PASAJUL din centrul Galaţiului, PERICOL PUBLIC. Se împlineşte un an de când trebuia REABILITAT!
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

PASAJUL din centrul Galaţiului, PERICOL PUBLIC. Se împlineşte un an de când trebuia REABILITAT!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La finele acestei luni se împlineşte un an de când reparaţia capitală a pasajului din centrul oraşului a fost amânată, e drept, pe termen nelimitat. Vă informam, la acea vreme, că proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Reparaţii capitale pasaj Dunărea” a fost retras de pe ordinea de zi, chiar de iniţiatorul lui, primarul, Marius Stan. Motivul? Documentele care ajunseseră pe masa aleşilor nu luaseră în calcul faptul că spaţiile comerciale din pasaj sunt proprietate privată.

Cel care a sesizat problema a fost viceprimarul PSD Florin Popa: „Noi efectuăm o lucrare de reparaţii capitale, de care vor beneficia şi ei. Pentru că refacem placajele la interior, refacem scările şi ei vor beneficia de un confort sporit, instalaţie electrică, izolaţii, deci e normal ca, în funcţie de suprafeţele pe care le deţin, să stabilim o cotă parte şi pentru ei, să participe alături de noi la aceste lucrări! Nici măcar nu am vorbit cu ei, dacă vor să participe sau nu!”.

„Constatăm, încă o dată, că suntem puşi în nişte situaţii aproape fără ieşire! Nu putem să facem reabilitarea pasajului! Poate că, fiind vorba de o lucrare de interes public, mergem pe expropriere şi basta!”, a spus primarul Marius Stan, retrăgând proiectul de pe ordinea de zi. Edilul a propus aprobarea lui într-o şedinţă de îndată. Care nu s-a mai întâmplat până azi!

Degradare continuă

Potrivit proiectului ce trebuia aprobat, „construcţia pasajului pietonal a fost executată de Trustul de Construcţii al judeţului Galaţi - Întreprinderea de Construcţii Galaţi - pe baza proiectelor elaborate de Institutul de Proiectare al judeţului Galaţi (arh. Chivu Octavian şi ing. Lepădatu Ilie) în anul 1970. Specialiştii precizau că pasajul este marcat de fisuri şi crăpături deschise în tavan, pardoseală, pe treptele scărilor de acces, plafonul desprins dând la iveală plasa metalică vizibilă şi ruginită, dalele ornamentale sunt sparte, şi că pereţii sunt mereu umezi şi chiar picură din cauza colmatării scurgerii la reţeaua de canalizare.

Între timp, situaţia lui s-a degradat şi mai mult. Iar lucrările care erau considerate necesare la acea vreme - refacerea scărilor, şi pereţilor, şi a interiorului, decopertarea străzii şi refacerea hidroizolaţiei pasajului - cu siguranţă s-au complicat. Şi n-ar fi de mirare ca valoarea totală a investiţiei, estimată la 1.469.332 de lei de la bugetul local, şi durata de realizare, de nouă luni, să presupună costuri şi timp suplimentar.

Rămâne de văzut, însă, când şi dacă reparaţia pasajului va mai ajunge pe masa aleşilor locali, primul pas pentru demararea lucrărilor.

Citit 6502 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.