(FOTO) Arhitecţii propun FAŢADE-TABLOU pentru BLOCURILE gălăţene
Foto: Foto: Anca Melinte

(FOTO) Arhitecţii propun FAŢADE-TABLOU pentru BLOCURILE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria trebuie să realizeze parteneriate cu asociaţiile de proprietari pentru intervenţiile asupra blocurilor * În scurt timp ar trebui să se întocmească un regulament de reabilitare şi modernizare a faţadelor


Faţade pastelate sau cu accente de culoare, menite să spargă monotonia blocurilor mamut şi să dinamizeze imaginea generală a cartierului. Blocuri de zece etaje cu pereţii exteriori decoraţi sau pictaţi de artişti dornici să-şi dovedească talentul nu doar în graffiti. Ori faţade în care jocurile geometrice şi de culori să accentueze verticalitatea, faţade finisate în tonuri diferite în funcţie de poziţia în cartier. Nu e doar un exerciţiu de imaginaţie. Sunt propunerile arhitecţilor şi urbaniştilor firmei Quattro Design SRL, inspirate din lucrările executate în Polonia, Germania şi Slovacia, în cadrul Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană a microraioanelor 18, 19, 20, 21. Iar aceste propuneri vor fi extinse pentru blocurile din întregul oraş, evident când se va reuşi restructurarea urbană pentru toate cartierele Galaţiului.

Insalubru, sărăcăcios, urât

După cum v-am informat deja, arhitecţii sunt nemulţumiţi de modul în care arată faţadele blocurilor din cartierele Galaţiului. Faţadele blocurilor cu zece etaje sunt fie degradate, murdare, fie au un aspect pestriţ ori peticit din cauza lucrărilor efectuate de  unii locatari. Iar blocurile cu confort redus au tot felul de „excrescenţe” metalice, din zidărie, suspendate pe piloni sau la parter, menite să ofere un plus de spaţiu locativ, dar care pun în pericol stabilitatea construcţiei şi vecinătăţile. Aspectul general este insalubru, dezordonat, inestetic.

Modele de bune practici

Arhitecţii prezintă imagini cu blocurile construite în perioada socialistă în Slovacia, Germania şi Polonia şi care, pornind de la o arhitectură similară, prin intervenţii făcute cu responsabilitate, profesionalism şi imaginaţie, au transformat imaginea cartierului într-una plăcută şi prietenoasă. Cele mai surprinzătoare sunt imaginile din Gdansk, unde blocurile cu calcane (pereţi exteriori) de mari dimensiuni au devenit tablouri. Dar nici faţadele vopsite în culori pastelate sau în care arhitectura simplă este dinamizată prin utilizarea culorilor puternice ori a jocurilor geometrice sau de culori nu sunt de lepădat!

Sarcini pentru Primărie

Arhitecţii au trasat sarcină Primăriei să încheie parteneriate cu asociaţiile de proprietari pentru intervenţiile asupra blocurilor de locuit şi să întocmească un regulament de reabilitare şi modernizare a faţadelor. Ca reguli generale, arhitecţii interzic modificarea aspectului clădirilor existente prin tratarea diferită a finisajului parterului de cel al nivelurilor superioare şi folosirea culorilor tari, precum violet sau roz.

CITEŞTE ŞI: A început restructurarea urbană în CARTIERUL DUNĂREA/ Pentru ce cheltuieşte PRIMĂRIA peste 3,2 milioane de lei

„Pentru asigurarea, în ansamblurile de locuit, a unei imagini coerente arhitecturale, este necesar ca reabilitarea termică a locuinţelor să fie realizată unitar, printr-un proiect tehnic de specialitate, care să asigure realizarea unei imagini de calitate a întregului ansamblu de blocuri. Se recomandă utilizarea finisajelor exterioare în culori pastelate sau combinaţii de culori armonioase. Nu este de neglijat posibilitatea de a realiza elemente grafice pe calcanele blocurilor vizibile de la distanţă, pentru crearea unui efect inedit şi înviorător pentru peisajul urban. Municipiul Galaţi, având experienţa realizării obiectelor de for public prin intermediul cunoscutelor tabere de creaţie, ar putea apela la practici similare pentru decorarea faţadelor”, susţin arhitecţii.

 

Citit 5412 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 20:31

20 comentarii

  • postat de mara
    Miercuri, 27 August 2014 22:03
    82.157.218.***
    pentru comentatorul din 27 aug.21:34

    Daca tu asa vezi curatenia intr-un oras , inseamna ca jegul e gros pe tine.
    Sigur esti certat cu dusul ...s-au nici nu ai , iar patul este intr-o coliba.

    Habar nu ai ce inseamna frumos si estetic intr-un oras.S-au esti unul dintre mafioti si vrei sa halesti ceva bani pe seama unor caricaturi pe peretii blocurilor.Vazind atitea comentarii i-ti este frica ca proiectu nu va fi realizat.
    Esti dus tare cu pluta pe Dunare printre gunoaie si peturi....
    1
    4
    Raportează
  • postat de pentru CEI CARE VOR IN COCINA
    Miercuri, 27 August 2014 21:34
    86.34.10.***
    majoritatea care ati comentat acest articol,MERITATI SA LOCUITI IN GRAJDURI....nu in blocuri...!!!!numai porcilor nu le place sa li se faca curat...!!!sunteti vai si amar de mama voastra...!!!!in grajduri cu voi..!!!
    6
    3
    Raportează
  • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
    Miercuri, 27 August 2014 21:28
    185.26.182.***
    Cei doi nazdravani de arhitecti de bucale - care au stampile - au mirosit bine cu cine au de-a face. Sunt curios cum vor rezolva problema cu centralele de apartament care, conform legii, trebuie sa aiba cosuri de fum care trebuie sa depaseasca cu 0,70m cea mai inalta parte de constructie, cu "anveloparea cu polistiren", material ieftin dar ORGANIC, DECLARAT INTERZIS din pdv. sanitar. Sau cum vor rezolva problema scurgerii de ape de la aparatele de aer conditionat, ape extrem de agresive.
    1
    5
    Raportează
  • postat de de-le lui nastratin
    Miercuri, 27 August 2014 20:57
    5.13.238.***
    in fata e vopsit gardul si-n spate leopardul. s-au rezolvat problemele urbei si am ajuns la vopsit blocuri din bani publici. halal firmei ce infuleca contracte deastea.
    1
    6
    Raportează
  • postat de mara
    Miercuri, 27 August 2014 18:58
    82.157.218.***
    Deci... un DISNEYLAND s-au chiar un TERRA MITICA , maidanezii completeaza restul....

    Mai bine un aspect inestetic, dar curat cu trotuare bune, pomi, iarba si fara MAIDANEZI

    Gustul asta cam lasa de dorit.Cineva vrea bani si nu stie cum sa-i cistige.

    Idee mizerabila.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    este vreun arhitect neam cu BACALBASA ? de la TOFLEA ?
    1
    6
    Raportează
  • postat de @Marin
    Miercuri, 27 August 2014 17:02
    89.136.231.***
    Pentru cunostinta ta ; culorile pamantului au fost folosite de marii arhitecti in urma cu peste 100 de ani iar griul asta morbid e al comunismului. Imi pare rau... nu ma incadrez in exprimarea ta pleonastica, mai nene.
    2
    1
    Raportează
  • postat de inexter
    Miercuri, 27 August 2014 14:44
    79.116.98.***
    decat blocuri desenate aiurea mai bine le lasa asa,cladirile ar trebui reabilitate termic in primul rand, apoi modificarea fatadelor ar trebui sa se faca dupa un plan ce urmareste modificarea unitara a imaginii intregului oras,asta nu inseamna ca toate cladirile sa arate la fel din contra cat mai individualizate intr-un tot armonios....nu e simplu si nu cred ca firma asta are aceasta capacitate
    2
    8
    Raportează
  • postat de Simplitatea e frumoasa
    Miercuri, 27 August 2014 14:28
    5.13.138.***
    Or fi culorile alea obositoare, dar fatadele mizerabile de acum nu sunt obositoare? In mod normal ar trebui sa se faca termoizolatie completa la bloc si apoi se pot face modele simple din culori pale, nu mozaicuri si alte chestii. Sau pot fi lasate albe si gata. In Grecia mai toate cladirile sunt albe.
    2
    11
    Raportează
  • postat de pentru TOATE CARICATURILE
    Miercuri, 27 August 2014 14:22
    5.13.171.***
    BAI "CARICATURILOR",voi sunteti impotriva a tot si a orice se discuta pentru a se face in galatiul asta ...!!!!BAI ,oare chiar nu va dati seama ca sunteti penibili.....!!!!Nu exista subiect in ziarul asta in care voi sa nu fiti contra sau nemultumiti...!!!Voi nu meritati nimic....!!!Emigrati fratilor pe o insula sa vedeti ce bine este acolo..!!!!Daca nu.... ,puneti mana la munca si nu mai stati si comentati ca babele ca oricum cine gandeste normal, nu da doi bani pe ce spuneti voi aici....!!!!Oricum,ca se face bine sau rau, voua tot nu o sa va convina nimic niciodata...!!!!LA MUNCA.....!!!!!!
    11
    4
    Raportează
  • postat de constanta
    Miercuri, 27 August 2014 12:50
    5.13.216.***
    Lasati prostiile cu coloratul blocurilor !Daca sunt bani reparati toate trotuarele din Dunarea, ne rupem picioarele.
    Firmele de Arhitectura nu au dreptul sa dea indicatii Primariei pe bani publici.
    3
    14
    Raportează
  • postat de galatean
    Miercuri, 27 August 2014 11:53
    92.80.145.***
    De cand o firma privata traseaza sarcini primariei pe banii publici ?
    De cand primaria se ocupa de cladirile proprietate privat sparge banii pe spectacole si artificii ?
    De ce primaria nu repara trotuarele, ca ne rupem picioarele ?
    De ce primaria nu repara strazile, ca ne rupem masinile?
    Imobilele proprietate privata NU SUNT IN SUBORDINEA STATULUI/PRIMARIEI/ celor platiti din bani publici !!!!
    Daca n-au ce face cu banii publici, primaia sa se exerseze pe cladirile care sunt in proprietatea Consiliului Local galati nu sa indrazneasca sa impuna ceva / orice proprietarilor privati de imobile !!!!
    3
    15
    Raportează
  • postat de marta
    Miercuri, 27 August 2014 11:36
    78.96.59.***
    Sper sa nu fie o modalitate de a ascunde uritenia "sub pres", pardon, sub tablou, mai sper sa nu se exagereze cu coloritul si peste tot, cred ca fatadele cu caramida aparenta trebuiesc pastrate, uniformizarea balcoanelor, aceeasi culoare la timplaria-termopan pt. balcoane, acum este un amalgam. In occident nu ai voie sa-ti pui nici parasolarul in alta culoare, decit in culoarea stabilita de administratia blocului si tot in acel occident spatiile verzi din jurul blocurilor sunt adevarate parcuri, cu alei cauciucate, cu opere de arta expuse, cu spatii de joaca curate, frumoase, iar de spatiile verzi din jurul blocurilor se ocupa primaria.
    0
    7
    Raportează
  • postat de Marin
    Miercuri, 27 August 2014 11:23
    95.77.196.***
    @ escu, daca tu esti o fosila comunista, vopseste-ti tu casa in culorile alea. Aveti imprimat in creier pana si culorile comuniste, nu era deasuns gandirea si metehnele. Trebuiesc culori vii dar nu aprinse si cu contraste usoare, ca sa nu deranjeze la ochi atunci cand stralucesc la soare, in rest pot sa deseneze ce vor pe blocuri. Avem scoala de arte in oras, sa faca concurs in liceul de arta, sunt o gramada de copii talentati acolo si cu viziuni tinere, neatinse de vremurile ce au apus. Dinozaurii fata la perete la faza asta, ca daca se face asa ceva in oras, acele fatade vor sta acolo foarte mult timp si poate copiii mei nu vor sa va vada voua culorile comuniste.
    8
    2
    Raportează
  • postat de y
    Miercuri, 27 August 2014 10:43
    5.13.163.***
    cand s-a discutat despre reabilitarea blocurilor,la stirile tv au dat un scurt reportaj despre reabilitarea din Varsovia ,daca nu ma insel,unde aratau o strada cu blocuri inalte ca si cele prezentate in articol (str.Otelarilor-foto 1) varuite sau vopsite in culori pale care aratau extraordinar .Daca se foloseste vopsea lavabila de exterior se poate spala foarte bine din cand in cand ,folosind schele ,alpinisti ,sau acea platforma ridicata si coborata pe scripeti ,ceea ce se foloseste si pentru spalatul geamurilor.Eu personal am spalat de multe ori holul ap.unde se murdareste mai des peretele de la aruncatul neglijent al incaltamintei la intrare in casa si urmele de maini de la sprijinirea la incaltare.Totusi nu as fi impotriva ca un bloc din capatul strazii sa fie mai colorat sau cu un peisaj ce reprezinta Galatiul (un vas cu vele -oras port ),dar integrat in peisajul acelei strazi,sau mai bine le vopsim albe si si reflectam pe ele o imagine care poate fi schimbata la anumite intervale de timp (poate ca ar fi chiar mai ieftin) Oricum acest program ar trebui inceput cat mai repede pt.ca blocurile noastre arata jalnic,de un gri sinistru.
    0
    7
    Raportează
  • postat de escu
    Miercuri, 27 August 2014 10:07
    89.136.231.***
    Modelele prezentate sunt obositoare, un amalgam de culoare. Imaginati-va astfel de desene in tot orasul...prea obositor. Da, s-ar potrivi in parcurile de joaca pentru copii. Mai indicate ar fi pentru blocuri culorile pamantului, crem, bej, maro, roscat in nuante pale, in diferite combinatii in forme geometrice simple, nu in pete tari aruncate asa in veselie , chipurile sa dinamizeze, saracia e dinamismul nostru zilnic. Trebuie sa existe niste reguli civice care sa fie respectate , oamenii constransi prin sanctiuni usturatoare daca nu se conformeaza, ce-ar insemna sa ne agatam toti buleandrele pe blocuri !? Iar caselor vechi din centru sa li se respecte arhitectura in culorile vremii cand au fost construite ,mai ales materialele, lemnul, ( fara termopane ieftine si inestetice). Ehei, multe visam noi, asa s-a promis si reabilitarea termica a blocurilor si in continuare domneste mucegaiul.
    3
    8
    Raportează
  • postat de Să așteptăm cutremurul peste 7 grade Richter și apoi ne apucăm de treabă la ce rămâne în picioare...este mai economic.
    Miercuri, 27 August 2014 10:03
    92.86.46.***
    Dacă nu se face izolația termică a blocurilor în mod unitar, tot degeaba...fiecare face ce-i crapă capul, după buzunar și educație...oricum, selecția naturală a noilor construcții și mai ales a modificărilor aduse în interiorul apartamentelor și(sau) în exterior va apare odată cu apariția unui cutremur de peste 7 grade Richter. Trăim pe falii seismice în toate adâncimile, deci....să așteptăm rezultatul. La câte modificări s-au făcut apartamentelor o să ajungem să dormim prin garaje, singurul lucru bun al garajelor apărute pentru sinistrați locuințe.
    1
    13
    Raportează
  • postat de Deco
    Miercuri, 27 August 2014 09:24
    5.13.159.***
    ...si marmota invelea ciocolata in staniol !
    2
    14
    Raportează
  • postat de xsulescu
    Miercuri, 27 August 2014 08:44
    89.121.200.***
    Si tot in atenti arhitectilor.

    Elementele grafice trebuiesc alese in asa fel incat sa fie usor de intretinut pe viitor, ca dupa cum stim , greu se face un proiect dar si mai greu se ocupa cineva de intretinut.
    Iar niste culori care te incanta acum, mai tarziu peste vreo 5-10 ani or saa arata ca un ghetou plin de grafiti spalacit.
    Deci ceva care arata bine acum si va arata la fel de bine si peste 10 ani daca nu e intretinut.
    0
    17
    Raportează
  • postat de fara importanta numele
    Miercuri, 27 August 2014 08:33
    5.13.207.***
    IN ATENTIA ARHITECTILOR

    CULORILE TARI CRESC TENSIUNEA ARTERIALA, NU SUNT ODIHNITOARE PT ORGANISMUL UMAN. VOM FI NEVROTICI CU TOTII. DE IESIM LA PLIMBARE, DE STAM IN CASA, CAM CE VEDEM PRIN FEREASTRA?! DESENUL, IMAGINEA PREZENTATA CA EXEMPLU E URATA, MANA E CA O GHEARA- SI NEAGRA!!! INFIORARE, ACEASTA E SENZATIA SIMTITA CAND O PRIVESTI. Un exercitiu de gandire propun: suntem obligati sa stam " la cutie", n-avem incotro, dar pe langa blocuri sunt arbori, flori(pe unde mai sunt!), prin urmare aceste fatade trebuie sa se armonizeze cu natura, sa aiba culori pastelate, sa nu fie blocurile ca niste jucarii f colorate rasturnate in iarba. Violetul si rozul propuse chiar ca nu sunt potrivite!Urat, urat! Mai informati-va, domnilor arhitecti, nu luati de bun tot ce vedeti "dincolo"! Fiti mai selectivi si chiar mai romani, pastrati ce e autentic romanesc, luati din elementele traditiei populare romanesti desenele, iar culorile sa fie nu tari! Chiar ieri ascultam din cuvantul la o festivitate al Printului Charles; si ne indemna sa pastram si sa promovam, dezvoltam ce e doar al nostru, se referea la casele taranesti frumos ornamentate , din zonele noastre renumite.
    4
    12
    Raportează
  • postat de CETATEANUL
    Miercuri, 27 August 2014 08:03
    5.13.137.***
    SUNT DE ACORD CU FATADELE PROPUSE DE ARHITECTI! TRANSFORMA COMPLET IMAGINEA CARTIERULUI A BULEVARDELOR SI INSTITUTILOR! DAR , HAIDETI FITI DE ACORD CU TOTII DATI O HCL SI LA TREABA! ASA CA VORBIM, PROIECTAM IN BIRORURI NU FACEM NIMIC???!! VAD CA IN DUNAREA SEFACE TOT AIUREA?
    SA INTRE PRESA IN ROL IMEDIAT!
    16
    8
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.