Gălăţenii EXPROPRIAŢI din Ancora şi Traian ACUZĂ PRIMĂRIA: Despăgubirile sunt prea mici!

Gălăţenii EXPROPRIAŢI din Ancora şi Traian ACUZĂ PRIMĂRIA: Despăgubirile sunt prea mici!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Zeci de gălăţeni au venit marţi, 18 august, în holul Rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos”, pentru a consulta planurile urbanistice zonale de restructurare urbană a Complexului Ancora şi de modernizare a străzii Traian şi pentru a discuta cu specialiştii care au elaborat documentele. Cei mai mulţi locuiau în zonele vizate de modernizare şi au venit cu idei de îmbunătăţire sau de modificare a propunerilor expuse de arhitecţi şi urbanişti. Cei mai interesaţi au fost însă chiar gălăţenii afectaţi în mod direct de modernizările dorite de Primărie: cetăţenii care urmează să fie expropriaţi pentru construirea arterei de legătură între strada Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori şi a spaţiilor de parcare din Complexul Ancora, respectiv, pentru lărgirea la patru benzi a străzii Traian.

"De garaje ne ocupam noi"

Aşa ne-a declarat, iritat, unul dintre proprietarii garajelor din Ancora, pe care municipalitatea vrea să le demoleze. Nu era deloc impresionat de propunerile arhitecţilor privind protejarea şi valorificarea spaţiilor verzi, armonizarea faţadelor, reconfigurarea circulaţiei pietonale şi carosabile, amenajarea de locuri de parcare şi de modernizarea zonelor ocupate de construcţii parazitare - chioşcuri şi garaje. Gălăţeanul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că planul urbanistic este doar o „găselniţă” pentru ceea ce se doreşte de fapt: construirea unei artere care nu ar fi necesare, doar pentru a justifica demolarea unor construcţii proprietate personală. Mai mult, gălăţeanul era convins că modernizarea se putea face şi fără demolarea garajelor, pe care proprietarii ar fi fost dispuşi să le înfrumuseţeze: să le dea un aspect uniform. De asemenea, susţinea că ar fi fost dispus să renunţe la garaj şi la terenul de sub el fără nicio despăgubire dacă ar fi fost construită o parcare etajată, unde să primească un loc de parcare pe care să-l poată lăsa moştenire.

"O mizerie!"

Aşa a catalogat o gălăţeancă afectată de exproprierile pentru lărgirea străzii Traian. Tot la adăpostul anonimatului, aceasta ni s-a plâns că a primit, la începutul lunii august, o notificare că în termen de 35 de zile trebuie să elibereze amplasamentul, dar că nimeni nu a consultat-o pe ea sau pe ceilalţi proprietari în privinţa evaluării terenurilor şi construcţiilor ce vor fi expropriate şi nu le-a prezentat planurile de modernizare.

„Casa este veche, iar din cauza demolării va fi afectată pe jumătate. Am doi copii, unde să plec cu ei în prag de toamnă? Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă am unde să mă mut! Trebuia să mi se ofere alt teren, tot în zonă, pe care să îmi construiesc altă casă”, ne-a declarat gălăţeanca, susţinând că despăgubirile, aşa cum au fost stabilite de autorităţi, sunt prea mici.

Discuţiile cu autorii planurilor urbanistice vor continua şi miercuri, 19 august.

Citit 4889 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 18:53

19 comentarii

 • postat de fuck ue
  Miercuri, 19 August 2015 20:37
  5.13.216.***
  exproprierile ar trebui facute fratis fara niciun ban asa ca sa fie lumea multumita
  4
  8
  Raportează
 • postat de Educatia si bunul simt spun totul
  Miercuri, 19 August 2015 16:35
  5.13.157.***
  De aceia ne aflam ....unde ne aflam ca oras ! Din cauza ca oameni ca ELLA, NEAOSH sau altii care singuri se intituleaza sugestiv TURNATORI , au votat timp de atatia ani ,oameni incompetenti sau "influientabili" ,asta ca sa folosesc un termen decent ,urmarindu-si doar propriile interese si neinteresandui altceva nimic .Ca ei sunt alte cateva mii in orasul asta care spera ca odata venite alegerile , vor scapa de primarul actual , votand pe oricine altcineva care le va garanta protectia dughenelor , mizeriilor si a altor afaceri necurate pe care le au de atatia si atatia ani .Binenteles ca dupa acest comentariu se va gasi unul care sa spuna ca lucrez la primarie sau pentru primar .Ei bine ,pot spune ce vor . Eu sunt un simplu muncitor si un om educat care vrea sa traiasca intr-un oras civilizat si curat si sper ca sunt in asentimentul adevaratilor galateni .
  6
  25
  Raportează
 • postat de PENTRU UN neaosh
  Miercuri, 19 August 2015 16:01
  5.13.246.***
  CEL MAI BINE AR FI SA SCAPAM DE LEPRE CA TINE SI ATUNCI AR MERGE TREBURILE MULT MAI BINE . ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
  7
  20
  Raportează
 • postat de pentru neaosh
  Miercuri, 19 August 2015 15:52
  5.13.147.***
  Spre fericirea noastra si spre disperarea celor ca tine ,nu ti se va indeplini dorinta ,garantat !! Numai felul cum vorbesti arata cit de josnic esti !! Sa ne fereasca Dumnezeu de oameni ca tine !! Jos cocinile si afara cu tartanii din oras !!
  7
  26
  Raportează
 • postat de frankie
  Miercuri, 19 August 2015 14:21
  5.13.214.***
  bosorogi comunisti ordinari...ce sa le ceri .. nu au scos capul in europa sa vada civilizatia...
  12
  30
  Raportează
 • postat de gopo
  Miercuri, 19 August 2015 12:24
  82.208.137.***
  Pentru domnul "curiosul": Va rog sa-mi spuneti de unde a avut statul roman dupa 1945 bani sa faca cooperativizare, electrificare, sa ridice combinate, fabrici si uzine, sa mentina o armata uriasa complet ineficienta (tara era dependenta de sovietici) si un urias aparat de represiune impotriva cetatenilor romani (Securitatea). Raspunsul il stiti cu siguranta: conducerea marioneta (sovietica) a statului roman a jefuit cetatenii de toata averea, a exterminat elitele romanesti care s-au opus si a exportat pe nimic la sovietici avutia nationala (si nationalizata) ani de zile. Nu cred ca are rost sa vorbim despre provenienta unor bunuri (fara a face dovada vreunei infractiuni), odata ce conducatorii statului criminal nu au fost pedepsiti, iar averea furata nu s-a intors decat partial l-a proprietarii de drept.
  31
  15
  Raportează
 • postat de un neaosh
  Miercuri, 19 August 2015 12:18
  5.13.251.***
  aceleasi lepre omniprezente aici , sustinatorii unui interlop ,borfash ajuns din gresheala primar.......faleza pleaca la vale si el face strada cu 4 benzi sens unic incluzand si acest segment de drum....in loc sa protejeze zona de trafic intens el o aglomereaza......eu i-as intreba pe cei care sustin demolare caselor de pe Traian prelungire.......daca ar fi locuit in zona respectiva ar fi mai fost atat de ingaduitori. Deabia astept alegerile de anul viitor ....,......sa scapam odata de acest venetic ,ingamfat,infect , infatishind o aroganta jignitoare fata de populatia acestui oras.....
  43
  20
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 19 August 2015 12:16
  82.208.137.***
  Mi se par corecte deciziile de a inlocui garajele cu spatii amenajate adecvat cat si largirea strazii Traian. Cand vorbim despre despagubiri, e strict treaba Primariei si a proprietarilor implicati, asa spune legea. Evident fiecare parte va apela la avocat si la experti evaluatori iar in instanta se vor stabili corect si legal sumele care nu s-au negociat direct. Avand un precedent viitoarele exproprieri se vor face mai rapid. Unde este lege nu-i loc de tocmeala.
  9
  38
  Raportează
 • postat de curiosul
  Miercuri, 19 August 2015 12:12
  5.13.253.***
  Pentru domnul/doamna de mai jos. Spuneti-ne sincer cum ati ajuns propiretar pe terenul de sub garaj, dat fiind ca garajele sunt in proportie de 99% pe teren inchiriat de la primarie.
  11
  36
  Raportează
 • postat de Un turnator nenorocit
  Miercuri, 19 August 2015 11:34
  91.208.234.***
  Cititi va rog si dupa aceea incadrati situatia in cadru legal:

  Art. 44 din Constitutie:
  alin. 2 Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.
  alin. 3 Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
  alin.6 Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

  Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local:

  (1) În sensul prezentei legi, sunt de utilitate publică următoarele lucrări:

  a) lucrările de construcţie, reabilitare şi modernizare de drumuri de interes naţional, judeţean şi local, precum şi toate lucrările de construcţie, reabilitare şi extindere a infrastructurii feroviare publice, lucrările necesare dezvoltării reţelei de transport cu metroul şi de modernizare a reţelei existente, lucrările de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, precum şi a infrastructurii de transport naval;

  b) lucrările din domeniul gospodăririi apelor, respectiv construcţiile hidrotehnice şi lucrările anexe, acumulările de apă permanente şi nepermanente, cantoanele de exploatare, digurile de apărare împotriva inundaţiilor, construcţiile şi instalaţiile hidrometrice, instalaţiile de determinare automată a calităţii apei, lucrările de amenajare, regularizare sau consolidare a albiilor, canalele şi derivaţiile hidrotehnice, staţiile de pompare, precum şi alte construcţii hidrotehnice realizate pe ape, lucrări de renaturare, reabilitare zone umede şi asigurarea conectivităţii laterale;

  c) lucrările de construcţie, reabilitare, modernizare, dezvoltare şi ecologizare a zonei litorale a Mării Negre, precum şi a staţiunilor turistice de interes naţional;

  d) lucrările de interes naţional de dezvoltare a producerii, transportului şi distribuţiei de energie electrică şi gaze naturale, precum şi a extracţiei de gaze naturale;

  e) lucrările miniere de interes naţional pentru exploatarea zăcămintelor de lignit, care se execută în baza unei licenţe de exploatare;

  f) lucrările de amenajare, dezvoltare sau reabilitare a pârtiilor de schi, cu instalaţiile de transport pe cablu aferente, lucrările de amenajare a instalaţiilor şi echipamentelor de producere a zăpezii şi gheţii artificiale şi de întreţinere a pârtiilor, instalaţiile pentru iluminatul pârtiilor de schi şi alte echipamente necesare dezvoltării domeniului schiului, amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor destinate practicării celorlalte sporturi de iarnă - biatlon, bob, sanie, sărituri de la trambulină - a patinoarelor şi echiparea cu instalaţiile şi echipamentele corespunzătoare, cuprinse în Programul naţional de dezvoltare a turismului "Schi în România", aprobat prin Legea nr. 526/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

  g) lucrările de realizare a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, precum şi lucrările de împădurire a terenurilor degradate.
  36
  16
  Raportează
 • postat de @CAT TUPEU ORDINAR
  Miercuri, 19 August 2015 09:45
  5.13.253.***
  CAT TUPEU ORDINAR POT AVEA UNII !!!!!!!!! AUZI TU CE PRETENTII ARE UNUL ??!!! SA-i FACA PARCARE SUPRAETAJATA SI SA-I DEA UN LOC DE PARCARE LUI , PE CARE SA-L LASE MOSTENIRE !!!!! PAI DE UNDE MAI NESIMTITILOR SUNTETI VOI PROPRIETARI SAU MAI BINE ZIS ,CUM ATI AJUNS PROPRIETARI PE MAGHERNITELE ALEA IMPUTITE ????? IAR VOI MAI ORDINARILOR CARE-I SUSTINETI PE ACESTI NESIMTITI ,INTORCETIVA IN COCINA DE UNDE ATI VENIT SI LASATII PE CEI CARE VOR CIVILIZATIE SA TRAIASCA LINISTITI !!!!!
  22
  53
  Raportează
 • postat de satul de cotei ordinari
  Miercuri, 19 August 2015 09:39
  5.13.130.***
  Turnatori comunisti....sa dormiti in cotele voastre ordinare...oare in ce tara mai exista asemenea cotete?? Mai aveti su tupeul sa vorbiti
  18
  40
  Raportează
 • postat de ella
  Miercuri, 19 August 2015 08:55
  95.76.36.***
  Nu era necesar sa se largeasca acea alee.Totul a fost facut cu alta intentie.Cap de minge avea aranjat cu un mogul galatean care vroia sa/si faca un cazino in locul complexului alimentar si nu avea unde face parcare pentru masini,asa ca a bagat gaselnita cu largirea strazii.Golani....
  43
  26
  Raportează
 • postat de Un turnator nenorocit
  Miercuri, 19 August 2015 08:22
  91.208.234.***
  Cotetul ala l-am ridicat in centrul orasului mult inainte de a te aduce Ceausescu pe tine de la Cucuieti-deal, (unde aveai veceu in fundul curtii) si a-ti da de lucru in cine stie ce fabrica sau uzina!
  46
  30
  Raportează
 • postat de Ury
  Miercuri, 19 August 2015 08:18
  82.137.14.***
  Ca de obicei multi îsi dau cu parerea fără a avea habar de situatie dar, vezi doamne , au facut si ei un comentariu sa vada ' pretenii' ce spirituali sunt, mai ales ca au folosit 'mitocanismele' absolut necesare sa aiba multe like-uri.
  21
  19
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 19 August 2015 07:35
  81.12.148.***
  Bravo bipezilor ! Creier cat nuca si gura mare. Asta cere partidul. Daca mijloacele de contraceptie ar fi fost implementate mai demult, probabil ca am fi avut onoarea de a fi scutiti de asemenea comentarii "intelectuale"..
  25
  26
  Raportează
 • postat de Bra
  Miercuri, 19 August 2015 07:08
  82.137.13.***
  Bosorogi nesimtiti, nu va mai saturati!
  28
  41
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 19 August 2015 00:58
  95.76.32.***
  Daca eram pe vremea PCR-ului primeati despagubirea prin gura si nimeni nu mai comenta nimic.....
  Fiti bucurosi ca au murit niste prosti sa rastoarne comunismul ca sa puteti primi niste bani pentru cotelele voastre din centrul orasului, nu e cazul sa franezi dezvoltarea unui oras din cauza catorva bosorogi cretinoizi in care s-a trezit deodata simtul proprietatii.....
  30
  64
  Raportează
 • postat de satul de mizeria din Ancora
  Miercuri, 19 August 2015 00:20
  5.13.130.***
  Bestii comuniste, nu va este rusine???? Vrei sa lasi mostenire....de unde ma ai ajuns proprietar in centrul oraslui??? Ca sa.ti ridici cotetul ala....huoooo..
  31
  61
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.