Unde va fi următoarea CENTRALĂ TERMICĂ DE CARTIER | Investiţii experimentale

Unde va fi următoarea CENTRALĂ TERMICĂ DE CARTIER | Investiţii experimentale
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Indicatorii tehnico-economici, în valoare totală de 45.035.015 de lei, pentru realizarea unei surse de producere şi distribuţie a energiei termice pentru cartierul Micro 19 au fost aprobaţi de Consiliul Local. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, 70 la sută din finanţare va fi asigurată de Guvernul României.

„Galaţiul are probleme cu termia de mult prea multă vreme. Cred că a venit momentul să luăm taurul de coarne şi să găsim o soluţie de a ieşi din această zonă gri, în care cetăţenii, de la un an la altul, aveau sau nu aveau căldură”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Potrivit edilului, urmează ca Primăria să organizeze licitaţia pentru a achiziţiona lucrările de montare a viitoarelor capacităţi de producţie a energiei termice. „Am recurs la cogenerare pentru a putea beneficia de cofinanţarea de 70 la sută pe care Ministerul Dezvoltării în momentul de faţă, prin lege o poate asigura, urmând ca Primăria să vină cu fonduri care să acopere 30 la sută din valoarea totală a proiectului”, a explicat primarul.

În opinia acestuia, noul sistem, care este unul pilot, ar putea fi funcţional sută la sută din iarna 2018-2019. Investiţia va asigura apa caldă şi căldura pentru aproximativ 8.200 – 9.000 de apartamente branşate, iar cei care doresc să reintre în sistemul centralizat o pot face.

Centrală pe peleţi

Întrebat care este următoarea zonă, după Micro 19, care ar putea deveni independentă de Electrocentrale, primarul a nominalizat Micro 16. „Acolo vom încerca din nou un sistem experimental. Sistemul de încălzire va fi unul care va folosi material lemnos, asta şi pentru că Ecosal are capacitatea, din deşeurile lemnoase strânse la nivelul municipiului Galaţi, să producă peleţii necesari alimentării unei astfel de centrale de producere a apei calde şi a căldurii pe timp de iarnă. Şi dacă producţia Ecosal nu va fi suficientă, există producători locali de peleţi care pot fi prinşi într-o eventuală licitaţie de achiziţie de material lemnos sau de combustibil”, a precizat Ionuţ Pucheanu. Acesta a adăugat că îşi doreşte ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, tot Galaţiul să devină independent din punct de vedere termic.

Citit 7590 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2017 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.