Două runde de alegeri/ Ce votăm în 2016

Două runde de alegeri/ Ce votăm în 2016
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În anul 2016, gălăţenii, alături de ceilalţi cetăţeni români vor fi chemaţi la urne de două ori, la începutul verii, pentru a-şi alege primarul, consiliul local şi consiliul judeţului, şi la sfârşitul toamnei, pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii. Cele două runde de alegeri, locale şi generale, vor fi organizate, însă, după reguli noi.

Nu mai votăm preşedintele judeţului!

Primarul municipiului Galaţi şi primarii de oraşe şi de comune vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin. Cine ia cele mai multe voturi, devine primar. Doar în caz de balotaj va fi organizat un al doilea tur de scrutin între cei doi candidaţi care au acelaşi număr de voturi. În ceea ce priveşte Consiliul Local, vom alege tot 27 de consilieri înscrişi pe liste de partid. La fel, îi vom alege şi pe cei 35 de consilieri judeţeni. Numai că, spre deosebire de scrutinul din 2012, nu vom mai avea un cuvânt de spus în privinţa preşedintelui Consiliului Judeţului. Mai exact, legea electorală prevede că preşedintele va fi ales de către membrii Consiliului Judeţului, prin votul majorităţii.

Gata cu uninominalul!

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, de această dată nu vom mai vota uninominal, pe colegii electorale. Legea prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima data la alegerile din 2004. Norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de locuitori şi de un senator la 168.000 de locuitori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, în loc de 588 de parlamentari, cât numără acum Camera Deputaţilor şi Senatul, vom avea 466.

În premieră, alegătorii vor şi înscrişi, pe baza codului numeric personal, în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, şi astfel se va şti dacă au mai votat cumva la acelaşi scrutin.

Citit 3697 ori Ultima modificare Duminică, 17 Ianuarie 2016 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.