(VIDEO) Cât ne costă să avem apă caldă şi căldură. Primarul Marius Stan revine asupra afirmaţiilor de marţi

(VIDEO) Cât ne costă să avem apă caldă şi căldură. Primarul Marius Stan revine asupra afirmaţiilor de marţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Primăria virează în avans 4,8 milioane de lei în conturile CET


"Să plătească datornicii! Altă soluţie nu este! Dacă nu, rămânem în frig cu toţii. Nu am minţit şi nu mint!", tuna marţi, într-o conferinţă de presă, primarul Marius Stan, excluzând orice altă soluţie pentru reluarea furnizării agentului termic.

La nici 24 de ore distanţă, printr-un comunicat de presă, primarul anunţa că a ajuns la un nou acord cu Electrocentrale pentru furnizarea energiei termice necesare încălzirii populaţiei. "Facem încă un efort pentru a menţine în funcţiune sistemul centralizat de termoficare şi asta din respect pentru gălăţenii care sunt bun-platnici. Vom vira în avans, pentru luna martie, subvenţia pentru energie termică şi factura de încălzire pentru unităţile de învăţământ din oraş. Vorbim de 4,8 milioane de lei, bani care vor ajunge până vineri în conturile CET Galaţi. Sunt bani pe care îi dăm în avans şi cu care ne achităm, ca Primărie, de toate obligaţiile pe care le avem în acest sens pentru sezonul de iarnă 2014-2015. Apaterm s-a angajat să plătească, tot până vineri, 1,2 milioane de lei către CET, astfel încât să putem menţine în funcţiune sistemul de termoficare", declara Marius Stan, în comunicatul de presă.

Afirmaţiile de miercuri, 25 februarie, ale edilului sunt în totală contradicţie cu cele făcute cu o zi în urmă, în plină conferinţă de presă.

"Am plătit tot!"

În conferinţa de marţi, întrebat punctual despre sumele cerute de Electrocentrale - 1,5 milioane de lei prin virarea de către instituţiile subordonate Primăriei a sumelor reprezentând contravaloarea energiei termice livrate şi trei milioane de lei prin virarea diferenţei la subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei în perioada ianuarie-februarie 2015 - edilul respingea categoric achitarea. "Nu, Primăria nu este capabilă să achite! Pentru că nu le are! Şi în afară de plata pentru instituţiile din subordine - şcoli, grădiniţe - e foarte greu de apreciat ce sumă putem să mai dăm noi pe aceste două luni de iarnă. Pierderile pe care ei le tot raportează sunt de discutat şi, s-ar putea, la un moment dat, să trebuiască să dai socoteală, ca instituţie, pentru nişte bani care se duc într-o gaură neagră, până la urmă. Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile pe sezonul de iarnă care se încheie la sfârşitul lunii martie! Am dat toţi banii! Ce vor ei? Ar vrea să mai dăm, dacă se poate, şi pentru sezonul rece din toamnă!”, declara Stan.

Afirmaţia avea să fie întărită: „Repet, din punctul nostru de vedere, omeneşte şi legal, ce-a fost posibil am făcut! 18 milioane de la bugetul local am dat, plus cele 9 de la Guvern, 27 de milioane într-un singur an, oameni buni! Nu poate să meargă minciuna şi păcăleala asta la infinit. Cu regretul pentru cei care sunt bun platnici!”.

Conform sumelor pretinse de CET, Primăria ar fi trebuit să achite 4,5 milioane de lei, iar acum plăteşte 4,8 milioane de lei, în condiţiile în care, în bugetul local al Galaţiului pe 2015, suma totală alocată ca subvenţie pentru încălzire este de 6 milioane de lei.

Încă un apel către gălăţeni

În comunicatul de presă remis ieri, edilul îşi mai aminteşte, totuşi, şi ce a spus cu o zi în urmă: ”Fac încă o dată apel la populaţie să îşi plătească facturile curente la termoficare. Nu le cerem oamenilor nimic în plus. Noi am mai făcut un efort şi plătim în avans obligaţiile pe care le avem. Dacă populaţia înţelege să plătească şi ea factura scadentă în acest moment, putem să avem căldură şi în luna martie, fără probleme”, a mai spus primarul Marius Stan.

Convenţia, valabilă până pe 21 martie

Trebuie spus că s-a ajuns la acest acord după ce discuţiile între reprezentanţii CET şi cei ai Primăriei au fost reluate marţi seară, la doar câteva ore după conferinţa de presă, aceştia ajungând la o înţelegere verbală, semnată miercuri de municipalitate, Apaterm şi Electrocentrale.

Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, ne-a declarat că CET a majorat parametrii agentului termic încă din cursul nopţii de marţi spre miercuri. „Convenţia este valabilă până pe 21 martie şi mai presupune ca Apaterm să livreze minimum 75 la sută din încasări către CET”, a afirmat Sinan Mustafa.

Înţelegerea dintre Primărie, Apaterm şi CET nu îi scapă însă pe datornici de „blindări”. Cele 45 de asociaţii de locatari cărora societatea de termoficare nu le mai distribuie agent termic rămân, în continuare, „blindate”, potrivit lui Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

CET a crescut deja parametrii

Miercuri, în jurul prânzului, potrivit Apaterm, Electrocentrale livra agent termic cu un debit de 2.480 de metri cubi pe oră şi o temperatură de 82 de grade Celsius, faţă de luni şi prima parte a zilei de marţi, când agentul termic fusese livrat cu 1.700 de metri cubi pe oră şi 69 de grade Celsius.

Pentru moment, oraşul a scăpat de frigul din apartamente, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla din 21 martie, când va expira acordul încheiat, iar istoria s-ar putea repeta.


VEZI O ANALIZĂ VL despre cine a DISTRUS sistemul de TERMOFICARE al Galaţiului

Citit 18139 ori Ultima modificare Joi, 26 Februarie 2015 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.