Vor plăti şi ce nu vor consuma? Pierderile de căldură, în cârca gălăţenilor captivi în sistem

Vor plăti şi ce nu vor consuma? Pierderile de căldură, în cârca gălăţenilor captivi în sistem

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
17 comentarii

* Locatarii unei scări de bloc din I.C.Frimu intenţionează să facă o chetă, pentru ca singurul vecin care încă mai depinde de sistemul centralizat să îşi poată monta centrală termică

Întrucât autorităţile au fost îngenuncheate de criza din termoficare (o bombă cu ceas de altfel, deoarece era de aşteptat ca întregul sistem să intre în colaps, din cauza indolenţei şi lipsei unei strategii de menţinere şi redresare a acestuia de-a lungul anilor), gălăţenii au părăsit pe capete sistemul public şi s-au debranşat de la reţea. În prezent, în numeroase scări de bloc din oraş mai sunt doar una, două sau trei familii care depind de apa caldă şi căldura furnizate de Calorgal.
Un astfel de caz am întâlnit şi la blocul C12, scara 3, din cartierul I.C. Frimu, unde locatarii a 18 din cele 19 apartamente au spus adio sistemului public de termoficare, astfel că o singură familie mai este teoretic dependentă de acesta. Spunem teoretic, întrucât, până la acest moment, Asociaţia de proprietari nr. 282, din care face parte, nu a semnat contractul cu noua societate de termoficare (Calorgal), nemulţumită de prevederile contractuale.

Facturi nerealiste, umflate cu pierderi?

Cei care nu au avut posibilitatea sau nu au dorit să îşi monteze o centrală de apartament se întreabă, însă, dacă în aceste condiţii se vor pricopsi cu facturi mai mari, întrucât vor fi nevoiţi să ducă în spate şi pierderile din sistem. În ciuda asigurărilor date de reprezentanţii Calorgal, conform cărora facturile oamenilor vor rămâne la nivelul celor de anul trecut şi că se va factura doar conform gigacalorimetrului, Cătălin Zaharia, preşedintele Asociaţiei nr. 282, îi contrazice, precizând că pierderile din sistem vor fi suportate de cei captivi.

„Sistemul, prin neîmbunătăţirea lui, are pierderi. Acea persoană va plăti mai mult, pentru că toate pierderile pe instalaţie i se vor imputa. Gândiţi-vă că societatea nu îşi va asuma responsabilitatea pentru pierderea de agent. În afara faptului că plătesc cei cu centrale o cotă parte, care este de fapt tot o pierdere – plătesc ţeava, subsolul, caloriferul din uscător, cel de la intrare în bloc. Banii aceştia unde se duc? Nu tot în conturile Calorgal? Automat, şi cel care rămâne singur pe scară, şi acela are pierderi şi va plăti şi el. Asta este problema. Ei (reprezentanţii Calorgal n.r.) ştiu asta şi se apără cu tot felul de prostii, dar nu este aşa. Există pierderi pe care oamenii le vor plăti. Vine agentul termic, trece printr-un contor care se află la casa scării şi ei acolo înregistrează debitul de apă şi gigacaloria. Dacă închizi vana la intrare în bloc, nici gigacalorimetrul nu înregistrează. Înainte era facultativ costul pentru cei cu centrală, dar apoi ANRSC i-a obligat la plată, fără a stabili procentul. Era între 10 şi 25 la sută din ceea ce rămâne după ce se facturează. Noi, în cadrul Comitetului Executiv, am stabilit 10 la sută. Restul se duce pe omul acela singur”, ne-a spus preşedintele asociaţiei de proprietari.

Conform reprezentanţilor locatarilor, anul trecut, într-o scară de bloc din cadrul asociaţiei, trei familii care nu beneficiau de centrală au plătit pe lună şi câte 400 de lei numai pentru căldură. „Mai multe centrale ajung şi la 70 la sută pierderi împărţite pe toată luna”, a afirmat Cătălin Zaharia. Conform acestuia, un proprietar de apartament cu centrală poate plăti într-o lună de iarnă până la 40 de lei pentru cota la comun. Preşedintele asociaţiei a precizat că, în cazul în care chiar şi unul dintre locatari îi va cere să semneze contractul cu Calorgal, pentru a nu sta în frig, va trebui să dea curs solicitării.

„Dacă ei îmi cer, eu sunt obligat să semnez. Dar caut să le spun că vor plăti foarte mult şi este mai bine să îşi asigure o sursă de încălzire. Mă doare şi pentru cei care nu au centrale şi vor plăti foarte mult, dar şi pentru cei care au centrale, întrucât vor suporta şi ei costurile”, a spus reprezentantul Asociaţiei 282.

Mână de la mână pentru centrală

Ieri, când am mers la scara 3 a blocului C12, unul dintre locatari chiar achiziţionase un calorifer şi mai aştepta doar instalarea centralei în cursul acestei luni. Tot ieri i-am întâlnit şi pe soţii Simiraş, care ne-au spus că şi-au montat încă de anul trecut centrală.

"Am ales această variantă pentru a economisi. Am vrut să avem apă caldă tot timpul, căldură la calorifer. Fiecare a luat dintr-o parte, din alta, puţin de acolo, de dincolo. Ca şi costuri, este mai ieftin. Ajungeam să plătim 400-450 de lei numai pentru căldură. Nu mai pun la socoteală şi celelalte costuri. Acum suntem mulţumiţi. Mai mult de 150 de lei nu am plătit pe lună pentru gaz şi am avut căldură tot timpul, la fel şi apă caldă. A rămas o singură persoană la noi pe scară şi va fi foarte greu”, ne-au spus soţii Simiraş.

Cătălin Zaharia ne-a dezvăluit că unii dintre locatari s-au gândit deja să facă o chetă pentru a-şi ajuta vecinul să beneficieze de centrală termică de apartament. Dacă va fi aşa sau nu, rămâne de văzut.

Citit 8738 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:47

17 comentarii

 • postat de Grigore P. Duminică, 18 Octombrie 2015 18:32 5.13.168.*** Link la comentariu
  0
  3

  Am vazut la tv.un interviu cu directorul Calorgal,in care afirma ca toti cei care si-au pus CT ,au facut-o din comoditate.Iata cazul meu.Sunt bolnav si nu pot sta in frig.Anul acesta in blocul meu,s-a inchis caldura pe 11.02.15.Nesuportand frigul am facut eforturi extraordinare sa-mi montez CT,avand o pensie de 712lei.In situatia in care se va da drumul la termoficare,eu voi fi obligat sa platesc cota parte la pierderile de dupa contor.Eu platesc consumul de gaze ,la un pret stabilit de furnizor,care acopera si eventualele pierderi din instalatii,fara alte cheltuieli suplimentare.In sistemul centralizat de termoficare,se plateste gigacaloria la un pret sabilit de furnizor,iar beneficiarul plateste acest pret,iar cei cu CT ii plateste pierderile din bloc,deci ii sbventioneza acestuia caldura.Daca doresti acest sistem de incalzire ,suporta-ti pierderile . Locuiesc singur si la mine in scara,locuieste o familie cu 3 persoane,cu un venit de peste 4000 lei,racordat la termoficare.Este normal ca eu sa-i subventionez acestei familii caldura ,cu o pensie de 700 lei ?grigore

  Raportează
 • postat de sima Marți, 06 Octombrie 2015 21:10 89.137.230.*** Link la comentariu
  1
  13

  Cand trantorii comunisti nu mai au din ce trai au dat alarma ca sobolanii si au zis asa: bai ce facem ca nu mai avem malai nici pt noi si nici de furat. Hai sa furam prin asociatii, prin calorgal, prin primarii si prin abuzuri catre locatari. Fiecare sa aiba facuta separat la gaze, electricitate, apa si atat sa plateasca. Daca la subsol se distruge ceva fiecare locatar pune bani cota parte si rezolvam problema. Nu mai vrem sa dam bani la hoti si puturosi paraziti. Ce sonsum platesc si atat. Restul sa isi caute de munca si nu e treaba mea. Nu mai permit sa fiu furat de asociatie sau de altii de la primarie.

  Raportează
 • postat de dintr-o scara cu 1 singur fara centrala Marți, 06 Octombrie 2015 18:29 5.13.143.*** Link la comentariu
  0
  12

  Cea mai mare magarie a fost incurajarea statului in frig prin montarea de repartitoare de acum cativa ani.
  Cel care a ramas singur cum plateste la ceilalti cu centrale caldura primita? Sigur la el la et.1 e mai cald decat la parter, cel de la parter nu are sub el unul care sa asigure 20 grade sub talpi. Cunosc un caz in care cei cu centrala plateau 30-40lei /luna tevile si cel fara centrala platea 50lei in total.
  In toate scarile unde au mai ramas cate 1 sau 2 racordati la reteaua centralizata si sunt tronsoane intregi cu centrale trebuiesc blindate tevile care duc la acele tronsoane si solicitat un nou calcul al tevilor ramase pentru plata la cota parte.
  Intretinerea tevilor (caldura, apa rece) ramase s-o plateasca cei care au ramas.

  Raportează
 • postat de yamata p... Marți, 06 Octombrie 2015 13:34 94.176.183.*** Link la comentariu
  12
  5

  ....si mai e o problema . Daca cuiva nu convine de un serviciu , in cazul de fata Calorgal , se poate opta pentru alte forme de energie , cea mai la inde-mana fiind ma-na . Se freaca ma-na de un obiect pana apare transpiratia .

  Raportează
 • postat de John Marți, 06 Octombrie 2015 12:53 81.12.149.*** Link la comentariu
  7
  14

  Mulţi oameni care "latră" aici şi nici nu ştiu să scrie româneşte, nu înţeleg 2 lucruri:
  1. Asociaţiile de Proprietari (AP) de la blocuri nu au cum să se desfiinţeze din mai multe motive: există spaţii comune de care trebuie să se ocupe cineva (instalaţii subsol, uscătoare, holuri, acoperişuri, faţade bloc, etc), există servicii comune de care trebuie să se ocupe cineva (deratizări subsoluri, curăţenie spaţii comune, pază/supraveghere bunuri comune, expertize tehnice ale construcţiei în caz de necesitate, etc), iar blocul trebuie să fie reprezentat de o persoană juridică (cum este AP) că doar nu este a nimănui. Şi dacă blocul ar fi al unui patron şi voi aţi fi stat cu chirie, tot personalitate juridică ar trebui să aibă!
  2. Din punct de vedere al încălzirii locuinţelor, cea mai bună soluţie este centrala termică (CT) aferentă fiecărei construcţii (tronson de bloc) având eficienţa termică maximă şi pierderile minime. Dar pentru asta trebuie o strategie la nivel de municipiu şi o investiţie serioasă realizată pe etape, lucru pe care administraţia publică locală nu a fost capabilă să o realizeze până acum. Să sperăm că în 2-3 ani, cu noile tehnologii, cu investiţii din fonduri europene, cu minţi luminate la Primărie şi la CL, cu efortul comun de a înţelege toţi cetăţenii acest lucru, după amortizarea investiţiei cu cazanul celor de la CET (aşa cum au promis), vom ajunge să găsim soluţia cea mai bună! Nu este doar Marius Stan de vină în această problemă, ci toţi primarii Galaţiului care s-au perindat în ultimii ani (este unul care a stat mămâie vreo 12 ani la cîrma oraşului!!).

  Raportează
 • postat de NU pROsTAN Marți, 06 Octombrie 2015 12:13 5.13.163.*** Link la comentariu
  2
  19

  TREBUIE SA PLATIM CE CONSUMAM.
  NU TREBUIE SA PLATIM INCOMPETENTA SI PROSTIA ALTORA.
  CAND CUMPAR CARNE DE LA MAGAZIN, PLATESC SI PIERDEREA. SAU LA BRANZA SAU LA CURENT SAU LA TELEFON ?
  CAT MAI TOLERAM ACEASTA STARE DE FAPT ?

  Raportează
 • postat de Robert Popescusa Marți, 06 Octombrie 2015 11:50 109.99.197.*** Link la comentariu
  4
  11

  @JULIEN : Dupa ce desfiintezi asociatiile da-ne si solutia contractelor individuale in conditiile in care instalatiile sunt la comun.

  Raportează
 • postat de propietar Marți, 06 Octombrie 2015 11:08 5.13.187.*** Link la comentariu
  14
  10

  Pierderi de caldura in subsoluri ,tevi prin apartamente ,calorifere uscatoare sau casa scari... nu ale Calorgalului...Scarile de bloc sunt contorizate la intrare in bloc ,deci toti propietarii din acel imobil platesc caldura pana la ultimul consumator.,chiar daca au centrale .Fiecare locatar din acel imobil are parti comune...tot ce ce se consuma in imobilul respectiv trebuie platit de catre toti locatari.Vad ca multi nici macar nu stiu pe ce sunt propietari...e lege si trebuie respectata...

  Raportează
 • postat de julien Marți, 06 Octombrie 2015 09:59 79.116.98.*** Link la comentariu
  7
  20

  SE IMPUNE DESFIINTAREA ASOCIATIILOR SI CONTRACTE INDIVIDUALE.

  Raportează
 • postat de kkmak Marți, 06 Octombrie 2015 09:44 194.102.208.*** Link la comentariu
  2
  13

  ESTE VINA PRIMARIEI, IN TOTALITATE, PT ACEASTA SITUATIE CREATA IN "NOUL" MIZERABIL ORAS GALATI. Cei din primarie trebuia sa fi demisionat pe capete, IN FRUNTE cu primarul, nu sa se intample o astfel de situatie, SCURT PE DOI.
  ATENTIE: in aceasta sitiuatie in care ne gasim in continuare este vorba despre SIGURANTA DE A TRAI, despre SANATATEA POPULATIEI (IGIENA, INFECTII, IMBOLNAVIRI, RACELI, ETC., ETC.) !!!

  Raportează
 • postat de Terente Marți, 06 Octombrie 2015 09:14 86.34.180.*** Link la comentariu
  3
  6

  Pt ca furnizarea de agent termic in regim centralizat sa mai aiba o sansa, ar fi fost necesar: 1.o decizie a CL de a se obtine un imprumut cu dobanda de max.2 % pus la dispozitia operatorului specializat(calorgal de ex). 2.Rapida alegere a blocurilor ce vor beneficia de inlocuirea tevilor si a caloriferelor, ce vor fi racordate la un nou tip de CT de bloc sau care sa deserveasca un anumit nr. de abonati.3. O noua organigrama adaptata noilor conditii, in conditii de maxima eficienta ; astfel incat pretul agentului termic furnizat/rezultat sa fie absolut un atu in a determina ceteteanul sa opteze pt sistem.4. Lucrari de izolare a apartamentelor(acolo unde este cazul).
  In acele blocuri in care exista rau platnici, accesul acestora spre alte surse de incalzire sa le fie restrictionat prin acte normative legale, care stabilesc viata in colectivitate, astfel incat sa fie dirijati spre o alegere corecta.

  Raportează
 • postat de IC Marți, 06 Octombrie 2015 08:38 79.116.110.*** Link la comentariu
  3
  15

  Si pe scara pe care locuesc este o situatie identica cu aceia de la Sc 3 ,bloc C12 , din 20 de apartamente mai wste unul singur,la etajul 1 , racordat la Calorgal iar in spatiile comune nu sunt calorifere nici in functiune si nici fizis ,pe toata scara mai exita coloane numai pana la apartamentul racordat .Pentru edifcare dau exemplu de impartire a facturii la incalzir ,dec 2014 : total factura =1213,90 lei din care pentru incalzirea unui ap+1/2 ap ( mai erau doua camere racordate din alt apartament ,acum debransate si acestea )=458,12 lei si pentru "incalzit subsolul in care instalatia este izolata termic 755,67 lei (62%) . acelasi procent fiind si in celelalte luni . Daca specialistii lui peste , aceia care au intocmit Ordinul ANRSC 343/2010 , cred ca este asa ceva corect, atunci sa achite ei incalzirea subsolului., Oare cum au calculat diferenta de temperatura dintre subsolul ne incalzit si cel "incalzit de tevile izolate termic " sau cum au diferentiat modul de cedarea a caldurii din subsol la aparatamentele de la parter fata de apartamentele de la ultimul etaj ,ala cu cerul deasupra ?Mentinerea acestui mod aberant de jaf asupra celelor cu centrale va conduce la falimentarea si a Calorgal , probabil nu vom mai plati toate aberatiile impuse de niste legiuitori ,nelegiuiti.

  Raportează
 • postat de individualizat Marți, 06 Octombrie 2015 08:30 5.13.221.*** Link la comentariu
  3
  21

  Noi ce=i care ne-am chinuit sa ne punem centrala si unii sa ne debransam si cu apa rece, cat ii mai lasam pe ce-i de la asociatie sa faca auz ! calclandu-ne acelasi coificient de repartizare ,platind lunar 2o-3o lei in plus cu toate ca sa-u redus substantial operatiuniile financiare si contabile ce trebuia facute pentru noi??????!!! este un mare abus penal ce fac acesti tovarasi de la Asociatii????
  Trebuie desfiintate aceste Aociatii reduse la nivel de scara de bloc mai ales acolo unde scara este individualizata !!!!
  Neaparat trebuie sa gasim solutia de a ne desprinde de aceste Asociatii care creeaza numai probleme!

  Raportează
 • postat de Marcel Marți, 06 Octombrie 2015 07:55 213.233.85.*** Link la comentariu
  2
  9

  Daca administratorul a calculat intretinerea cum a putut apatermul sa umfle sumele de plata la apartamente?
  Apatermul putea sa umfle factura pe asociatie iar daca administratorul punea la plata o suma umflata inseamna ca a fost bara bara cu apatermul

  Raportează
 • postat de yamata pu. Marți, 06 Octombrie 2015 06:28 94.176.183.*** Link la comentariu
  24
  8

  Aparatul de masura montat de Calorgal LA INTRARE IN BLOC inregistreaza cantitatea de energie pe care o consuma toata suflarea din acea locatie , in principal cei care sunt cuplati la sistemul centralizat . Deci in momentul cand un bloc este alimentat cu caldura de la Calorgal , TOT BLOCUL pleaca de la minim 10 grade in sus , chiar daca afara sunt minus 15 grade . Astea sunt partile comune , nu este nici un furt de la Calorgal . Sunt administratori care nu au treaba cu problema si incurca lucrurile .

  Raportează
 • postat de George Marți, 06 Octombrie 2015 00:48 84.117.219.*** Link la comentariu
  2
  8

  Simionas sau Simiras? Din punctulasta de vedere articolul e PRAF

  Raportează
 • postat de un locatar de la c8 Marți, 06 Octombrie 2015 00:19 79.116.111.*** Link la comentariu
  3
  28

  Poate domnu Zaharia ne povesteste si ce salarii are la asociatie. Atit dumnealui cit si dna administrator.
  Si poate ne povesteste si cum a calculat penalitatile.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.