CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ DE LA BRUXELLES/ Secretarul de stat american, John Kerry: UE nu trebuie să aibă ”o atitudine răzbunătoare” faţă de Marea Britanie
Foto: Foto ”Viața liberă”, Ovidiu Amălinei

CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ DE LA BRUXELLES/ Secretarul de stat american, John Kerry: UE nu trebuie să aibă ”o atitudine răzbunătoare” faţă de Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Şeful diplomaţiei americane a venit la Bruxelles pentru a tempera spiritele încinse de efectul Brexit


Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să aibă o "atitudine răzbunătoare" faţă de Marea Britanie şi mai important este să nu se uite valorile şi obiectivele care au asigurat prosperitatea cetăţenilor în perioada postbelică, a declarat luni, 27 iunie, la Bruxelles, secretatul de stat american John Kerry, după întâlnirea avută cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate, Federica Mogherini.

Oficialul american se află într-un turneu fulger în Europa, pentru evaluarea consecinţelor Brexitului, dar şi pentru a mai linişti spiritele dintre Londra şi statele UE, în condiţiile în care, la Bruxelles, se desfăşoară summitul Consiliului European, iar premierul David Cameron are multe explicaţii de dat pentru poziţiile politice din ultima perioadă, inclusiv cea de a amâna invocarea art. 55 din Tratatul de la Lisabona, privind ieşirea ţării din Uniune.

În faţa presei, secretarul de stat John Kerry a apărut însoţit de şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, aceasta din urmă urându-i bun venit oaspetelui american "în aceste timpuri grele pentru Marea Britanie, dar şi pentru toţi cetăţenii europeni". Parteneriatul UE cu SUA rămâne în continuare o prioritate, a precizat Mogherini, aceasta neuitând să precizeze că "UE este puternică şi va deveni şi mai puternică" (în ciuda a ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie - n.r.). "Urmează Consiliul European, urmează consultări şi îi vom ţine la curent cu evoluţiile viitoare pe partenerii şi aliaţii noştri", a precizat şefa diplomaţiei europene, care a punctat şi rolul important pe care colaborarea cu SUA îl are în soluţionarea unor dosare importante de pe agenda internaţională.

Secretarul de stat John Kerry a început prin a spune că şi el, la fel ca preşedintele Obama, spera la un alt rezultat al referendumului din Marea Britanie, dar că "acesta este votul, aceasta este democraţia" şi că se aşteaptă ca liderii europeni să o pună în aplicare într-un mod cât mai responsabil şi lin pentru cetăţeni şi, nu în ultimul rând, fără a uita de interesele strategice.

"E important ca, în această perioadă de tranziţie, nimeni să nu-şi piardă cumpătul sau să plece de la premiza unei răzbunări, ci să pună în faţă valorile şi interesele care ne-au adus împreună", a declarat secretarul de stat american, făcând trimitere la colaborarea de după Al Doilea Război Mondial, care a asigurat prosperitatea şi securitatea atât a SUA, cât şi a ţărilor europene.

"Aceste valori şi interese nu s-au schimbat în ziua votului (referendumul din Marea Britanie - n.r.) Este important să continuăm şi în zilele următoare să înţelegem importanţa unei UE puternice. SUA îşi doreşte o UE puternică, pentru că sunt proiecte importante la care lucrăm împreună, fie că e vorba de schimbări climatice, contraterorism, migraţie", a arătat Kerry.

După întâlnirea cu liderii europeni de la Bruxelles, secretarul de stat american urma să plece spre Londra, pentru a discuta situaţia cu oficialii britanici şi cu (încă) premierul David Cameron. De altfel, oficialul american a ţinut să reafirme "relaţia specială" pe care SUA o au şi o vor avea şi pe mai departe cu Marea Britanie.

Chiar dacă nu au arătat-o într-un mod explicit, SUA sunt îngrijorate de viitorul relaţiilor cu Marea Britanie, un aliat importat şi cu orientări mai liberale în domeniile financiar şi comercial. Lucru deloc de neglijat, în condiţiile în care pe masa de lucru a negocierilor se află un tratat comercial UE - SUA. Nu în ultimul rând, animozităţile care pot apărea între Londra şi statele europene pot afecta colaborarea în interiorul NATO, dar pot duce şi la slăbirea eforturilor diplomatice în sensul soluţionării unor situaţii complicate, precum cele din Asia şi Orientul Mijlociu.

Cu speranţa că, în zilele următoare, relaţiile UK-UE se vor mai limpezi, secretarul de stat american, John Kerry, se va afla din nou la Bruxelles în jurul datei de 18 iulie, când se va desfăşura Consiliul Afacerilor Externe al UE.

Citit 1542 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2016 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.