Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
26 comentarii

Cenzorul asociaţiei de proprietari trebuie să aibă studii superioare economice, tehnice sau juridice, lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se fac unitar şi nu pe segmente de clădire, iar proprietarii neglijenţi sau uituci, care uită robinetul deschis ori nu-şi repară ţevile, riscă amenzi usturătoare pentru pagubele pe care le provoacă vecinilor. Asta pe lângă reparaţiile pe care vor trebui să le deconteze!
Acestea sunt printre cele mai interesante prevederi cuprinse în noua Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Proiectul a fost publicat spre consultare pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi va intra în vigoare doar dacă va fi aprobat de Parlament.

Eficienţă administrativă

Autorităţile au considerat că avem nevoie de o lege nouă, pentru o mai bună şi mai eficientă administrare a locuinţelor, fie că e vorba de blocuri sau de ansambluri rezidenţiale. De asemenea, în expunerea de motive a documentului se precizează că se doreşte clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.
Proiectul detaliază atribuţiile administratorului, ale preşedintelui, ale comitetului executiv, ale cenzorilor, tipul de relaţii dintre aceştia. De exemplu, potrivit prevederilor, cenzorul trebuie să aibă studii superioare în domeniile economic, tehnic sau juridic.

Obligaţii pentru proprietari

Noua lege introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment. De asemenea, prevede că lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane sau scări se fac unitar şi nu pe segmente de clădire, iar modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul.
Şi pentru că tot veni vorba de reparaţii, proprietarii sunt obligaţi să accepte accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv în proprietatea lor individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Şi dacă n-o fac, vor răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi.
Proiectul cuprinde articole speciale şi pentru proprietarii uituci sau neglijenţi. Astfel, „proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu", prevede legea. Iar "neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari” se pedepseşte cu amendă substanţială, de la 5.000 lei la 10.000 lei. Şi dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune fie proprietăţii comune, fie altui proprietar, are obligaţia de a repara stricăciunile sau de a suporta cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Rămâne de văzut ce vor spune parlamentarii când proiectul va ajunge pe masa lor.        

Citit 12332 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 13:57

26 comentarii

 • postat de adina Marți, 18 August 2015 09:51 5.13.135.*** Link la comentariu
  2
  4

  Bani pentru fondul de rulment si pentru fondul de reparatii??? La asociatia de propietari nr.752 s-au consumat pe plata facturilor.Cand se strica ceva la nivel de scara,locatari contribuie cu bani.Nu se iau din cele 2 fonduri ca s-a evaporat....

  Raportează
 • postat de luke Duminică, 16 August 2015 11:27 109.166.132.*** Link la comentariu
  3
  5

  E o lume libera..dobitocule...fiecare scrie ce vrea pe net..e ultimul raspuns pe care ti.l dau

  Raportează
 • postat de Mickey Mouse Duminică, 16 August 2015 11:21 5.13.142.*** Link la comentariu
  5
  7

  Apropos, exista vreo lege prin care un proprietar e obligat sa adere la o asociatie? Si daca se fac doua asociatii,una a proprietarilor cu centrala si una a celor care depind de sistem,care ar fi cea acceptata si pe ce lege?

  Raportează
 • postat de ddy Duminică, 16 August 2015 10:57 89.136.186.*** Link la comentariu
  4
  3

  Luke explicale oamenilor ce esti tu ! un trantor de Adimistrator la ASOCIAŢIA DE LOCATARI NR. 558. CART. MICRO 21 Bl.N7 Sc.3. GALAŢI..de la inceput nu tia coventi postarile mele..am sa vin la asociatie si am sa te bat cu catea de de imobil in cap,,

  Raportează
 • postat de luke Duminică, 16 August 2015 07:22 109.166.128.*** Link la comentariu
  3
  4

  Rog un moderator sa dea ban userului dedy sau sa ii fie sterse commurile....nu ii poate capul mai mult de atat...din cauza asta se duce gl de rapa:)

  Raportează
 • postat de dedy Duminică, 16 August 2015 00:16 89.136.186.*** Link la comentariu
  4
  3

  luke..te mai joci cu babalau ?...onanistule :)

  Raportează
 • postat de mihai Sâmbătă, 15 August 2015 21:32 37.11.197.*** Link la comentariu
  2
  12

  proiectul asta are un profund iz comunist si nu s-a inspirat deloc din legile similare din alte lumi, spaima-i la bataie. Inundatiile, avariile la instalatii sunt lumesti si nu trebuiesc date amenzi, cinei de vina plateste reparatia sau daca are asigurare plateste asiguratorul, partea vatamata poate sa-si faca ea reparatia si asiguratorul ei pune la plata partea care a vatamat iar gestiunea sa o faca contabili autorizati si cheltuielile comune sa se reduca la minim, fiecare sa-si plateasca separat apa rece, gazul si curentul, sper ca proiectul sa fie total revizat dac nu vai de ei zevzeci

  Raportează
 • postat de nicu Sâmbătă, 15 August 2015 20:59 5.13.181.*** Link la comentariu
  5
  13

  @ NEA DOREL
  Probabil esti presedinte stalp de telegraf la o asociatie si nu iti convine!
  Nu tine aceasta comparatie cu strainatatea!
  Daca locatarii de pe scara au toti centrale de apartament si sunt debransati, pentru ce trebuie sa plateasca administrator cenzor si alati lingaii!? nu este bine sa se autoadministreze singuri? Ce plateste asociatia lucrarile de reparatii?
  Sunt pensionari cinstiti si curati pe scara si pot face orice! impreuna cu locatarii?Mai avem 1oo de ani sa fim civilizati ca in occident!

  Raportează
 • postat de DOREL/@cel mai cel... Sâmbătă, 15 August 2015 19:32 5.13.192.*** Link la comentariu
  13
  6

  mai legalule...esti frustrat rau de tot d-mle (ca sa nu folosesc un alt termen) fiindca suntem intr-un spatiu public.Eu cred ca esti unul din ceii care, ai mii de datorii ,si asoc. te-a actionat in conf. cu legislatia in vigoare .iN BAZA CAREI LEGI ACEST SEF DE SCARA isi exercita functia???El matura cumva si scara?? el intra in cacat când se sparge teava colectoare la subsol??el repara acoperisul??sau tot el organizeaza licitatia?? si ar mai fi multe de spus insa imi consum timpul sa-ti dau tie explicatii...la nivel de tara sunt miiiiiii de asociatii....daca vor fi disfiintate se va creea un HAOSSSSSS la nivel de condominiu.Mai plimba-ti turul pantalonilor prin strainatate si vei vedea ca si acolo exista pers. care administreaza o cladire,si incheie contracte cu firme de:electricitate,reparatii instalatii sanitare,intretinerea piscinelor,intr. ascensoarelor cat si a spatiilor verzi din incinta cladirii. Asa ca ...mai cultiva-te nenica!!! daca sa-r trata prostia ar geme spitalele...ciao

  Raportează
 • postat de JURIST Sâmbătă, 15 August 2015 18:20 5.13.199.*** Link la comentariu
  3
  17

  @PROPRIETAR
  AUTOCONDUCEREA LA NIVEL DE SCARA REZOLVA TOATE PROBLEMELE! LUCRARIILE DE ORICE FEL DE REPARATII SE FAC CU BANII CONLOCATARIILOR DE PE SCARA! LE PLATESTE ALTA SCARA?
  DE CE SA PLATESC DE GEABA PRESEDINTE,CENZORI.ADMINISTRATOR,SI ALTI CATAI-LINGAII CARE NU FAC NIMIC! TOT SEFUL DE SCARA REZOLVA PROBLEMA SACARII MAI ALES CA 9O% DE PE SCARA ISI PLATESC FACTURIILE INDIVIDUAL, AU CENTRALE SI DEBRANSATI CU APA RECE! NU MAI VREAU CA OIILE LA TURMA SA SUFERIM CA NU AVEM CALDURA ,APA CALDA RECE,DEBITE , DIVERSE,, EXPERTIZE CONTABILE -JURIDICE ETC ETC.....DELAPIDARI ETC

  Raportează
 • postat de Un proprietar Sâmbătă, 15 August 2015 16:08 89.137.30.*** Link la comentariu
  13
  16

  Pentru toti frustratii care vor sa traiasca ca in jungla, fara sa dea contul nimanui:
  -acoperisul, casa scarii si subsolul nu sunt parti comune?
  -fiecare locatar nu cumva este obligat sa contribuie la reparatia acestora?
  -cum mai platiti lumina de pe casa scarii daca nu ai personalitate juridica?
  -cum platesti femeia de serviciu?
  - si alte probleme la nivel de asociatie.
  In loc sa va bateti nevestele ca sa aratati ce duri sunteti, mai bine cititi legea 230, si apoi comentati.
  "In Univers, doua lucruri sunt omniprezente: hidrogenul si proștii."

  Raportează
 • postat de valll Sâmbătă, 15 August 2015 13:17 109.102.130.*** Link la comentariu
  2
  10

  Asociere cu de-a sila? Daca doresc sa se asocieze, proprietarii sa o faca fara ca sa fie manati si organizati de stat. Una este sa reglementezi convietuirea civilizata si sa impui prin lege reguli de comportament si sanctiuni pentru trogloditi, si alta e sa infiintezi, cum spune @julien, asociatii - cozi de topor pt administratia locala.
  Caracterul lor parazit se observa de la o posta. Nu-si asuma serios rolul de a rezolva problema intre vecinul care inunda si pagubit, doar isi incaseaza amenda, ca pe o pleasca. De ce ar lua ei, sau statul acei bani? Nu le alunge cat au jupuit?
  Asociatiile au fost si vor sa mai fie niste forme perverse care s-au interpus intre furnizorii de utilitati si consumatori. Sunt vinovate de existenta rauplatnicilor, de blocajele care s-au produs.

  Raportează
 • postat de legal Sâmbătă, 15 August 2015 12:44 5.13.243.*** Link la comentariu
  6
  15

  @mantea galatenul
  Probabil ca esti in comitet de te dai tare si mare1 SA-U ESTI POLITICIAN MARUNT DE GALATI!!
  Cum sa platesc niste servicii daca nu le mai efectueaza!Ce operatiuni mai face pentru mine administratorul,cenzorul si chiar presedintele care sta ca un stalp de telegraf in fata asociatie si nu are nici o activitate!!
  Foarte multi avem centrale pe scara si dorim sa ne autoconducem!! la nivel de scara! ca si asa ori ce lucrare pentru scara se face din contributia conlocatarilor!! este un abuz penal sa mai calculeze cota de salarii la ce-i individuali!!
  traim in capitalism cu economie de piata!! esti activist pcr!!

  Raportează
 • postat de Mantea..galateanul Sâmbătă, 15 August 2015 12:11 5.13.192.*** Link la comentariu
  10
  11

  nu va agitati ca berea expirata!! deocamdata legea nu a fost promulgata,si nu va trece de parlament intr-un asemenea context.Ca orice lege va avea si mult,,vid''in ea. 1.-Ex.amenzile de zeci de mii lei/este aberant sa platesc statului ,fiindca nu statul este cel prejudiciat,ci prop. in cauza.
  2. fondul de rulment se stabileste de prop.-insa leg. spune ca va fi la nivelul unei luni de varf (DE IARNA).
  3.fondul de reparatii se stabileste tot de catre prop. in functie de reparatiile pe care le au de facut.-este un fond de :pasiv
  4.multe din punctele la care se face referire,sant stipulate in leg.230- asa ca ne agitam continuuu ,când vine vorba de traiul intr-un condominiu.
  Asoc. de prop. nu vor fi desfiintate ,decat in baza unei hot. de lege.Asociatia are personalitate juridica.Cei care tipa din toti plamanii sa se desfiinteze ,asociatiile habar nu au de lege.Acesti frustrati se plang ca platesc pentru anumite servicii,insa eii nu contribuie cu nimic (ca cetatean sau prop.)la mentinerea cladirii in buna stare de functionare.si aici ma refer la(partile de folosinta comuna).asa ca mai frustratilor mutati-va pe malul DUNARII si veti scapa de obligatiile ce se impun traiului intr-un condominiu.

  Raportează
 • postat de aLEXX Sâmbătă, 15 August 2015 10:50 109.99.196.*** Link la comentariu
  3
  15

  Viata in comun implică și bune și rele în relațiile dintre colocatari. Pentru stimularea convietuirii civilizate, să se dea întâietate rezolvării avariilor ( ne)imputabile de către colocatarii interesați. Numai în cazul lipsei de cooperare să se apeleze la autoritatea locală.
  Apar și aberații apărate de lege. Un exemplu: Nu se permite refacerea (reducerea) instalației de încălzire acolo unde numărul consumatorilor de agent termic este mai mic decât numărul debranșaților. De ce să întrețină o rețea de circulație a agentului termic cel care nu beneficiază de acest serviciu. Ba și mai mult: Orice debranșat de la căldură ESTE NEMULTUMIT de căldura asigurată. Ei bine! Acest nemulțumit, OBLIGAT să investească în sistemul de încălzire propriu, TREBUIE SA STEA ZECI DE ORE pe la ușile furnizorului de agent termic și SĂ-I PLĂTEASCĂ 400-600 lei. Record al absurdului, al bătăii de joc, al hoției, al nesimțirii.
  îNAINTE DE TOATE, SĂ SE CEARĂ CONSIMȚĂMÂNTUL SCRIS AL FIECĂRUI PROPRIETAR DE APARTAMENT PENTRU A FACE PARTE DINTR-O ASOCIATIE. uNII ÎȘI ADMINISTREAZĂ VILOAIELE DIN FURT, IAR EU NU-MI POT ADMINISTRA SINGUR SARACIA?

  Raportează
 • postat de julien Sâmbătă, 15 August 2015 09:40 5.13.176.*** Link la comentariu
  6
  19

  asociatiile de locatari trebuie desfiintate aceste fiind cozile te topor ale puterii locale.

  Raportează
 • postat de GALATEAN I INDIVIDUAL, Sâmbătă, 15 August 2015 09:39 5.13.177.*** Link la comentariu
  6
  25

  MAJORITATEA DORESC DESFIINTAREA ACESTOR ASOCIATII DE MAFIOTI!! SI AUTOCONDUCEREA LA NIVEL DE SCARA DE BLOC! PAI NOI CE-I CARE AVEM CENTRALE PROPII DE APARTAMENT SI SUNTEM SI DEBRANSATI CU APA RECE , CE TREABA MAI AM CU ADMINISTRATORUL, CENZORUL, COMITETE DE TOT FELUL, NU CUMVA PRIN ACEASTA LEGE SE CREAZA UN MARE ABUZ? DIN PUNCT DE VEDERA CONTABIL SI FINANCIAR CE MAI FACE ADMINISTRATORUL PENTRU ACESTI INDIVIDUALIZATI CARE ISI PLATESC SINGURI UTILITATIILE!! NU SE POATE SA SE FACA O ASTFEL DE LEGE PANA NU SE CLARIFICA CU CETATENII INDIVIDUALIZATI!!! PLATIM IN MOD ABUZIV SALARII SI IMPOZITE SI ALTE CHELTUIELI DEGEABA!! RASPUNDETI VA RUGAM!

  Raportează
 • postat de IC Sâmbătă, 15 August 2015 08:50 5.13.237.*** Link la comentariu
  4
  14

  "....se pedepseşte cu amendă substanţială, de la 5.000 lei la 10.000 lei " Cine da si cine incaseaza amenda ,cu ce-l incalzeste pe vecinul inundat voluntar sau involuntar ,daca amenda merge la buget . Cine o fi fost desteptul /a care a gandit asa ceva ,probabil mai este nevoie de bani la buget ca sa-si poata mari salariile nesimtite . Si de ce se baga statul ,parlamentul ,guvernul ,administratiile locale in modul cum inteleg sa coabiteze propietarii de apartamente din acelasi imobil ,de ce se da incontinuare importanta asociatiilor mostenite de la comunisti ,ca de altfel si legilor in domeniu ,legi care se vrea sa fie mai comuniste decat pe timpul comunistilor.Propietarul nemultumit sau pagubit, se adreseaza justitiei nu-l cheama pe Garcea ,sau un oarecare pitifelnic de prin Primarie ,sa-l amendeze pe vecin ca la inundat fiindca un copil a lasat robinetul deschis.Sa speram ca nu vor trece ,de parlament ,Avocatul Poporului sau Curtea Contitutionala ,astfel de aberatii ale legii .

  Raportează
 • postat de Maria Sâmbătă, 15 August 2015 07:50 78.97.221.*** Link la comentariu
  5
  11

  Doamnelor si domnilor de la Viata Libera,de multe ori stergeti comentariile care nu va plac,dar nu stergeti acele comentarii pline de expresii vulgare,indecente ...

  Raportează
 • postat de GALATEAN Sâmbătă, 15 August 2015 06:56 109.166.135.*** Link la comentariu
  5
  23

  In aceasta reglementare juridica, cu efect de lege dupa promulgare, trebuie introdusa si felul cum sunt respectate regulile de comportament intre locatari, detinere de animale precum cainii si pisicile care deranjeaza vecinii, o mare problema la ora actuala, responsabilitatea si sanctionarea detinatorilor de javre care fac zgomot si mizerie pe scara, si la iesire din scara.Asa cum a fost prezentata legea este incompleta, de exemplu in ce limite poate actiona un sef de scara, unii, acum se cred sefi in casele vecinilor, motiv de cearta din cauza analfabetilor si marlanilor care fac reguli pe scara cum vor ei.

  Dupa aceea obligativitatea tuturor proprietarilor de a participa la intruniri unde se dezbat probleme comune, eliminandu-se regula comunista de 50--+1, sau biletel si tabel de reprezentare, falsuri grosolane in luare de decizii comune.

  Dupa aceea, administratorul sa aiba sarcini de administrare efective, nu numai de casier, si modalitati de sanctionare si excludere din serviciu cand nu isi face treaba pentru care este platit.

  Viata Libera, va rog sa indicati unde se pot adresa oamenii pentru dezbatere publica a acestui act normativ, ca daca il facem prost, asa cum este legea 230 a asociatiilor de proprietari, iar o sa dam cu stangul in dreptul.

  Poate in editiile urmatoare ne onorati cu aceasta problema.

  Raportează
 • postat de loko Sâmbătă, 15 August 2015 06:55 5.13.213.*** Link la comentariu
  1
  11

  '' doar dacă va fi aprobat de Parlament''

  Raportează
 • postat de qwaszx Sâmbătă, 15 August 2015 02:26 5.13.144.*** Link la comentariu
  3
  23

  Cum se va face calculul fondului de reparaţii anual, şi a fondului de rulment intr-un bloc unde o parte din propietari sunt debransati de la caldura si au bransamente individuale la apa.
  Sunt obligati sa plateasca reparatiile la conductele de caldura, apa calda si apa rece toti la fel? Sper ca nu!
  La mine in scara toti locatarii de pe un tronson avem centrala, (s-au taiat tevile de caldura si apa calda jos in subsol).
  Cei in cauza mai avem vre-o obligatie fata de instalatiile amintite?
  Daca tevile de caldura au fost scoase din functiune prin blindarea lor la intrarea in tronson, mai pot cere bani pentru caldura (consum comun)? Acum nu mai exista tevi cu caldura ce trec prin apartamentele de pe tronsonul respectiv, iar pe scara nu exista calorifere sau tevi de caldura.

  Raportează
 • postat de Hai mai ușor, legea este în dezbatere publică, nici măcar în Parlament nu a fost dezbătută, dar să mai fie și promulgată. Sâmbătă, 15 August 2015 02:09 178.138.63.*** Link la comentariu
  5
  21

  Legea este în dezbatere publică, nu a fost dezbătută în Parlament, deci nici promulgată, nu se găsește în Monitorul Oficial....concluzie? Primăria și Primar Stan, este alături de cetățeanul gălățean, așa că nu avem apă caldă, unii nu au apă rece și la Iarnă nu avem căldură...deci nu avem cu ce să ne inundăm...deștept Primar Stan....dar când cei din Valea Orașului sunt inundați, cine plătește amenda? Iar cu fondul ''de rulmenți'', mai ușor, doar nu a ajuns Asociația de Proprietari entitate bancară cu banii noștri....iar fug ăștia din asociație cu banii din asociație la munte, la mare în vacanță sau de tot, de nu-i mai vezi....iar se vede sărăntocul din asociație cu bani mulți pe masă și fuge cu ei sau iau dobânda, banii asociației fiind puși pe numele fraierului din asociație în depozit bancar pentru economii....și până la urmă, Asociațiile de Proprietari, cine îi controlează la ''financiar'' ? Primăria nu, fiscul, nu...totul este în debandadă, !!

  Raportează
 • postat de luke Sâmbătă, 15 August 2015 01:06 89.137.225.*** Link la comentariu
  5
  4

  rog un moderator sa stearga commurile de pe ipul respectiv

  Raportează
 • postat de luke Sâmbătă, 15 August 2015 00:46 89.137.225.*** Link la comentariu
  7
  2

  VEI RASPUNDE PENTRU CE FACI TU PE NET....TRUST ME

  Raportează
 • postat de luke Sâmbătă, 15 August 2015 00:26 89.137.225.*** Link la comentariu
  7
  4

  Why so nervous...dedy?!:))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.