Deputaţii gălăţeni promit să pună punct coşmarului generat de LIPSA APEI/ Iată ce spun aceştia
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Deputaţii gălăţeni promit să pună punct coşmarului generat de LIPSA APEI/ Iată ce spun aceştia
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un singur deputat gălăţean, dintre cei pe care i-am chestionat, are cunoştinţă de proiectele de lege care ar putea să-i salveze pe bun-platnicii obligaţi să trăiască în mizerie din cauza lipsei apei potabile

"Viaţa liberă" a stat de vorbă cu mai mulţi dintre deputaţii gălăţeni, cărora le-a cerut să declare public dacă vor susţine proiectele legislative privind modificarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006, care au rolul de a-i proteja pe consumatorii bun-platnici. Aşa cum v-am informat recent, Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că traiul oamenilor depinde de votul pe care deputaţii îl vor acorda celor două proiecte de lege.

Vă reamintim că prima iniţiativă legislativă are în vedere soluţia separării fizice, cu îndeplinirea unor condiţii suportabile, a bun-platnicilor de rău-platnici, prin branşamente individuale, în timp ce al doilea proiect legislativ introduce un alineat (5) la art. 32 din Legea 241/2006 prin care li se interzice operatorilor să sisteze furnizarea de apă rece pentru consumatorii care nu înregistrează datorii. Conform noii prevederi, debitele utilizatorilor care nu achită contravaloarea serviciilor furnizate şi pentru care nu există modalitate tehnică de debranşare individuală vor fi recuperate în instanţă.

"Adoptarea ambelor proiecte, de către Camera Deputaţilor, în forma votată deja de Senat, este de natură să transforme sistarea furnizării apei potabile pentru toţi cetăţenii corecţi într-un coşmar al trecutului. Atragem însă atenţia că operatorii sunt bine organizaţi în Patronatul Serviciilor Publice din România, care le apără cu cerbicie interesele, pe când zecile de mii de gălăţeni şi milioanele de cetăţeni corecţi de la nivel naţional nu sunt apăraţi de vreo organizaţie şi nu sunt uniţi. În aceste condiţii, facem apel la reprezentanţii noştri în Camera Deputaţilor şi la partidele cărora le aparţin ca să-şi manifeste respectul faţă de alegători, prin adoptarea acestor proiecte", concluziona prof.dr. Liviu Coman Kund, în ediţia din data de 25 mai a cotidianului nostru.

Iată ce spun deputaţii gălăţeni

Mircea Toader, deputat PNL: "Vreau, mai întâi, să văd despre ce este vorba, ce prevăd, mai exact, aceste iniţiative legislative şi în ce condiţii, ce discuţii vor fi în comisii pe acest subiect. Sigur că susţin orice iniţiativă legislativă care este în interesul oamenilor şi care are rolul de a-i proteja pe bun-platnici. Susţin cu tărie că trebuie rezolvată această problemă şi nedreptate ce li se face cetăţenilor care îşi plătesc facturile. În mod normal, legea prevede că niciun serviciu nu poate fi întrerupt", ne-a declarat parlamentarul gălăţean, vicepreşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

Victor Paul Dobre, deputat PNL: "Sigur că sunt dispus şi voi susţine iniţiativele legislative care vin în sprijinul oamenilor. Fără niciun fel de problemă", ne-a declarat co-preşedintele PNL Galaţi, membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

George Scarlat, deputat PNL: "Sincer să vă spun, nu ştiam de existenţa acestor iniţiative legislative. Am aflat acum. Chiar voi solicita la Camera Deputaţilor, după ce încheiem discuţia, să intru în posesia proiectelor de lege. Le voi studia şi le voi urmări parcursul. Cu siguranţă le voi susţine. Eu sunt susţinătorul tuturor celor corecţi. Nu ştiu câte municipii reşedinţă de judeţ se mai confruntă cu astfel de probleme. Mi se pare strigător la cer ceea ce se întâmplă la nivelul municipiului Galaţi cu oamenii, în secolul XXI. Din păcate, de-a lungul anilor, primarii şi autorităţile locale nu au luat niciun fel de măsuri, din considerente electorale, iar din acest motiv astăzi ne aflăm într-o asemenea situaţie. Asistaţii social au fost încurajaţi la nemuncă, au primit case în centrul oraşului, li s-a dat tot ce au cerut, iar oamenii de bună credinţă, cei care plătesc ceea ce consumă, au fost neglijaţi. Să nu ne mirăm că am ajuns în această situaţie. Eu nu am culoare politică şi voi susţine orice demers venit în sprijinul cetăţenilor corecţi", a afirmat parlamentarul, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Laura Marin, deputat PSD. Fostul inspector şcolar general este singurul deputat, dintre cei cu care am reuşit să stăm de vorbă, care are cunoştinţă de cele două iniţiative legislative, pe care de altfel le-a şi studiat. "Ştiu despre ce este vorba, am cunoştinţă de aceste iniţiative legislative. Eu locuiesc chiar într-un bloc care are probleme şi riscă să fie debranşat şi ştiu cât de gravă este situaţia, nu doar în colegiul meu, ci la nivelul municipiului Galaţi. Iniţiativele legislative trebuie însă foarte bine analizate şi amendate, pe ici, pe colo, întrucât trebuie să fie armonizate cu legislaţia în vigoare. Sunt şi unele prevederi care nu pot fi realizate. Din acest motiv, trebuie corelate cu legislaţia. Orice iniţiativă legislativă care vine în ajutorul celor care plătesc va fi susţinută de mine", ne-a spus social-democrata, membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Lucreţia Roşca, deputat PSD : "Nu ştiu de aceste iniţiative legislative, mai ales că nu se află pe ordinea de zi. Dar dacă reglementează ceva bun pentru cetăţeni, cu siguranţă le voi susţine. Cred că cei din cadrul Comisiei de administraţie ştiu mai bine despre ce este vorba", ne-a spus deputata, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie.

Florin Pâslaru, deputat PSD: "Întotdeauna susţinem proiectele care vin în interesul cetăţenilor. Pe orice deputat aţi întreba, va spune acelaşi lucru", a afirmat parlamentarul, secretar al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Laurenţiu Chirvăsuţă, deputat UNPR. Şi tecuceanul Laurenţiu Chirvăsuţă, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, şi-a manifestat intenţia de a susţine cele două iniţiative legislative, precizând: „Da, sigur. Fără probleme. Mai în măsură să discute despre acestea sunt domnii deputaţi Chebac, membru al Comisiei pentru administraţie, şi Ştefan, care este preşedintele Comisiei de buget", ne-a spus Chirvăsuţă.

Deputaţii Bogdan Ciucă (PC, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi), Viorel Ştefan (PSD, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci) şi Eugen Chebac (UNPR, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului) nu au putut fi contactaţi, însă vom consemna opiniile acestora în măsura în care vom reuşi să le obţinem.

Rămâne de văzut dacă politicienii care-i reprezintă pe gălăţeni în Parlamentul României îşi vor respecta promisiunea faţă de cetăţeni.

Citit 3799 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2015 10:35

10 comentarii

 • postat de Refugiat in UE
  Joi, 04 Iunie 2015 18:58
  108.245.201.***
  Ce frumos mai arata Galatiul !!! Nenorocitii din poza sunt refugiati din Siria , Somalia sau Aganistan? hmmmmm... dati-mi voie sa ghicesc ...sunt refugiati din Romania , refugiati in propria lor tara ,,,hhehhe asta ati ajuns ...acolo la voi in UE ,,hehheh
  0
  2
  Raportează
 • postat de corneliu
  Joi, 04 Iunie 2015 15:27
  5.2.209.***
  Despre lista deputatilor cu opinii:
  Toader a candidat la Priponesti, acolo sa aibe pareri si nu la Galati!
  Dobre, citat "e dispus" ?
  Scarlat citat "chiar voi cere..."?
  Marin citat "Orice iniţiativă legislativă care vine în ajutorul celor care plătesc va fi susţinută de mine"
  ............... Eu am inteles ca ai nostri alesi nu au nici o opinie demna de a fi retinuta ! Ma gandesc la tanarul initiator al "Galatenii nu va mai vor", intrebati-l va rog si pe el ca ma intereseaza !
  0
  5
  Raportează
 • postat de pt. atentia celor raspunzatori.
  Joi, 04 Iunie 2015 14:18
  5.13.138.***
  Paradoxul e si altul ,pe langa faptul ca unii nu primesc apa chiar daca e si un bun platnic printre ei, aduc in acesta discutie si calitatea ei (a apei) care lasa de dorit ,neagra,cu impuritati si cu un gust precar, intr-un cuvant pt. grupul sanitar e de folosinta dar nu si pt. baut sau gatit fara fierbere .,dreptt pt. care s-ar impune niste analize medicale pe acesta materie pt. a evita inbonlavirea populatiei.
  0
  3
  Raportează
 • postat de George Cubasa
  Joi, 04 Iunie 2015 11:16
  5.254.65.***
  Incredibil, au aflat si astia ce se intampla in Galati?
  Incredibil, Scarlat a vorbit, citat fiind in acest articol, mai mult decat a vorbit toata viata lui ca "politician".

  Stimata Corina Dobre, ce nu stiti dumneavoastra si din pacate ce nu stiu nici politicienii astia de doi lei, este faptul ca solutia ca bun platnicii sa nu fi ramas fara apa rece sau calda ori caldura, exista Si inca de mult ani. Doar ca nu este aplicata.
  Ceea ce ma face sa cred ca nicio alta solutie adoptata, nu va fi aplicata si totdeauna se vor gasit tot felul de subterfugii de a se scapa de raspundere.
  Oricum, cei care se ocupa de toate aceste probleme sunt niste incompetenti. Doar eu, George Cubasa, pot salva galatenii.
  9
  1
  Raportează
 • postat de un galatean
  Joi, 04 Iunie 2015 10:55
  109.255.109.***
  Se vede cu ochiul liber ca ii intereseaza problemele cetatenilor ... nici nu stiau ca exista aceasta problema , existenta de cel putin 3 ani in Galati. Niste nesimtiti pe care facut nimic pentru populatienu ii doare nici in cot de galateni ... singura lor preocupare este prosperitatea lor , cum sa mai dobindeasca ceva propietati , si asta fara nici o exceptie , nici unul nu fac rabat de la regula . Iti este pur si simplu greata sa ii asculti , totul este demagogie ,si vorbe care sa dea bine la prostii care i-au ales . Si cu toate astea , daca peste o saptamina ar fi alegeri , galatenii tot prost ar alege si astfel le-ar facilita acestor nemernici drumul catre inavutire . Dar , daca stai bine si te gindesti ... pe cine dracu sa alegi ???? ca unul de 25 de ani incoace nu a facut nimic pentru populatie ci numai pentru ei ...ti-e sila .....!
  0
  9
  Raportează
 • postat de julien
  Joi, 04 Iunie 2015 09:57
  5.13.149.***
  daca s-ar confisca averile dobandite fraudulos de cei de mai sus galatenii ar putea benficia de apa gratis multi,multi ani.
  1
  7
  Raportează
 • postat de sacagiul in vacanta
  Joi, 04 Iunie 2015 09:22
  5.2.205.***
  Acum cine te va mai intelega si pe tine draga Corina!!!!!!Apa Canal A DAT DRUMUL LA BRANSAREA INDIVIDUALA deci prin urmare cine vrea apa isi face contract separat cu furnizorul de serviciu si primeste apa contra cost.Numai ca pentru asta trebuie sa-si plateasca datoriile din urma care cei drept sunt cam mari!!!!!!!
  AAAAA..... TU CA DE ALTFEL SI PARLAMENTATII,DE FAPT VREITI CA APA SA FIE IN CONTINUARE MOCA SA INTELEG????
  Corina ar fi trebui sa-i intrebi pe parlamentari ce sustin de fapt:apa platita sau cea moaca???
  Evident cea moaca ca asa isi atrag voturile parlamentarii.......si Viata libera prostii de cititori.....
  7
  4
  Raportează
 • postat de opus voua
  Joi, 04 Iunie 2015 08:15
  79.116.101.***
  Derutatii galateni, nauci de atata dormit si lenevit, au aflat din ziar ca nu e apa.
  Ei credeau ca apa e numai in sticla , si toti au centrala acasa.
  Sunt rupti de realitate. Au facut ceva pentru electorat?
  Derutati imbuibati, habar aveti apa rece sa ne dati?
  0
  18
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Joi, 04 Iunie 2015 08:14
  83.103.186.***
  Cit de mare este demagogia astora,sunt atit de atenti,preocupati si implicati in rezolvarea problemelor cetatenilor incit vor sta dupa program sa VOTEZE LEGILE (inexistente pentru unii(majoritari),cunoscute de altii) nedepuse. V.L mai bine faceti o documentare (ancheta jurnalistica reala,corecta si echidistanta )sa o prezentati galatenilor pe urmatoarele probleme : cum se justifica pretul aberant de mare la apa,daca parlamentarii si consilierii s-au mai gindit atunci la cetateni (la saracia lor),de ce au permis managerului gelu stan sa procedeze in total dispret ,dupa bunul sau plac sa opreasca apa fara sa ofere conditii de bransarea individuala timp de peste 2 ani mintindu-ne cu nerusinare ca nu-i permite legea,in prezent asigurind conditii se specula si asteptare(observati birocratia,preturile,timpul unui astfel de baransament). cum sunt gestionate in prezent resursele financiare daca avem in vedera ca au mai fost imprumutri de aprox. 50 mil.EU pentru modernizare retele si MARE atentie,a statia de epurare .finalizarea proiectului ISPA- beneficiile acestei importante investitii,evdent exceptind cofinantarea suportata de noi,ce sanse avem"sa platim si furaciunile constructorilor(Yapi si Vega),dal si al colateralelor:gelu stan, popa florin,mircea cristea,psd,pc, pnl s a.Care este gradul de poluare a dunarii urmare a deversarilor(accidentale) . Galateni sa fiti iubiti ca meritati LA ANUL tot pe ei sa-i votati
  0
  13
  Raportează
 • postat de MARGELATU
  Joi, 04 Iunie 2015 07:09
  5.13.236.***
  UNDE AU FOST ACESTI DEPUTATI ATATIA ANI ??? IN CAMERA DEPUPUTATILOR PAKISTANEZI ???? CUM SAU TREZIT EI ASA DEODATA SI SUNT IN SLUJBA CETATEANULUI.....!!! RUSINE ....!!!!
  0
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.