Exerciţiu de imaginaţie/ Lista de consilieri locali ai societăţii civile

Exerciţiu de imaginaţie/ Lista de consilieri locali ai societăţii civile
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Dacă ONG-urile ar avea posibilitatea de a propune o listă de consilieri locali la alegeri, oare cum ar arăta aceasta? Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie. Societatea civilă a luat avânt, iar rolul ei nu este numai unul de reprezentare a intereselor sociale, ci, în ultima jumătate de an, aceasta şi-a asumat şi susţinerea unor candidaţi independenţi. Unele organizaţii au propus anterior un profil al primarului. Analizăm de această dată componenţa Consiliului.

Acesta trebuie să oglindească trei elemente ale societăţii: 1. Domeniile asupra cărora Consiliul Local ar trebui să acţioneze; 2. Reprezentativitatea socială şi împărţirea pe sexe; 3. Tendinţa de salt generaţional. Iată propunerea noastră pentru criteriile care ar trebui să fie luate în considerare.

Nu neagă nimeni faptul că problema cea mai mare a Galaţiului este economia. Pe locul doi se află, bineînţeles, urbanismul, în sens larg, incluzând termoficarea, transportul, gunoiul, câinii, iar pe locul trei, sistemul sanitar, acesta având printre cele mai slabe performanţe din ţară.

Dacă administraţia va trata aceste probleme şi va genera hotărâri mai ales pentru economie, urbanism şi sănătate, atunci este logic, Consiliul trebuie să reflecte aceste domenii. Doar astfel vom avea un legislativ local orientat spre oraş. Propunem nominalizarea, pe primele zece locuri ale listei, a unui număr proporţional din aceste profesii:

Locurile 1-5 ocupate de economişti din companii mari, directori financiari, finanţişti de pe piaţa de capital, experţi în investiţii. Aceştia sunt cei îndreptăţiţi să evalueze proiecte de dezvoltare economică. Locurile 6-8 ar fi ocupate de arhitecţi urbanişti; vom avea certitudinea că la Galaţi nu vor mai apărea erori urbanistice precum chioşcurile, garajele, termoficarea, traficul. Locurile 9 şi 10 să fie ocupate de medici. Sunt necesare investiţii majore, în servicii medicale, în cardiologie şi oncologie, cele mai multe decese survenind în acest spectru. Următoarele locuri până la finalul listei ar fi reprezentate de întregul spectru profesional: întreprinzători, profesori, sociologi, jurişti, ingineri şi alţii.

Cel de-al doilea principiu este cel al egalităţii de şanse. Aşadar ar trebui stabilită paritatea alternativă între femei şi bărbaţi: locul 1 pentru o femeie, locul 2 pentru un bărbat, alternativ, până la sfârşit.

Iar cel de-al treilea principiu se referă la profilul personal. O schimbare în administraţia locală ar însemna ca persoanele nominalizate să nu se mai fi regăsit pe liste în ultimii 25 de ani; acestea să fi derulat activităţi de voluntariat în comunitate, demonstrând un interes pentru ceilalţi, şi să fi fost implicate în derularea de proiecte cu finanţare externă. Acestea cunosc tipurile de proiecte ce vor trebui trecute prin Consiliul Local în următorii ani.

Oare cum ar funcţiona un Consiliu Local cu o astfel de componenţă?

Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2383 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.