reparata? e de neconceput sa deschida santiere si sa nu finalizeze nimc, exact ca si cu garajele, le-a daramat si ce-a pus in loc?! cum ar fi sa te apuci de varuit la tine-n bucatarie, sa nu-ti calculezi bine bugetul, si terminand banii de vopsea, ramai cu masa si aragazul in mijlocul camerei? cam cat suporti starea asta de lucruri?! nu pot sa cred ca oamani cu scaun la cap pot proceda asa....
  3
  24
  Raportează
 • postat de GAINA
  Luni, 28 Iulie 2014 08:17
  79.116.97.***
  NEA STAN PARCA ERA MAI GURALIV CAND NU ERA PRIMAR!!
  IMI AMINTESC DE SLOGANUL PE CARE IL INTERPETA MAI MEREU" NU VREAU SA MAI VAD CETATENUL COCOSAT STAND IN FATA CHISEULUI ORE!!!!!!!
  F BINE . NU MAI VEZI DL STAN NICI CETATENII STAND LA RAND SA INTRE IN AUDENTA LA PRIMAR!
  NICI NU AI PROGRAM DE AUDENTA!
  NU AI CURAJ SA VEZI PE CETATEANUL URBEI IN FATA? PE CE-L CARE A PUS STAMPILA PE BULETINUL TAU DE VOT? DE CE?
  3
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.