Planul de reorganizare a fost aprobat/ „Fabrica” de proiecte a CJ mai are o şansă să fie salvată
Foto: Foto arhivă: "Viaţa liberă"  

Planul de reorganizare a fost aprobat/ „Fabrica” de proiecte a CJ mai are o şansă să fie salvată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Săptămâna trecută, planul de reorganizare al societăţii a fost confirmat de instanţă

SC Consproiect SA, „fabrica” de proiecte a Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, adusă în pragul falimentului din cauza managementului defectuos, dar şi a lipsei de preocupare şi interes, din partea CJ, de a o susţine, mai are o şansă să fie salvată, după ce, săptămâna trecută, planul de reorganizare al societăţii, care acum se află în insolvenţă, a fost confirmat de instanţă. Pe data de 19 ianuarie, Tribunalul Galaţi a decis să aprobe planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Anghelahăr IPURL, se arată în soluţia postată pe portalul instanţei: „(…) confirmă planul de reorganizare a activităţii debitoarei, SC Consproiect SA Galaţi, societatea debitoare urmând să-şi conducă activitatea conform planului de reorganizare confirmat, sub supravegherea administratorului judiciar; administratorul judiciar să depună trimestrial rapoarte privind situaţia financiară a averii debitorului, precum şi situaţia cheltuielilor efectuate pentru bunul mers al activităţii”.

Îi va întinde o mână salvatoare CJ?

Consiliul Judeţului Galaţi, care deţine 99,85 la sută din acţionariatul societăţii (0,044 la sută este deţinut de Consiliul Local Galaţi, iar 0,106 la sută de către 58 de consilii locale din judeţ) are posibilitatea acum să întindă o mână de ajutor „fabricii” de proiecte, care, în ultimii ani, după cum a concluzionat şi Camera de Conturi, a cam fost ignorată tocmai de instituţia care ar fi trebuit să vegheze la bunul mers al societăţii din subordinea sa. Asta pentru că aleşii de la vârful Consiliului au ales, în repetate rânduri, să ofere pe bandă rulantă contracte prin încredinţare directă unor firme private, iar către societatea proprie au direcţionat, când şi când, câte un contract.

„Deşi SC Consproiect SA Galaţi, având acţionar majoritar Consiliul Judeţului Galaţi, are ca obiect de activitate prestarea de servicii de proiectare, se constată că în anul 2014 UATJ Galaţi a contractat servicii de proiectare prin achiziţii directe de la alţi prestatori, atribuind contracte propriei societăţi doar în pondere de 1,77 la sută din totalul serviciilor de proiectare contractate, entitatea verificată nefăcând dovada solicitării de oferte din partea propriei societăţi pentru a constata dacă aceasta are posibilitatea de a efectua în condiţii de eficienţă prestaţiile solicitate”, apreciau auditorii Camerei de Conturi în Decizia nr. 21/14.08.2015.

În raportul Camerei de Conturi se mai arată, după cum v-am informat în luna septembrie a anului trecut, că persoanele cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţului nici măcar nu au demonstrat „preocuparea pentru rentabilizarea activităţii propriei societăţi care, în perioada 2010-2013, a înregistrat pierderi, cu atât mai mult cu cât interesul Consiliului Judeţului, ca entitate publică, ar trebui să fie îndreptat spre eficienţa utilizării banului public, inclusiv prin luarea în calcul a unei activităţi profitabile a societăţilor din subordine conducătoare de dividente”.

Aşa cum v-am informat în luna decembrie, firma de proiectare a CJ a primit contracte prin încredinţare directă de doar 24.800 de euro în 2014 şi 11.700 de euro în 2015 (primele 10 luni).

Consproiect este societatea care s-a ocupat, printre altele, de proiectarea modernizării bazei de agrement de la balta Zătun, Muzeului Pescarului, Căminului Cultural de la Munteni, care, ulterior, a obţinut şi finanţare din partea CNI, dar şi de proiectul modernizării Grădinii Zoologice. În prezent, „fabrica” de proiecte a CJ mai are doar 17 angajaţi, faţă de peste 100, câţi număra în „vremurile bune”.

      

Citit 2079 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.