Cum ne putem APĂRA DE INUNDAŢII. Iată SFATURILE olandezilor pentru gălăţeni

Cum ne putem APĂRA DE INUNDAŢII. Iată SFATURILE olandezilor pentru gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Factorii de decizie de la nivel local, indiferent de culoarea politică, alături de experţi în domeniul hidrologic, de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi nu numai ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă pentru a pune pe picioare proiecte punctuale cu scopul de a ne proteja de inundaţii, sunt de părere reprezentanţii delegaţiei olandeze prezente timp de două zile la Galaţi, unde au organizat, în cadrul unui schimb de experienţă Olanda-România, două sesiuni de lucru găzduite de Prefectură.

Ne-am propus, în primul rând, să facem cunoscută la nivel local experienţa olandeză în abordarea protecţiei la inundaţii, nu reacţia în faţa evenimentului sau după evenimentul major, ci protejarea şi evitarea evenimentului prin acţiuni concertate la nivel local (...) Plângerea majoră este că atunci când apare un dezastru se mobilizează fonduri, doar că ele vin să repare nişte situaţii punctuale şi la o repetare a evenimentului ne întoarcem de unde am plecat. Atunci, de ce nu am putea noi, între astfel de evenimente, să mobilizăm nişte resurse, poate chiar mai mici decât acelea pe care le mobilizăm la dezastru, pentru a face ceea ce trebuie la momentul potrivit? Trebuie neapărat ca lucrurile să fie văzute într-o perspectivă integrată şi neapărat susţinute cu sprijinul tehnic al experţilor din local, care ştiu foarte bine. Cum sunt cei de la Apele Române, cei de la Universitatea din Galaţi. Există multă expertiză tehnică locală care poate fi mobilizată”, ne-a declarat Florentina Nanu, managing partner Business Development Group.

Se impune constituirea unui Grup de Acţiune Local

„Ce se vede în Olanda este că atunci când se aşază la masă toată lumea, soluţiile au mai multe şanse să devină sustenabile. Aveţi nevoie aici ca toată lumea să-şi pună nasul în aceeaşi direcţie, cum spun olandezii, iar factorul politic să fie catalizator şi nu dezagregator”, a precizat Florentina Nanu. Expertul în consultanţă a propus constituirea unui grup de iniţiativă la nivel local, care să pună bazele unor proiecte de protejare împotriva inundaţiilor pentru fiecare zonă de risc în parte, prin atragerea de fonduri cu ajutorul programelor operaţionale.

„Pentru a ne rezolva problemele punctuale, contează iniţiativa noastră şi ea trebuie să transceadă factorul politic. Galaţiul are probleme mult prea mari cu inundaţiile ca să nu meargă cu iniţiativa acestui Grup de lucru până la capăt”, recomandă reprezentantul Business Development Group.


CITEŞTE ŞI: INUNDAŢII în mai multe zone din Galaţi. Apa a intrat în curţile şi casele oamenilor (FOTO)

Citit 1421 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.