Victimele politicienilor iresponsabili | Sute de copii cu nevoi speciale, fără haine şi bani de mâncare

Victimele politicienilor iresponsabili | Sute de copii cu nevoi speciale, fără haine şi bani de mâncare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nu mai puţin de 515 copii cu nevoi speciale din judeţul Galaţi rămân fără alocaţie de hrană, hăinuţe şi rechizite chiar la început de an şcolar, din cauza războiului politic din Consiliul Judeţean. Instituţia a primit de la Guvern, în urma rectificării bugetare, 1.433.000 de lei pentru copiii cu nevoi speciale, bani pe care, la rându-i, ar fi trebuit să îi direcţioneze către majoritatea primăriilor din judeţ. Numai că, din cauza disputelor politice, care au blocat şedinţa Consiliului de săptămâna trecută, prin lipsă de cvorum, "forul legislativ" nu a putut adopta nicio hotărâre în acest sens, iar banii destinaţi celor câteva sute de copii au rămas blocaţi pe hârtie! "Dacă aleşii ar fi rămas în sală, am fi putut aloca aceşti bani", ne-a spus Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Cei mai mulţi copii cu nevoi speciale, în municipiul Galaţi

Din suma de 1.433.000 de lei, nu mai puţin de 544.000 de lei ar fi trebuit să fie direcţionaţi municipiului Galaţi, unde sunt şi cei mai mulţi beneficiari, 145.000 de lei - municipiului Tecuci, 11.000 de lei - oraşului Târgu Bujor, 5.000 de lei - oraşului Bereşti, adică jumătate din banii repartizaţi de Guvern. Alţi 728.000 de lei ar fi trebuit să fie repartizaţi pentru aproape 50 de comune gălăţene.
Conform proiectului de hotărâre care zace încă în sertare, banii reprezintă "drepturi privind alocaţia de hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive". Conducerea Consiliului Judeţean ne-a declarat că, din această sumă copiii trebuie să beneficieze de 16 lei în fiecare zi în care merg la cursuri, sub formă de alocaţie de hrană. Pe lângă aceşti bani, copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani trebuie să primească 498 de lei pentru "cazarmament", adică hăinuţe, rechizite şi nu numai, cei cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani - 611 lei, iar cei de 14 până la 18 ani - 754 de lei. "Sumele se vor utiliza pentru plata drepturilor de care beneficiază copiii/ elevii/ tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, pentru toate zilele de şcolarizare din anul 2016, constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, care ar putea fi introdus din nou în şedinţă abia la finele lunii septembrie.
Până atunci, copiii cu nevoi speciale, care ar trebui protejaţi şi susţinuţi de către aleşi, nu vor putea beneficia de drepturile prevăzute de lege.
Reamintim că haosul din administraţia gălăţeană a fost declanşat după ce PSD şi "sateliţii" săi au decis să nu-i valideze fostului primar Marius Stan mandatul de ales. Ulterior, fostul edil-şef a dat în judecată atât Consiliul Judeţean, cât şi Consiliul Local. Tribunalul Galaţi a decis, în ambele cazuri, pe lângă validarea mandatelor lui Marius Stan, anularea hotărârilor de constituire ale consiliilor, precum şi pe cele privind alegerea preşedintelui CJ, vicepreşedinţilor şi a celor doi viceprimari ai municipiului. Motiv pentru care opoziţia acuză că ambele consilii funcţionează ilegal. Ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Galaţi.

Citit 3386 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2016 17:14

2 comentarii

 • postat de Anca
  Vineri, 02 Septembrie 2016 13:00
  82.208.137.***
  Pentru corectitudinea informatiilor transmise ar trebui sa precizati ca de fapt aceste sume reprezinta drepturi restante, care nu au fost acordate pe tot parcursul anului scolar 2015-2016...de cele cuvenite pentru anul scolar 2016-2017 veti povesti la anul pe vremea aceasta ca nu au fost acordate (vor gasi functionarii nostrii motive si scuze sa nu le acorde...).... Numai in papucii vreunui parinte de copil cu cerinte educationale speciale sa nu ajungi!!!....
  0
  2
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Vineri, 02 Septembrie 2016 10:36
  79.116.106.***
  Parafrazând un proverb, un prost aruncă o piatră și suferă alți o sută!
  Nu avem clasă politică matură, clasă politică credibilă, politicieni competenți.
  Doar o clică de fripturiști și lingă, ce dovedesc pe zi ce trece că nu au habar ce să facă și se ghidează doar după interesul personal.
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.