Aleşii locali, CONVOCAŢI în şedinţă de îndată/ Ce INVESTIŢII va finanţa BERD

Aleşii locali, CONVOCAŢI în şedinţă de îndată/ Ce INVESTIŢII va finanţa BERD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii locali s-au reunit în această seară în şedinţă de îndată pentru a decide lista investiţiilor care vor fi realizate din creditul în valoare de 100.000.000 lei pe care Primăria îl va contracta de la Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). După cum v-am informat, experţii BERD au cerut actualizarea valorilor trecute în dreptul fiecărei investiţii, în cadrul hotărârii votate în luna februarie a acestui an, considerând că sumele sunt prea mici. Ori BERD nu finanţează „chinezării” şi nu acceptă practica românească de majorare ulterioară a preţului investiţiilor.

Standardul de calitate de pe Oţelarilor

Noile valori au stârnit discuţii între consilieri, unii privindu-le cu suspiciune şi considerându-le prea mari. Li s-a explicat, însă, că garanţia pentru investiţiile la străzi va fi de cinci ani, iar licitaţiile se vor desfăşura pe criteriile şi cu asistenţa BERD. În ceea ce priveşte modernizarea străzilor, raportarea s-a făcut la preţul unitar al lucrărilor de pe străzile Oţelarilor, Stadionului, Frunzei şi Asachi, acesta fiind şi standardul de calitate. În plus, s-a luat în calcul derularea lucrărilor pe un termen cât mai scurt. Pentru modernizarea străzii Mihai Bravu suma repartizată a crescut de la 7,1 la 8.9 milioane de lei. Modernizarea străzii Anghel Saligny între strada Basarabiei şi Asachi nu va mai costa 17,5 milioane de lei, ci 22,8 milioane de lei, iar modernizarea străzii Tecuci sare de la 33,1 milioane de lei la 39,5 milioane de lei.

Transport civilizat

Pentru achiziţia a 14 troleibuze noi, de bună calitate, suma a crescut de la 23,4 la 39,6 milioane de lei. Pentru eficientizarea transportului public local (care presupune implementarea unui sistem de emisie, vânzare şi reîncărcare a titlurilor de călătorie) valoarea investiţiei se ridică la 36,3 milioane de lei în loc de 32,3 milioane de lei, cât fusese trecut iniţial. Totalul investiţiilor se ridică la 147.433.745 de lei, din care 100.000.000 de lei de la BERD şi 47.433.745 de lei reprezentând TVA şi alte cheltuieli de la bugetul local.

Rezervă pe lista de investiţii este modernizarea străzii George Coşbuc care va beneficia de sumele rămase din economiile realizate pe parcursul implementării proiectelor, şi de bani de la bugetul local. Aşa cum anticipam, de pe lista de investiţii au dispărut continuarea lucrărilor de modernizare a străzii Traian şi modernizarea unor străzi din Valea Oraşului, care vor fi realizate, susţine Primăria, din fonduri de la bugetul local.

CITEŞTE ŞI: BERD refuză să finanţeze "chinezării" la Galaţi

Citit 2135 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.