Dunărea, interzisă gălăţenilor

Dunărea, interzisă gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit prevederilor legale, accesul la malul Dunării, de la Zona Liberă şi până la Prut, este interzis pentru orice fel de activităţi de agrement * „Cei care merg acolo la un grătar sau la o petrecere cu prietenii riscă amenzi foarte mari”, spune directorul Direcţiei Silvice Galaţi * Malul fluviului s-a... privatizat, pe circa doi kilometri lungime, sub paza Romsilva *

Trăim într-un oraş obosit şi poluat. Ca şi cum asta n-ar fi de ajuns, nişte legi absurde, cu iz de socialism ştiinţific, ne îngrădesc mişcarea către puţinele zone verzi din apropierea Galaţiului.

Recent, am aflat că dacă vrem să ieşim la iarbă verde pe malul Dunării sau al Prutului riscăm nişte amenzi cam cât două salarii medii pe economie. Practic, malul Dunării, între Zona Liberă şi Prut (o zonă tradiţională de agrement pentru gălăţeni), este, prin lege, zonă interzisă publicului. Tâmpenie mai mare nu credem că se poate!

Lupta dintre om şi pădure

Ca să fim obiectivi, reglementările legale privind protecţia Mediului şi Pădurii au şi ele un rost al lor. Nu de alta, dar „bolovanul român” poate să facă praf orice paradis, dacă-l laşi de capul lui. Însă, de la reglementările de bun simţ şi până la actualele reglementări spartane din Codul Silvic e cale lungă...

După câte ne-a explicat inginerul Corneliu Anghel (foto 3), directorul Direcţiei Silvice Galaţi, toată zona dintre digul de apărare şi malul Dunării, de la Zona Liberă şi până la Prut, este în regim silvic (şi este şi zonă tampon pentru aria protejată „Lunca joasă a Prutului”), deci nu poate fi utilizată pentru agrement.

„Conform legii, acolo nu se poate face nimic din ceea ce numim generic agrement: picnic, sport, pescuit, grătar, camping şi aşa mai departe. Cei care merg acolo la un grătar sau la o petrecere cu prietenii riscă amenzi foarte mari. Noi am mai tolerat astfel de evenimente, dar suntem forţaţi de lege să luăm măsuri”, ne-a declarat Corneliu Anghel.

Prima măsură a fost că toate drumurile de acces au fost arate şi barate cu şanţuri adânci. Nu se mai poate intra cu maşina, iar cum coronamentul digului este îngust, nici parcarea nu este simplă. Deci miile de gălăţeni care preferau, vara, malul Dunării, n-au decât să-şi pună pofta-n cui. Stupefiant!

S-a privatizat malul fluviului

Pare greu de crezut, dar malul Dunării este privat! După câte am aflat de la Direcţia Silvică Galaţi, tot malul Dunării, de la Zona Liberă şi până la complexul Zătun (32,4 hectare de teren împădurit) a fost atribuit în proprietate (prin Legea 247/2005) unei persoane private.

Proprietarul se numeşte Eliza C. Alessiu, locuieşte la Bucureşti, iar afacerile de la Galaţi sunt gestionate de mandatarul Nistor Munteanu. Se pare că familia Alessiu a reuşit să obţină, prin amintitul mandatar, circa 200 de hectare de pădure, cam tot pe atâta arabil, 90 de hectare de vie şi 10 hectare de livadă. Interesant este că Munteanu este fiul administratorului moşiilor părinţilor actualilor proprietari. Tradiţie din tată-n fiu, deci.

De altfel, şi arabilul din preajma zăvoiului amintit (către Zona Liberă) aparţine tot familiei Alessiu, în urma unui controversat schimb de terenuri cu Primăria Galaţi. S-a cedat către municipalitate terenul unde se face staţia de epurare (spre malul Siretului), care ajunsese în prealabil în proprietate privată printr-o operaţiune destul de bizară, anchetată în prezent de DNA.

Pădurea privată de la malul Dunării este administrată din punct de vedere silvic de Romsilva care, cum spuneam, a interzis accesul acolo. „Dacă se va decide ca pădurea să fie declarată deschisă pentru agrement, ne vom conforma. Până atunci, legea trebuie respectată, iar cei care vor fi găsiţi acolo vor fi amendaţi”, ne-a declarat Corneliu Anghel.

Aşadar, dragi gălăţeni, nu aveţi decât să înghiţiţi în sec atunci când vine vorba de un grătar, o bere rece sau un pescuit la malul Dunării dintre Galaţi şi Prut.

Nu de alta, dar amenda este undeva la dublul salariului mediu pe economie sau, mai pe înţelesul tuturor, contravaloarea a 500 de sticle de bere, plus 1.000 de mici cu pâine şi muştar. Scump!

Citit 2943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.