Primăria Galaţi plăteşte DESPĂGUBIRI de aproape UN MILION DE LEI, pentru o CLĂDIRE pe care n-a vrut s-o autorizeze (FOTO)

Primăria Galaţi plăteşte DESPĂGUBIRI de aproape UN MILION DE LEI, pentru o CLĂDIRE pe care n-a vrut s-o autorizeze (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Municipalitatea aşteaptă cererile pentru despăgubiri ale gălăţenilor care vor fi expropriaţi pentru lărgirea străzii Traian * Cea mai mare sumă va fi plătită proprietarului unei construcţii pe care Primăria a fost obligată de Justiţie să o autorizeze * "Este ca un ceva trântit în mijlocul drumului şi făcut de un animal", declara, în 2012, primarul Marius Stan


Primăria municipiului Galaţi anunţă pe portalul propriu declanşarea procedurilor de expropriere a terenurilor şi construcţiilor pentru extinderea la patru benzi de circulaţie a carosabilul de pe strada Traian, pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Tecuci. Este vorba despre 21 de proprietăţi, cuprinse în coridorul de expropriere, cu o suprafaţă totală de 1.278,61 metri pătraţi de teren şi 2.128,09 metri pătraţi de clădiri, cu adresele pe strada Traian la numerele 10, 12, 14, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 34, 36, 52 şi strada Brăilei nr. 18. Potrivit anunţului, până pe 11 septembrie 2015, titularii dreptului de proprietate şi ai oricăror drepturi reale sau cei care justifica un interes legitim pentru imobilele supuse exproprierii pot depune la registratura Primăriei cereri pentru plata despăgubirilor. O comisie le va analiza cererile şi documentele doveditoare, apoi vor fi emise şi comunicate, potrivit legii, hotărârile de acordare a despăgubirilor pentru imobilele supuse exproprierii. Printre clădiri se află şi un imobil pe care Primăria a fost obligată să-l autorizeze.

Cât ne va costa

Aşa cum v-am informat deja, valoarea investiţiei necesare pentru modernizarea străzii Traian se ridică la 14.161.183 de lei, din care sumele individuale, estimate, aferente despăgubirilor ce se vor acorda proprietarilor expropriaţi, se ridică la 4.706.415 de lei. Suma cuprinde şi cheltuielile de demolare şi eliberare a amplasamentului, dar şi lucrările de consolidare a imobilelor învecinate, afectate de demolări.

Potrivit tabelului făcut public de Primărie, dar şi de ziarul nostru, cea mai mare valoare de expropriere i se cuvine familiei Abrudan, de pe strada Traian nr. 52 - 993.080 de lei cu TVA, pentru că suprafaţa afectată de expropriere este de 188 de metri pătraţi teren şi 288 de metri pătraţi suprafaţă desfăşurată a construcţiei. Ei bine, aceasta este exact construcţia pe care municipalitatea n-a vrut nici în ruptul capului să o autorizeze, dar a fost obligată de Justiţie.

Tribunalul a vrut-o acolo

"Galaţiul situaţiilor absurde: Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie”, aşa scriam în ediţia din 19 decembrie 2012 a ziarului „Viaţa liberă” despre clădirea apărută peste noapte în apropierea Pieţei Centrale, mai exact pe strada Traian, la numărul 52. Proprietarul construcţiei, Ioan Abrudan, ne mărturisea că mai bine de zece ani s-a luptat prin instanţe cu Primăria Galaţi. "Nici fostul primar şi nici viceprimarul de atunci nu au vrut sub nicio formă să îmi aprobe autorizaţia de construcţie. M-am luptat cu ei prin tribunale şi în cele din urmă am reuşit să obţin autorizaţia de construcţie. Este doar meritul constructorului că am reuşit să ridic clădirea aşa de repede. Aveam acolo, înainte, o vulcanizare şi un atelier de geamuri", a spus acesta. În urma sentinţei emise de Tribunalul Galaţi, respectiva clădire a putut fi ridicată fără a respecta Planul Urbanistic Zonal.

Prin hotărârea instanţei, municipalitatea a fost pur şi simplu obligată să emită autorizaţia de desfiinţare pentru construcţia care exista pe acest teren - atelierul unuia dintre ultimii geamgii din Galaţi - şi să emită autorizaţia de construcţie a clădirii noi. Instituţia Arhitectului Şef al oraşului şi Consiliul Local, care trebuie să voteze toate Planurile Urbanistice de Detaliu ale construcţiilor ce se ridică sau modifică în Galaţi, s-au trezit pur şi simplu cu mâinile legate, după ce s-au împotrivit în toate modurile legale posibile realizării acestei clădiri. Culmea, planurile arhitecturale au fost făcute chiar de oamenii Primăriei: fosta arhitectă şefă a Galaţiului, Eleonora Marin!

"O mizerie!"

Încă din 2012, primarul Marius Stan promitea demolarea. "Când am văzut că acolo creşte mizeria aia, am simţit că mi se face rău! Uitaţi-vă la imaginea ei: este ca un ceva trântit în mijlocul drumului şi făcut de un animal. E o construcţie care nu îndeplineşte niciun fel de condiţie pentru a fi acolo! Nu se încadrează în terenul pe care îl ocupă - ocupă 90 la sută din suprafaţa terenului, legea este foarte clară, nu ai voie mai mult de 60 la sută. O instanţă ne-a obligat, culmea-culmilor, să dăm autorizaţie pentru monstruozitatea asta, urâţenia asta. Eu l-aş sfătui să se oprească din investiţie, pentru că oricum nu va sta mult pe-aici! Intenţionăm, odată cu ieşirea din Piaţă, să expropriem în interes public tot ce înseamnă clădiri care împiedică dezvoltarea şoselei pe patru benzi. Vrem să mergem pe patru benzi până în drumul din Faleză, care să ne scoată apoi pe alte patru benzi, prin curtea Poliţiei de Frontieră, afară din Galaţi", declara, în decembrie 2012, primarul Marius Stan.

Şi iată că acum plăteşte despăgubiri pentru o clădire pe care nu şi-a dorit-o niciodată!

Foto de Anca Melinte

Citit 8191 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.