Există viaţă alături de CALORGAL şi APĂ-CANAL! În anumite condiţii
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Există viaţă alături de CALORGAL şi APĂ-CANAL! În anumite condiţii
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Văd că tot se discută prin presa scrisă şi de pe net, pe la televiziuni, pe forumuri, pe reţelele de socializare şi pe la anumite colţuri, faptul că se doreşte punerea pe chituci a Calorgal. Se tot compară cu Brăila, acolo unde s-au trecut toţi pe centrale. Păi oameni buni, Galaţiul are 98.000 de apartamente, al 2-lea oraş din ţară ca număr de apartamente, iar Brăila are undeva în jurul la 40.000, iar, ca o paranteză, pe locul trei în ţară este Iaşiul cu 92.000, apoi Cluj-Napoca, cu vreo 90.000 de apartamente.

Desigur, Calorgal în momentul ăsta nu ne oferă cele mai bune servicii, iar faptul că trebuie să plătim iarna căldura înainte ca la escorte, este unic în România. Cu datoriile astea mari s-a ajuns din mai multe motive, unul fiind electoral, căci unii politicieni spuneau prin campaniile electorale că ne putem permite să nu mai plătim întreţinerea, iar ani de zile, până la debranşarea totală, unii nu plăteau nimic, pentru că „tătukul” le zicea că merge pe gratis. Datorii acumulate din 1990 încoace.

Recirculări şi facturare individuală

Pentru apă caldă mai rapidă, Calorgal şi Primăria trebuie să refacă recirculările în fiecare bloc, pentru că-n anii 2000-2002 au fost tăiate, fiindcă apăreau apometrele şi nu mai mergeau facturile încărcate, iar odată cu tăierea recirculărilor, se stă câte 30-40 de minute pentru a se încălzi apa. Eu la bloc am făcut recircularea şi apa caldă e fiartă în 5-6 minute. Alături de recirculare, să vină la pachet o presiune bună la apă şi Electrocentrale să fie preluată de Consiliul Local. Evident, toate astea să fie facturate individual, cine plăteşte, beneficiază de servicii, cine nu, stă fără. Pentru rău-platnici, apă caldă doar joi şi duminică. Dacă nu merge cu Electrocentrale, se pot găsi alternative, ca de exemplu, mai multe cazane montate-n anumite zone ale oraşului, de exemplu, încă cinci cazane, rezultând şase zone de încălzire a oraşului, cu apă caldă şi agent termic.

La fel şi în cazul Apă-Canal, furnizare centralizată, facturare individuală. Apă rece trasă separat pentru fiecare, presiune bună, pentru că mulţi au centrale (nu doar de decor), iar aici trebuie găsită şi o soluţie pentru rău-platnici: muncă în folosul comunităţii, sau apă rece cu program, la două zile.

Adaptări şi investiţii

Pentru viitor, ambele societăţi vor trebui să investească-n infrastructura lor, din profit şi din compensarea specială de la Consiliul Local. Vrem să vedem ţevile schimbate şi în blocuri, punctele termice din cartiere, modernizate toate, casierii la punctele termice pentru apă caldă şi poate un parteneriat cu Apă-Canal să se poată plăti acolo şi apa rece, pentru a nu supra solicita o singură casierie. Totodată controale temeinice la cei „debranşaţi” şi cu „centrală”, că-s mulţi cu centrală pe post de mobilă, pentru că altfel nu avea cum să scadă consumul de gaz şi să crească numărul centralelor.

CLICK AICI pentru a AFLA ce au de SPUS GĂLĂȚENII


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3793 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2016 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.