BLOCAREA AUTOTURISMELOR trebuie să fie INTERZISĂ. Propunere de modificare a unei hotărâri de Consiliu Local

BLOCAREA AUTOTURISMELOR trebuie să fie INTERZISĂ. Propunere de modificare a unei hotărâri de Consiliu Local
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

O întâmplare nefericită care a avut loc pe data de 11 martie 2016, în jurul orei 13.00, în parcarea Mioriţa din Galaţi, ne determină să reacţionăm în vederea modificării unei hotărãri de consiliu local, hotărâre care face referire la blocarea roţilor autovehiculelor. În fapt, e vorba de un abuz din partea celor de la ADP Galaţi, care, pe motiv că nu ar fi văzut tichetul pe bordul autoturismului unui membru fondator al Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", membru participant la organizarea unei expoziţii de cartofilie la Centrul multicultural, i-au aplicat pe maşina proprietate personală sistemul tip caracatiţă.

În zadar a încercat să explice proprietarul autoturismului că a lăsat tichetul pe bord şi că, probabil, la deschiderea/ închiderea portierei acesta ar fi căzut pe scaun, cei trei membri ai echipei nici nu au vrut să audă şi l-au avertizat că dacă nu va plăti o taxă de 106 lei nu îi vor debloca roata. Normal ar fi fost ca tichetul să fie preluat şi ataşat la documentele lor, în acest fel putând să închidă cazul, însă aceştia nici măcar nu au fost interesaţi de acest aspect, pur şi simplu doreau banii şi asta cât mai repede, în caz contrar lăsau maşina blocată. Nu s-a întocmit nicio notă de constatare, cei trei membri ai echipei fiind doar interesaţi să încaseze banii, iar când li s-a atras atenţia că nu e corect cum procedează şi că normal ar fi să se încheie un document care să dea posibilitatea contestării acestuia, cei trei funcţionari de la ADP Galaţi au motivat că nu au timp, că mai au şi alte cazuri de maşini blocate.

În cele din urmă, singurul document care i s-a eliberat proprietarului maşinii nu a fost decât o chitanţă în valoare de 106 lei, reprezentând "blocare/deblocare". Pus în faţa acestui fapt, pe data de 14 martie 2016, ora09.00, proprietarul maşinii s-a adresat conducerii ADP, care a promis că va efectua verificări cu privire la cele semnalate, dorinţa proprietarului fiind aceea de a intra în posesia notei de constatare, în vederea întocmirii unei sesizări penale pentru abuz în serviciu.

Întrucât considerăm că blocarea autoturismelor înmatriculate în Galaţi nu este o măsură normală, ne propunem să acţionăm în vederea modificării hotărârii de consiliu local pentru ca astfel de practici să fie interzise. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar extinde măsura şi pe linie de circulaţie, astfel încât pentru cea mai mică abatere să fie trase maşinile pe dreapta şi blocate dacă proprietarii nu ar plăti imediat?

Nu avem nimic cu plata parcării, este normal să se încaseze taxe, însă este total anormal să nu se poată folosi autoturismul proprietate personală din cauza blocării acestuia de către funcţionarii ADP. În final, dorim să ştim dacă ADP Galaţi are agenţi constatatori instruiţi pentru punerea în aplicare a unor astfel de hotărâri de consiliu local, întrucât, cel puţin în cazul descris mai sus, aceştia au dovedit totală lipsă de profesionalism.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6121 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 19:10

12 comentarii

 • postat de Cetățean
  Vineri, 18 Martie 2016 10:32
  5.13.159.***
  Nu trebuie niciun sistem de supraveghere și nici echipe de blocare a mașinilor . Trebuie un singur angajat care să poarte uniformă de identificare și care să încaseze taxa pe loc. Așa ne-am obișnuit să avem echipe de angajați și șefi pentru orice...
  1
  2
  Raportează
 • postat de G-Man
  Joi, 17 Martie 2016 09:22
  5.2.209.***
  cu un sistem de supraveghere video pentru toate parcarile cu plata se poate rezolva absolut orice problema legata de corectitudinea sau incorectitudinea unuia sau altuia!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Locuitor Galați
  Joi, 17 Martie 2016 09:20
  82.137.8.***
  Pentru cei care sunt de acord cu blocarea autoturismelor !
  Vi se pare normal daca sunteți opriti in trafic de politie pentru abateri in urma carora sunteti amendati sa vi se blocheze masina ca nu achitați amenda pe loc?
  Pentru neplata parcarii sunt de acord cu sanctiunea amenda sau avertisment, dar lasa autoturismul liber! Ma gandesc doar la faptul ca ajung intr-un oras din tara si opresc intr-o parcare. Din diverse cauze ( neatentie, semnul de parcare
  cu plata este mascat de o masina, creanga de copac, banner, etc) nu vad semnul si plec jumatate de ora. La intoarcere gasesc masina blocata si nu am bani suficienti la mine pentru deblocarea pe loc! Raman in oras?, dorm in masina?
  9
  11
  Raportează
 • postat de Radu
  Miercuri, 16 Martie 2016 23:20
  109.166.131.***
  In parcarea din Tiglina 2, aferentă statie bus si scoala 7,vin si parchează fără bilet aproape zilnic. De ce nu se iau măsuri ? Ceilalți cum plătesc? Isi cumpara covrigi, sandwich si mănâncă in mașina cate o jumătate de ora, părinții care isi iau copii de la scoala, nici ei nu plătesc...nesimțire groasa si lipsa acută de educație.
  11
  17
  Raportează
 • postat de COCU
  Miercuri, 16 Martie 2016 20:12
  79.116.101.***
  Pai de ce nu a luat bilet de 1 leu sa-l puna pe bord? I-a dat alt sofer biletul si crezind ca scapa de amenda le-a explicat celor de la adp ca biletul era pe..... Eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa fim corecti si apoi sa mintim!!!Si mai ales dinsul care este membru nustiu carei fundatii trebuie sa fie corect.
  12
  22
  Raportează
 • postat de Jack the Ripper
  Miercuri, 16 Martie 2016 18:42
  5.13.236.***
  Solutie mai simpla: taiat sistemul de blocare (cu flex sau foarfec hidraulic), apoi sa vina ADP a ma dea in judecata pentru distrugere...:D. Ce vor face? Vor face plangere ca le-am distrus "caracatita" cu care m-au blocat ilegal, incalcand decizia CCR a Romaniei???
  12
  25
  Raportează
 • postat de unul
  Miercuri, 16 Martie 2016 18:21
  5.13.146.***
  Daca lasam la o parte acest caz regretabil ,care cu putin profesionalism se putea rezolva , sunt total de acord cu blocarea acestor nesimtiti care parcheaza si sfideaza in primul rand pe ceilalti soferi de buna credinta ,care isi platesc taxele de parcare .As merge chiar mai departe si asi cere aceiasi metoda si pentru nesimtitii care-si lasa masinile pe banda unu, desi exista locuri de parcare in acel moment .Este clar ca fara educatie nu poti face nimic decat cu represarii .,iar acestea trebuie sa fie amenzile ,respectand legea .Altfel nu vom scapa niciodata de nesimtiti si cocalari , care sfideaza bunele maniere.
  7
  39
  Raportează
 • postat de lucian
  Miercuri, 16 Martie 2016 18:12
  5.13.132.***
  Curtea a decis: blocarea auto interzisa. Adica e corect, parchez unde vreau, opresc unde vreau pt ca e democratie. Vreau o tara ca afara, dar eu nu vreau sa-i respect regulile. Curat murdar, coane Fanica...
  11
  24
  Raportează
 • postat de Precizare
  Miercuri, 16 Martie 2016 18:03
  81.12.150.***
  Nu, Curtea Constitutionala a decis ca RIDICAREA este ilegala. Bineinteles si pentru faptul ca DOAR pentru asta a fost sesizata...
  Decizia 9 din dosar nr, 3 / 2014Ș
  „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

  Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă.

  Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015.”.

  A, si atentie! Nu a decis ca este neconstitutionala sau macar ilegala ridicarea, ci ca autoritatile locale nu pot da hotarari care sa stabileasca o asemenea masura. Dar cele centrale pot.
  Pe de alta parte, daca citim Codul Rutier referitor la situatiile in care se poate imobiliza un autovehicul, vedem ca nici acesta nu prevede ceva legat de neplata parcarii.
  Deci intram in sfera unei relatii comerciale intre un prestator si un beneficiar, primul fortandu-l pe ultimul sa plateasca ărintr-un sechestru ilegal.
  Dar, inca o data, pentru asta, trebuie sesizat Avocatul Poporului, recte implicit ICCJ inca o data, punctual, cu taria unei adevarate societati civile, nu a unei adunaturi de comentatori speriati de propria semnatura...
  3
  23
  Raportează
 • postat de X
  Miercuri, 16 Martie 2016 16:19
  213.233.104.***
  @Marcu - si cine plateste acele daune ? dl. x care e director la Gospodarire Urbana sau ADP cum le zice ? Nu tot din banii nostri se platesc aceste daune.
  Eu propun ca in caz de abuz in serviciu si spaga orice cheltuiala (aferenta dosarului respectiv care se dovedeste a fi adevarata cu hotararea instantei) sa fie imputata pe persoana fizica celui care comis abuzul, sau a primit spaga si atunci sa-i vad care se mai inscriu la concurs pentru functii de conducere pe la administratii.
  Spre exemplu in cazul de fata crezi ca e de vina Dorel care a blocat roata ? NU daca Dorel are o fisa de post in care safu' i-a trasat sarcina sa blocheze roti - toti cei care au semnat trasarea sarcinii lui Dorel (fara nici o intentie de persiflare catre angajatul ADP), toti ar trebuii pe persoana fizica sa raspunda cum de ce au incalcat o hotarare a CCR care e izvor de drept.
  Daca au si persoana juridica acolo la ADP si nu a facut o notificare catre departamentele lor cum ca una din activitatile adp-ului nu este legala atunci si "ospiciul juridic" sa faca parte din dosarul de cercetare.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Miercuri, 16 Martie 2016 15:53
  91.208.234.***
  Ce riscam daca taiem caracatitele cu flexul?
  Nimik!
  5
  14
  Raportează
 • postat de Marcu
  Miercuri, 16 Martie 2016 15:15
  81.12.148.***
  Curtea Constitutionala a decis ca absolut orice blocare de masini este ILEGALA, fiind interzis acest lucru. O decizie a CCR inlatura din start orice hatarare de consiliu sau orice alt act emis de catre autoritatile locale.
  Cei care va loviti de astfel de situatii, dati-i in judecata cerand si daunele de rigoare aferente.
  18
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.