Agentul termic pentru Galați, la mâna aleşilor locali. Astăzi se decide soarta APEI CALDE

Agentul termic pentru Galați, la mâna aleşilor locali. Astăzi se decide soarta APEI CALDE
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu mai puţin de 27 milioane de lei de la bugetul local ar costa, în perioada aprilie - octombrie, furnizarea apei calde pe baza aburului din Combinat * Aleşii locali au refuzat să semneze avizul proiectului de hotărâre * Primarul Marius Stan susţine că decizia este politică


Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a ieşit ieri într-o conferinţă de presă pentru a acuza că aleşii locali au refuzat să semneze avizele proiectului de hotărâre prin care gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire vor putea beneficia măcar apă caldă de la 1 aprilie. Este vorba, aşa cum v-am informat, despre Convenţia dintre Primăria Galaţi, Electrocentrale, ArcelorMittal şi Calorgal, prin care apa caldă ar urma să fie preparată pe baza aburului tehnologic din Combinat. Fără avize, convenţia nu va putea intra pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 31 martie, a Consiliului Local şi, în consecinţă, nu va putea fi votată. Motivele invocate de aleşi, spune edilul, sunt costurile prea mari pe care le implică - 27 milioane de lei, de la bugetul local. Şi edilul admite că aceste costuri sunt uriaşe şi că în fondul de rezervă nu sunt decât 11 milioane de lei, dar consideră că totul este doar o strategie electorală.

Cu "bomba" în braţe

"Suntem în campanie electorală şi se încearcă a-i pune primarului bomba în braţe: că nu e în stare primarul să asigure agentul termic pentru populaţie! Am făcut, din punct de vedere al administraţiei, eforturile cele mai mari: avem peste o sută de milioane de lei pe care i-am dat ca subvenţie, cel puţin în mandatul acesta, pentru ca oamenii să primească apă caldă şi căldură. E un cost mare, e adevărat, dar se justifică prin faptul că sunt atâtea şi atâtea familii cărora, prin altă variantă, nu le putem furniza agent termic", a declarat Marius Stan.

Primarul nu ştie exact câţi gălăţeni sunt dependenţi de sistemul centralizat de încălzire, ci estimează că e vorba de cel puţin 35.000 de apartamente.

Pierderi legale

Potrivit primarului, în Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, aprobată de aleşi, sunt prevăzute şi asumate pierderi de până la 74 la sută în sezonul cald. "Avem temei legal care permite să suporţi de la bugetul local pierderile de sistem. Iar dacă noi, în şedinţa de Consiliu, nu ne asumăm funcţionarea pe mai departe cu pierderile acestea, putem să spunem că am pus punct sistemului centralizat la Galaţi. E mai mult decât evident că nefuncţionarea sistemului pe perioada de vară va duce la debranşarea a mai multor consumatori, iar în momentul în care vom dori, în iarnă, să pornim sistemul, vom fi în imposibilitate. Pentru că, în acel moment, putem vorbi cu certitudine de Electrocentrale nu în insolvenţă, ci în faliment.

Hotărârea este una strict de ordin politic. Vrea Consiliul să dea căldură şi să menţină sistemul în viaţă, aprobă convenţia şi funcţionăm de la 1 aprilie, dând apă caldă cetăţenilor. Nu vrea Consiliul Local, atunci trebuie să-şi asume, strict politic, urmările de rigoare. E o asumare politică, restul e doar cancan şi campanie, probabil! Primarul doar pune în executare ceea ce hotărăşte Consiliul", a răbufnit Marius Stan.

Deşi se bazează pe doar opt voturi favorabile în CL, Marius Stan a spus că va cere introducerea proiectului de hotărâre pe ordinea de zi, la începutul şedinţei. Şi chiar a făcut apel către gălăţenii interesaţi, societatea civilă, preşedinţii, administratorii de asociaţii, să vină să participe şi ei la şedinţă: "Contează şi părerea lor. Eu încă sper la înţelepciune, pentru că, dincolo de alte interese, e foarte probabil să fie un lobby puternic pentru ca sistemul să se oprească şi să fie blestemat primarul pentru că nu le dă apă caldă oamenilor. Nu cred că soarta unui oraş trebuie să stea doar în ambiţiile politice ale unora", a mai spus Stan.

Citit 2894 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.