Cultura Tecuciului, reabilitată cu bani europeni

Cultura Tecuciului, reabilitată cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria municipiului Tecuci îşi reabilitează cultura graţie accesării fondurilor UE. Primarul Eduard Finkelstain ne-a declarat că a câştigat două proiecte importante şi valoroase: Casa de Cultură şi Şcoala nr. 11.

Primul proiect vizează reabilitarea Casei de Cultură a municipiului Tecuci, fostul sediu al Primăriei, clădire de patrimoniu, care se află într-o situaţie destul de delicată, având probleme şi cu structura de rezistenţă. Nici nu se mai ştie de când nu a mai fost reparată construcţia.

Potrivit primarului, clădirea are nevoie de consolidare precum şi de reabilitare interior şi exterior. Proiectul se ridică la o valoare de circa 2.600.000 de lei, în care 98 la sută de finanţare nerambursabilă, iar doi la sută participare locală.

„Am mai câştigat un proiect de 2.700.000 de lei, pentru reabilitarea Şcolii nr. 11. Modernizarea este strict necesară, începând de la construcţia unei şarpante, pentru că mai apar infiltraţii, modernizarea grupurilor sanitare, schimbarea tâmplăriei, finisări interioare şi exterioare, asfaltarea terenurilor de sport.

Şcoala nr. 11 va fi modernizată integral cu fonduri europene. Contribuţia locală va fi tot de doi la sută, 98 la sută fiind finanţare nerambursabilă. Nici noi nu am stat cu mâinile în sân, în această şcoală, grupurile sanitare de la parter şi etajul I erau reabilitate de noi, mai rămăsese cel de la ultimul etaj şi reparaţiile”, ne-a declarat primarul.

În aşteptare

Edilul tecucean speră să câştige şi un alt proiect valoros. Este vorba de Planul integrat de dezvoltare urbană – Axa 1 – unde primele investiţii înseamnă reabilitarea zonei de sud a municipiului Tecuci, inclusiv modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în partea de nord.

„De pe strada 1 Decembrie pe care intraţi dinspre Galaţi în Tecuci, proiectul cuprinde schimbarea întregii infrastructuri subterane, reabilitare, asfaltare integrală, modernizarea parcului dendrologic de la intrarea în Tecuci – o grădină frumoasă pe care vrem să o modernizăm şi să o deschidem publicului. Aşteptăm răspunsul dacă e sau nu eligibil şi apoi sunt evaluate studiile de fezabilitate. Spre finalul anului ar putea începe. Am primi 5,5 milioane de euro în prima etapă”, spune Finkelstain.

Municipalitatea tecuceană urmează să depună un proiect pentru reabilitarea Muzeului Mixt, unul mai amplu şi mai reuşit faţă de vechiul proiect PHARE care a fost amânat din cauza procesului cu moştenitorii ce revendicau clădirea. În prezent, muzeul este câştigat şi în proprietatea municipiului Tecuci. Proiectul de reabilitare ar putea fi un nou început pentru valoroasa instituţie de cultură.

La finele anului încep lucrările

În ceea ce priveşte proiectele deja câştigate, mai trebuie semnate doar contractele de grant. Potrivit primarului, lucrările vor începe spre finalul anului pentru că procedurile durează câteva luni. „Poate cu ajutorul înţelegerii celor care sunt în comisie câştigăm şi al treilea proiect, de infrastructură, şi spre finele anului le-am avea pe toate în lucru. E un fond de lucru pentru societăţile comerciale”, a mai spus primarul.

Citit 638 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.