VOCEA SOCIETĂȚII CIVILE: Vrem oameni, nu politicieni!

VOCEA SOCIETĂȚII CIVILE: Vrem oameni, nu politicieni!
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Spuneam, în urmă cu ceva vreme, că Galaţiul nu mai funcţionează ca o comunitate şi traversează o profundă criză economică, socială şi morală. Vinovaţi suntem cu toţii - atât administraţia locală, cât şi oamenii de rând. Conducătorii oraşului au uitat că resursa pentru dezvoltare cea mai preţuită este chiar resursa umană, iar locuitorii oraşului - prin lipsa de reacţie sau implicare în lucrurile simple care s-au schimbat în jurul lor.

Ne-am alienat. Fie că e vorba de a supravieţui sau de a te dezvolta, unul dintre ingredientele reuşitei personale este capacitatea de coeziune. Nu putem reuşi singuri. Acest lucru este evident mai ales în plan economic, atât în ceea ce priveşte relaţia cu potenţialii parteneri, cât mai ales în raport cu potenţialii clienţi. Este foarte uşor să observi că în Galaţi oamenii nu îndrăznesc să pornească afaceri (fie singuri, fie asociaţi). Sunt foarte mulţi factori care-i determină pe locuitorii oraşului să nu păşească pe calea antreprenoriatului: lipsa de încredere în potenţialul pieţei şi lipsa unui buget incipient fiind principalele piedici.

Cu toate acestea, pe fiecare stradă sau în fiecare cartier avem câte un om care a reuşit să răzbească şi să îşi croiască drumul pe calea antreprenoriatului. Sunt oameni pe care îi ştim, le cunoaştem traiectoria şi îi asociem cu reuşita. Ei reprezintă motoarele economiei sănătoase. Ei nu sunt subvenţionaţi şi îşi plătesc taxele cu rigurozitate. Nu sunt mulţi, dar există, merg pe aceleaşi trotuare cu noi şi le dăm zilnic “Bună ziua!”.

Dintre aceştia, unii sunt chiar sunt interesaţi de viaţa comunităţii. Îi ajută pe vecinii nevoiaşi, se implică în cauze caritabile sau pun umărul la păstrarea şi ajutorarea valorilor locale. Sunt conştient că sunt foarte puţini, dar încercaţi să îi identificaţi în jurul vostru.

Pe buletinele de vot ar trebui  să se regăsească numele acestor oameni. Nu este normal să ne trezim în faţa urnelor cu nişte liste de nume pe care nu le cunoaştem. Când aţi văzut ultima oară un primar la cumpărături printre tarabele de la piaţă? Cunoaşteţi personal vreun consilier local? Când aţi stat ultima oară de vorbă în faţa blocului cu un ales local? Fie că e vorba de Primărie sau Consiliu Local, avem nevoie de oameni care să cunoască oraşul şi gălăţenii, să înţeleagă durerile oamenilor şi să poată identifica originea nemulţumirilor. Galaţiul nu mai are nevoie să fie condus de politicieni, Galaţiul trebuie condus de oameni.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1854 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.