Autorităţile nu ne asigură că vom avea CĂLDURĂ LA IARNĂ. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"

Autorităţile nu ne asigură că vom avea CĂLDURĂ LA IARNĂ. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* „Scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definitivat”, a declarat viceprimarul Florin Popa


Deşi mai sunt doar patru luni de zile până când în casele oamenilor se va instala frigul, cel puţin la nivel teoretic, autorităţile locale nu au adoptat nicio măsură concretă pentru ca zecile de mii de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare să poată fi încălzite la iarnă. Aşa se face că, în prezent, nici reprezentanţii municipalităţii, nici cei ai Electrocentrale nu pot da asigurări că gălăţenii vor avea căldură în case în sezonul rece.

Prin contractele pe care Calorgal le încheie, în această perioadă, cu asociaţiile de proprietari, noua societate de termoficare din municipiul Galaţi îşi ia angajamentul, de altfel prevăzut în lege, „să înceapă furnizarea energiei termice pentru consumatorii de tip urban atunci când se înregistrează timp de trei zile consecutiv, în intervalul orar 18,00 – 06,00, a unor valori medii de temperatură a aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici (…)”. Fapt care îi face pe gălăţeni să se întrebe, pe bună dreptate, dacă distribuitorul de apă caldă şi căldură îşi va putea respecta obligaţiile contractuale.

Scenarii nedefinite şi nicio cale de urmat

Subiectul încălzirii apartamentelor captive în sistemul centralizat de termoficare a fost abordat, din nou, marţi, la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social. Viceprimarul Florin Popa, reprezentantul Primăriei la întrunire, a afirmat că „sunt în continuare subiecte de discuţie”, dar a recunoscut că, la acest moment, „scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definit şi nu au căpătat o cale imediată de urmat”.

În schimb, reprezentantul municipalităţii a reiterat că se ia în calcul modernizarea sistemului centralizat de termoficare, aflat în colaps la acest moment, cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Conform acestuia, suma necesară pentru „reconfigurarea capacităţilor de producţie, modernizarea instalaţiilor de transport, care acum sunt supradimensionate” ar depăşi 60 de milioane de euro.

BERD recomandă menţinerea sistemului

Florin Popa a confirmat că au existat mai multe discuţii şi analize între specialiştii BERD, reprezentanţii CET, Calorgal şi cei ai Primăriei, iar recomandarea delegaţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost menţinerea sistemului centralizat în funcţiune şi modernizarea acestuia.

„Am fost în evaluare, împreună cu Electrocentrale şi Calorgal, cu specialişti de la Banca Europeană de Dezvoltare, care au venit, au făcut discuţii cu cei din producţie, din transport şi distribuţie. Au făcut scenarii care să vizeze reluarea furnizării. Şi ei vin şi spun acelaşi lucru: ar fi foarte bine să nu renunţăm la sistemul centralizat şi toată construcţia de modernizare să se efectueze pe reţeaua existentă, dar cu anumite cerinţe, care trebuie respectate, în legătură cu numărul celor aflaţi în reţea pentru a fi beneficiarii agentului termic. În condiţiile în care în Galaţi cu siguranţă numărul apartamentelor şi al agenţilor economici nu mai este ca atunci când a fost construit acest sistem, este foarte greu să le spui celor care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat că nu le dăm voie. Pentru că îi obligăm să rămână în sistemul centralizat. Fiecare are posibilitatea să opteze (…) În cel mai limitativ scenariu, cheltuielile depăşesc 60 de milioane de euro. Încă nu suntem în postura în care să luăm o decizie”, a afirmat viceprimarul.

Căldură, doar cu protocol şi garanţie financiară

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat că pentru ca gălăţenii să poată primi căldură în iarna ce va urma, CET trebuie să obţină acordul creditorilor pentru eşalonarea datoriilor curente, de peste 50 de milioane de lei, pe care le înregistrează către Romgaz şi Transgaz. Reprezentanţii Electrocentrale susţin că societatea are de recuperat datorii curente de 64 de milioane de lei de la falimentata Apaterm, aferente regimului de iarnă trecut.

„Aşteptăm acceptul creditorilor pentru eşalonarea acestor datorii. Am avut mai multe discuţii pe acest subiect şi cred că vom reuşi să obţinem acordul lor. Ceea ce nu se ştie este că eşalonările presupun ca, până la data de 30 septembrie, datoriile să fie achitate”, ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Aceasta nu este însă singura condiţie de care depinde producerea şi livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Electrocentrale a impus municipalităţii semnarea unui protocol, iar una dintre condiţiile prevăzute în document este, ca şi în cazul achiziţiei cazanului de apă fierbinte de la Brăila, constituirea unui avans sau a unei garanţii financiare.

„Modalitatea de constituire a garanţiei este problema municipalităţii. Nu mai vrem să rămânem cu facturi neîncasate”, a afirmat reprezentantul Electrocentrale.

Dacă ţinem cont însă de faptul că viceprimarul Florin Popa a declarat, cu două zile în urmă, la Prefectură, că solicitarea CET, privind constituirea unei garanţii financiare ori unui avans, este ilegală şi că municipalitatea nu poate garanta „cu veniturile obţinute din taxe şi impozite plata facturilor pentru asociaţiile de proprietari”, scenariul devine şi mai complicat.

Rămâne de văzut cum vor reuşi autorităţile să pună la punct o strategie coerentă şi eficientă pentru reluarea furnizării căldurii în casele oamenilor. Cert este că, încă de când CET şi-a întrerupt activitatea, gălăţenii bun-platnici s-au debranşat pe capete de la sistemul centralizat şi continuă să o facă, întrucât s-au săturat să fie batjocoriţi, pe banii lor.

Citit 3778 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:23

13 comentarii

 • postat de moaka ingrasa,
  Joi, 25 Iunie 2015 18:08
  79.116.102.***
  am si eu o intrebare daca te debransezi de la ceva care nu ai(apa calda si caldura)de ce sa le dai lor o suma de bani(380 lei)cand de suma asta tu nu beneficiezi de nimic.cat despre caldura de la iarna ,fiecare gospodar se va incalzi intrun fel sau altul,cei care se incalzeau si nu plateau ce vor face,.cine le va da caldura pe care sa nu o plateasca.la fel si cu apa,consumau si nu plateau,gata cu prosteala,tot ce consumati platiti altfel nu va mai plangeti,Apartamente golale cu consum si nimeni nu plateste nimic,altele locuite si rau platnici cu subventii si tot acestia se plang ca primarul e de vina.si ce sa va mai faca primarul.........curat in casa .....sa va fie rusine pomanagiilor,intretinutilor.asa ati fost educati sa cereti sa vi se dea si sa nu platiti nimic.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Joi, 25 Iunie 2015 17:33
  5.13.236.***
  Astia ne explica de fapt ca ei au o brutarie care poate functiona numai daca 60% din populatia orasului e obligata sa-si cumpere painea de la ei.Nu conteaza gramajul,pretul,calitatea ci doar numarul clientilor. Poate o fi si asta o caracteristica a societatii capitaliste,sa fii obligat sa cumperi de la cine vrea primarul. De ce nu va votati si voi in sedintele de CL majorarea indemnizatiilor pentru consilieri si pt primar,ca vad ca asta-i sportul national in Romania! Prostii pot sa moara de frig,doar v-au ales in functii sa traiti voi si familiile voastre in puf!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 25 Iunie 2015 13:05
  188.26.124.***
  Salut cu mare admiratie initiativa de a opri la iarna apa calda/caldura. Doar asa vom scapa de bosorogi care fac umbra degeaba pamantului. Iti adun personal 500 de voturi Marius Stan daca ne scapi de pensionarii senili.
  12
  8
  Raportează
 • postat de MM
  Joi, 25 Iunie 2015 11:52
  82.137.15.***
  Intreb si eu ILUSTRII astia conducatori ai acestei urbe numita pompos ORAS au auzit de ECO HORNET SRL stiu ei cine sunt astia????...Daca nu stiu le spun eu e o firma romaneasca premiata la un summit organizat la OXFORD in domeniul energiilor regenerabile. Pt cei ce vor sa stie mai multe intrati pe facebook si tastati "ECO Hornet" si vedeti acolo cine sunt si in ce tari au contracte.
  2
  4
  Raportează
 • postat de care autorități?
  Joi, 25 Iunie 2015 11:41
  109.166.128.***
  Ce autorități? Aici este o dovadă clară de incompetență. Demisia.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 25 Iunie 2015 11:35
  81.12.148.***
  Si uite-asa, dupa 3 ani de poduri, tunele, stadioane, machete, studii si alte asemenea "butaforii" ne-am multumi ca macar o apa calduta si ceva agent termic sa existe prin tevi.
  Baietii sunt constienti ca la iarna daca apa calda si caldura nu vor fi rezolvate, adio fotolii caldute, iar la viitoarele alegeri doar martienii ii mai voteaza.
  Macar de frica stampilei sa faca ceva !
  3
  10
  Raportează
 • postat de ghita de la sculerie
  Joi, 25 Iunie 2015 11:24
  5.13.162.***
  Haideti sa facem o petitie in care sa spunem ca nu suntem de acord ca asociatiile sa semneze contractele cu CALORGAL fara sa se consulte cu locatarii (adunare generala) si atunci sa vedem cate contracte mai au?.
  Acum te trezesti ca esti legat de ei datorita faptului ca administratorii si presedintii fac cum vor ei,mare lucru sa nu fie si remunerati pentru asta?????????????????????
  0
  13
  Raportează
 • postat de Alizeu
  Joi, 25 Iunie 2015 11:12
  82.208.137.***
  Fiecare zi in care SC Electrocentrale nu functioneaza ( si Sinan Mustafa da senzatia ca asta e misiunea lui ) poate insemna cistiguri fabuloase pentru cei care dau energie electrica din eoliene. A se verifica.
  0
  4
  Raportează
 • postat de julien
  Joi, 25 Iunie 2015 09:45
  5.13.206.***
  orasul galati a fos.este si probabil va fi administrat de niste secaturi.
  1
  5
  Raportează
 • postat de ECONOMISTUL
  Joi, 25 Iunie 2015 08:32
  5.13.128.***
  MAI DRAGI GALATENI FACETI CUM PUTETI SI INSTALATI-VA CENTRALA DE APARTAMENT SEPARATI-VA SI CU APA RECE,DEVENITI PROPRIETARI CORECTI SI LEGAL PE FACTURA REALA DE PLATA INDIVIDUALA A FURNIZORILOR DE UTILITATI, RESPECTIV CAT CONSUMATI ATAT PLATITI ,VA FACETI CONFORTUL CUM VOR MUSCHII DV! VE-TI VEDEA CA IN 2-5 ANI CHELTUIALA SE AMORTIZEAZA SI TRAITI SI VOI IN CONDITII MULT MAI UMANE! NU VA MAI FURA NIMENI,NICI AAPATERMUL ACUM SCHIMBAT IN ALTA PALARIE, NICI APA CANAL SI NICI ASOCIATIILE DE LOCATARI CARE VA STABILESC DEBITELE DE PLATA DUPA CUM VOR! SI NU VA MAI FURA NICI BANII , ! CU TIMPUL NU VE-TI MAI PLATI NICI PRESEDINTE , ADMINISTRATOR,,CENZORI ,COMITETE, EXPERTI CONTABILI,ETC ETC ALTE CHELTUELI NEJUSTIFICATE!! VA ASIGUR!
  1
  24
  Raportează
 • postat de schizofrenici politici
  Joi, 25 Iunie 2015 07:16
  5.13.157.***
  subvetia de la apa calda si caldura trebuie folosita in campania electorala voi nu v-ati prins???

  schizofrenia a curpins orasele de la dunare trebuiesc daramate toate garajele, Romania e o tara bogata galgaie de gaze si masinile ruginite si stricate le vom topi si vom face altele noi
  3
  12
  Raportează
 • postat de Sperando Cacando
  Joi, 25 Iunie 2015 00:55
  5.254.65.***
  Cata prosteala mai inghit galatenii?
  Fara numar.
  Nu sunteti inca profund convins de asta?
  Va asteptati la ceva bun?
  2
  18
  Raportează
 • postat de CALORTERM
  Joi, 25 Iunie 2015 00:32
  5.13.179.***
  Păi, și dacă voi nu garantați mai nimic (că apă caldă putem să ne facem și noi, la boilere, cel puțin la fel de ieftin) de ce ne mai puneți să semnăm contracte? Nu mai bine le semnăm când aveți voi clar măcar în capul vostru ce veți face? E ca și cum am semna acum că nu vom cumpăra pâine decât de la o anumită brutărie, dar, stai să vezi, că pentru cuptoare suntem încă în discuții... Și o să rămânem și nemâncați, și cu gogoșile voastre scârboase pe stomacul gol! Asta-i logica simplă din care orice nefericit care semnează contract cu CALORGAL-ul poate realiza că, de fapt, se leagă la cap cu niște fantome. Voi cam câtă prosteală credeți că mai înghit gălățenii după 25 de ani de hoții?
  4
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.