(FOTO) Arhitecţii propun FAŢADE-TABLOU pentru BLOCURILE gălăţene
Foto: Foto: Anca Melinte

(FOTO) Arhitecţii propun FAŢADE-TABLOU pentru BLOCURILE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria trebuie să realizeze parteneriate cu asociaţiile de proprietari pentru intervenţiile asupra blocurilor * În scurt timp ar trebui să se întocmească un regulament de reabilitare şi modernizare a faţadelor


Faţade pastelate sau cu accente de culoare, menite să spargă monotonia blocurilor mamut şi să dinamizeze imaginea generală a cartierului. Blocuri de zece etaje cu pereţii exteriori decoraţi sau pictaţi de artişti dornici să-şi dovedească talentul nu doar în graffiti. Ori faţade în care jocurile geometrice şi de culori să accentueze verticalitatea, faţade finisate în tonuri diferite în funcţie de poziţia în cartier. Nu e doar un exerciţiu de imaginaţie. Sunt propunerile arhitecţilor şi urbaniştilor firmei Quattro Design SRL, inspirate din lucrările executate în Polonia, Germania şi Slovacia, în cadrul Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană a microraioanelor 18, 19, 20, 21. Iar aceste propuneri vor fi extinse pentru blocurile din întregul oraş, evident când se va reuşi restructurarea urbană pentru toate cartierele Galaţiului.

Insalubru, sărăcăcios, urât

După cum v-am informat deja, arhitecţii sunt nemulţumiţi de modul în care arată faţadele blocurilor din cartierele Galaţiului. Faţadele blocurilor cu zece etaje sunt fie degradate, murdare, fie au un aspect pestriţ ori peticit din cauza lucrărilor efectuate de  unii locatari. Iar blocurile cu confort redus au tot felul de „excrescenţe” metalice, din zidărie, suspendate pe piloni sau la parter, menite să ofere un plus de spaţiu locativ, dar care pun în pericol stabilitatea construcţiei şi vecinătăţile. Aspectul general este insalubru, dezordonat, inestetic.

Modele de bune practici

Arhitecţii prezintă imagini cu blocurile construite în perioada socialistă în Slovacia, Germania şi Polonia şi care, pornind de la o arhitectură similară, prin intervenţii făcute cu responsabilitate, profesionalism şi imaginaţie, au transformat imaginea cartierului într-una plăcută şi prietenoasă. Cele mai surprinzătoare sunt imaginile din Gdansk, unde blocurile cu calcane (pereţi exteriori) de mari dimensiuni au devenit tablouri. Dar nici faţadele vopsite în culori pastelate sau în care arhitectura simplă este dinamizată prin utilizarea culorilor puternice ori a jocurilor geometrice sau de culori nu sunt de lepădat!

Sarcini pentru Primărie

Arhitecţii au trasat sarcină Primăriei să încheie parteneriate cu asociaţiile de proprietari pentru intervenţiile asupra blocurilor de locuit şi să întocmească un regulament de reabilitare şi modernizare a faţadelor. Ca reguli generale, arhitecţii interzic modificarea aspectului clădirilor existente prin tratarea diferită a finisajului parterului de cel al nivelurilor superioare şi folosirea culorilor tari, precum violet sau roz.

CITEŞTE ŞI: A început restructurarea urbană în CARTIERUL DUNĂREA/ Pentru ce cheltuieşte PRIMĂRIA peste 3,2 milioane de lei

„Pentru asigurarea, în ansamblurile de locuit, a unei imagini coerente arhitecturale, este necesar ca reabilitarea termică a locuinţelor să fie realizată unitar, printr-un proiect tehnic de specialitate, care să asigure realizarea unei imagini de calitate a întregului ansamblu de blocuri. Se recomandă utilizarea finisajelor exterioare în culori pastelate sau combinaţii de culori armonioase. Nu este de neglijat posibilitatea de a realiza elemente grafice pe calcanele blocurilor vizibile de la distanţă, pentru crearea unui efect inedit şi înviorător pentru peisajul urban. Municipiul Galaţi, având experienţa realizării obiectelor de for public prin intermediul cunoscutelor tabere de creaţie, ar putea apela la practici similare pentru decorarea faţadelor”, susţin arhitecţii.

 

Citit 5481 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.