BERD refuză să finanţeze "chinezării" la Galaţi/ Mai multe străzi rămân nemodernizate

BERD refuză să finanţeze "chinezării" la Galaţi/ Mai multe străzi rămân nemodernizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria va trebui să renunţe la două dintre investiţiile pe care dorea să le realizeze cu ajutorul creditului de o sută de milioane de lei de la BERD *  Banca a considerat că valorile investiţiilor au fost subdimensionate şi a cerut majorarea lor, motivând că nu agreează creşterea ulterioară a preţurilor prin acte adiţionale

Deşi politic sunt aliaţi, primarul UNPR Marius Stan şi viceprimarul PSD Florin Popa s-au ciocnit verbal la şedinţa de ieri a Consiliului Local. Motivul? Poziţia dublă de viceprimar şi de vicepreşedinte al Comisiei de Buget Finanţe a Consiliului Local deţinută de Florin Popa. Disputa s-a produs chiar la începutul şedinţei, când edilul le-a propus aleşilor să accepte retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre care vizau investiţiile finanţate din creditul de o sută de milioane de lei pe care Primăria vrea să-l contracteze la Banca Europeană pentru Reconstrucţie de Dezvoltare (BERD).

Stan le-a cerut aleşilor să accepte să se întrunească marţi, într-o şedinţă de îndată, pentru a dezbate şi aproba proiectele respective. „Pe 27 octombrie suntem invitaţi la Londra să semnăm contractul şi nu aş vrea din cauza unor probleme birocratice să ratăm un împrumut de o sută de milioane de lei”, a spus Stan.

Motivul pentru care investiţiile aprobate în luna februarie de aleşi au revenit pe masa consilierilor locali a fost dictat de BERD. „BERD ne-a transmis că toate valorile trebuie reanalizate şi ridicate, pentru că, după standardele UE, proiectele sunt subdimensionate. BERD nu tolerează practicile din România, prin care, pe licitaţii finalizate, preţurile sunt ridicate ulterior, prin acte adiţionale”, a explicat city managerul Aurel Vlaicu. În context, surse din Primărie ne-au relatat că experţii BERD au declarat că nu vor să finanţeze "chinezării".

Scântei între primar şi viceprimar

Ciocnirea dintre viceprimar şi primar s-a produs în momentul în care Florin Popa a afirmat că aleşilor locali nu li s-a explicat necesitatea creşterii valorilor iniţiale ale obiectivelor de investiţii şi nu li s-au prezentat documente justificative. Replica primarului a fost una „contondentă”: „Nu pot să tac şi să nu constat hibele legii care îţi permite să fii preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe şi să spui «N-am ştiut», iar după aia te duci în Primărie, unde eşti viceprimar, şi poţi să vezi toate documentele. Dacă spuneau dl Zanfir, dl Rainea, care sunt consilieri şi atât, că nu au apucat să le vadă, era un lucru, dar când o spune viceprimarul mi se pare puţin deplasat”. Popa a replicat că, deşi Stan susţine că au fost foarte multe întâlniri cu reprezentanţii BERD, „din păcate şi spre ruşinea mea trebuie să recunosc că nu am participat la niciuna, pentru că nici nu ştiu când au fost!”.

Două investiţii vor fi eliminate

Primarul Marius Stan a precizat că prin modificarea valorilor s-a renunţat la două proiecte, iar suma a fost repartizată celorlalte. „De exemplu, am vorbit de achiziţia de troleibuze şi s-a dus toată lumea, conform spiritului mioritic, spre ce-i mai ieftin, MAZ-ul! Fir-ar el de MAZ, aţi văzut autobuzele cum arată! Ei au spus nu, mergem la cel mai înalt nivel, pe principiul că suntem prea săraci ca să cumpărăm ieftin. Uitându-se în istoricul nostru, ce preţuri am avut pentru străzi, aproape că ne-au dublat valorile. Au spus că decât să estimaţi zece lei şi să aveţi nevoie de 20, lăsând lucrarea neterminată, mai degrabă estimezi 30 de lei şi o faci cu 20. Iar ce ar rămâne din împrumut se va duce la modernizarea bulevardului Coşbuc”, a spus Stan.

Potrivit informaţiilor noastre, de pe lista iniţială de investiţii, s-a renunţat la modernizarea străzii Traian şi a unui lot de mai multe artere din Valea Oraşului.

Rămân pe listă reabilitarea străzilor Anghel Saligny, Tecuci şi Mihai Bravu, achiziţia a 14 troleibuze şi implementarea sistemului de ticketing.

Cât despre ciocnirea cu Popa, primarul a spus zâmbind: „Ne mai şi înţepăm, e normal, că din unitatea contrariilor rezultă progresul. Politic, suntem în aceeaşi tabără”. Dar îşi doreşte ca legea să fie modificată pentru a elimina anomalia ca viceprimarul să fie şi consilier local.

Citeşte şi: Investiţii la Galaţi/ Primăria împrumută 100 de milioane de lei

Citit 3480 ori Ultima modificare Joi, 25 Septembrie 2014 22:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.