Cât de departe vor merge politicienii? Dacă nu se constituie consiliile, aleşii îşi pierd mandatele

Cât de departe vor merge politicienii? Dacă nu se constituie consiliile, aleşii îşi pierd mandatele
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Săptămâna aceasta va fi decisivă pentru viitorul politic, din următorii patru ani, al unora dintre aleşii judeţeni şi municipali. Dacă nici astăzi forurile legislative locale nu se vor constitui, prefectul va convoca o nouă şedinţă peste alte trei zile. În cazul în care partidele politice vor continua să boicoteze constituirea consiliilor, unii dintre aleşii judeţeni şi locali au toate şansele să îşi piardă mandatele.

Conform legii, constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi, pentru şedinţa de constituire, se face de către prefect, iar la şedinţa de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul său, precum şi primarul, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată. Potrivit legii, şedinţa este legal constituită dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor aleşi. În cazul în care nu se poate asigura această majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste trei zile, la convocarea prefectului. „Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituită, se va proceda la o nouă convocare, de către prefect, peste alte trei zile, în aceleaşi condiţii. În situaţia în care consiliile nu se pot reuni nici la ultima convocare datorită absenţei, fără motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele trei convocări anterioare, dacă aceştia nu pot fi înlocuiţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii privind alegerile locale”, potrivit legii. Ordinul prefectului prin care se declară vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi atacat de cei în cauză la instanţa de contencios administrativ în termen de cinci zile de la comunicare, iar hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.

În ciuda şicanelor şi disputelor politice, este greu de crezut că partidele vor merge atât de departe, încât să-şi piardă membri de vază ori chiar de bază, în condiţiile în care este de notorietate că aceia care s-au aflat pe locuri eligibile şi, prin urmare, au obţinut un mandat de ales sunt tocmai cei pe care liderii acestora şi cei mai mulţi dintre membri au ţinut să-i aibă în legislativul local.

Citit 2507 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2016 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.