Proteste în ţară şi critici acide, din cauza graţierii

Proteste în ţară şi critici acide, din cauza graţierii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mii de persoane din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara au ieşit în stradă, miercuri seară, pentru a protesta împotriva proiectelor elaborate de Guvern privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codului penal, despre care se spune că ar fi făcute cu dedicaţie.

Conform informaţiilor publicate de presa centrală, protestele vor continua, duminică, în mai multe oraşe din ţară, internauţii anunţând pe reţelele de socializare că vor ieşi din nou în stradă.

Justiţia se opune

Proiectele elaborate de Guvern, pe care Executivul le-a făcut, în final, publice, iar acum se află în dezbatere, au generat critici acide din partea societăţii civile şi a celor mai importanţi exponenţi ai Justiţiei din ţara noastră.

Potrivit Mediafax, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că Ministerul Public nu este de acord cu proiectul graţierii şi că nu există o justificare raţională pentru această ordonanţă, afară de vreun „interes care să fie ocult”. Întrebat cum vede posibila dezincriminare a unor infracţiuni, procurorul general al României a declarat că „s-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicaţie” şi că la abuzul în serviciu ar fi „total exagerat”. „Proiectul privind amnistia şi graţierea este penibil (…) Ministerul Public va prezenta un punct de vedere în zilele următoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă (privind graţierea - n.r.). Noi avem nevoie să consolidăm instituţiile justiţiei, în conformitate cu strategia pe care justiţia o are pentru următorii ani. Nu există absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculaţie în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieşi la suprafaţă întotdeauna. Aşa cum este văzut proiectul de lege, nu există niciun interes prioritar naţional pentru aceste proiect de lege, este foarte clar", a spus Augustin Lazăr, la finalul şedinţei de plen a CSM. În asentimentul său au fost şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Citit 2262 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2017 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.