Deputaţii gălăţeni promit să pună punct coşmarului generat de LIPSA APEI/ Iată ce spun aceştia
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Deputaţii gălăţeni promit să pună punct coşmarului generat de LIPSA APEI/ Iată ce spun aceştia
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un singur deputat gălăţean, dintre cei pe care i-am chestionat, are cunoştinţă de proiectele de lege care ar putea să-i salveze pe bun-platnicii obligaţi să trăiască în mizerie din cauza lipsei apei potabile

"Viaţa liberă" a stat de vorbă cu mai mulţi dintre deputaţii gălăţeni, cărora le-a cerut să declare public dacă vor susţine proiectele legislative privind modificarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006, care au rolul de a-i proteja pe consumatorii bun-platnici. Aşa cum v-am informat recent, Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că traiul oamenilor depinde de votul pe care deputaţii îl vor acorda celor două proiecte de lege.

Vă reamintim că prima iniţiativă legislativă are în vedere soluţia separării fizice, cu îndeplinirea unor condiţii suportabile, a bun-platnicilor de rău-platnici, prin branşamente individuale, în timp ce al doilea proiect legislativ introduce un alineat (5) la art. 32 din Legea 241/2006 prin care li se interzice operatorilor să sisteze furnizarea de apă rece pentru consumatorii care nu înregistrează datorii. Conform noii prevederi, debitele utilizatorilor care nu achită contravaloarea serviciilor furnizate şi pentru care nu există modalitate tehnică de debranşare individuală vor fi recuperate în instanţă.

"Adoptarea ambelor proiecte, de către Camera Deputaţilor, în forma votată deja de Senat, este de natură să transforme sistarea furnizării apei potabile pentru toţi cetăţenii corecţi într-un coşmar al trecutului. Atragem însă atenţia că operatorii sunt bine organizaţi în Patronatul Serviciilor Publice din România, care le apără cu cerbicie interesele, pe când zecile de mii de gălăţeni şi milioanele de cetăţeni corecţi de la nivel naţional nu sunt apăraţi de vreo organizaţie şi nu sunt uniţi. În aceste condiţii, facem apel la reprezentanţii noştri în Camera Deputaţilor şi la partidele cărora le aparţin ca să-şi manifeste respectul faţă de alegători, prin adoptarea acestor proiecte", concluziona prof.dr. Liviu Coman Kund, în ediţia din data de 25 mai a cotidianului nostru.

Iată ce spun deputaţii gălăţeni

Mircea Toader, deputat PNL: "Vreau, mai întâi, să văd despre ce este vorba, ce prevăd, mai exact, aceste iniţiative legislative şi în ce condiţii, ce discuţii vor fi în comisii pe acest subiect. Sigur că susţin orice iniţiativă legislativă care este în interesul oamenilor şi care are rolul de a-i proteja pe bun-platnici. Susţin cu tărie că trebuie rezolvată această problemă şi nedreptate ce li se face cetăţenilor care îşi plătesc facturile. În mod normal, legea prevede că niciun serviciu nu poate fi întrerupt", ne-a declarat parlamentarul gălăţean, vicepreşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

Victor Paul Dobre, deputat PNL: "Sigur că sunt dispus şi voi susţine iniţiativele legislative care vin în sprijinul oamenilor. Fără niciun fel de problemă", ne-a declarat co-preşedintele PNL Galaţi, membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

George Scarlat, deputat PNL: "Sincer să vă spun, nu ştiam de existenţa acestor iniţiative legislative. Am aflat acum. Chiar voi solicita la Camera Deputaţilor, după ce încheiem discuţia, să intru în posesia proiectelor de lege. Le voi studia şi le voi urmări parcursul. Cu siguranţă le voi susţine. Eu sunt susţinătorul tuturor celor corecţi. Nu ştiu câte municipii reşedinţă de judeţ se mai confruntă cu astfel de probleme. Mi se pare strigător la cer ceea ce se întâmplă la nivelul municipiului Galaţi cu oamenii, în secolul XXI. Din păcate, de-a lungul anilor, primarii şi autorităţile locale nu au luat niciun fel de măsuri, din considerente electorale, iar din acest motiv astăzi ne aflăm într-o asemenea situaţie. Asistaţii social au fost încurajaţi la nemuncă, au primit case în centrul oraşului, li s-a dat tot ce au cerut, iar oamenii de bună credinţă, cei care plătesc ceea ce consumă, au fost neglijaţi. Să nu ne mirăm că am ajuns în această situaţie. Eu nu am culoare politică şi voi susţine orice demers venit în sprijinul cetăţenilor corecţi", a afirmat parlamentarul, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Laura Marin, deputat PSD. Fostul inspector şcolar general este singurul deputat, dintre cei cu care am reuşit să stăm de vorbă, care are cunoştinţă de cele două iniţiative legislative, pe care de altfel le-a şi studiat. "Ştiu despre ce este vorba, am cunoştinţă de aceste iniţiative legislative. Eu locuiesc chiar într-un bloc care are probleme şi riscă să fie debranşat şi ştiu cât de gravă este situaţia, nu doar în colegiul meu, ci la nivelul municipiului Galaţi. Iniţiativele legislative trebuie însă foarte bine analizate şi amendate, pe ici, pe colo, întrucât trebuie să fie armonizate cu legislaţia în vigoare. Sunt şi unele prevederi care nu pot fi realizate. Din acest motiv, trebuie corelate cu legislaţia. Orice iniţiativă legislativă care vine în ajutorul celor care plătesc va fi susţinută de mine", ne-a spus social-democrata, membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Lucreţia Roşca, deputat PSD : "Nu ştiu de aceste iniţiative legislative, mai ales că nu se află pe ordinea de zi. Dar dacă reglementează ceva bun pentru cetăţeni, cu siguranţă le voi susţine. Cred că cei din cadrul Comisiei de administraţie ştiu mai bine despre ce este vorba", ne-a spus deputata, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie.

Florin Pâslaru, deputat PSD: "Întotdeauna susţinem proiectele care vin în interesul cetăţenilor. Pe orice deputat aţi întreba, va spune acelaşi lucru", a afirmat parlamentarul, secretar al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Laurenţiu Chirvăsuţă, deputat UNPR. Şi tecuceanul Laurenţiu Chirvăsuţă, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, şi-a manifestat intenţia de a susţine cele două iniţiative legislative, precizând: „Da, sigur. Fără probleme. Mai în măsură să discute despre acestea sunt domnii deputaţi Chebac, membru al Comisiei pentru administraţie, şi Ştefan, care este preşedintele Comisiei de buget", ne-a spus Chirvăsuţă.

Deputaţii Bogdan Ciucă (PC, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi), Viorel Ştefan (PSD, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci) şi Eugen Chebac (UNPR, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului) nu au putut fi contactaţi, însă vom consemna opiniile acestora în măsura în care vom reuşi să le obţinem.

Rămâne de văzut dacă politicienii care-i reprezintă pe gălăţeni în Parlamentul României îşi vor respecta promisiunea faţă de cetăţeni.

Citit 3886 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2015 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.