BUGETUL Galaţiului, în DEZBATERE PUBLICĂ | Primarul Pucheanu are noroc de banii rămaşi de la Stan

BUGETUL Galaţiului, în DEZBATERE PUBLICĂ | Primarul Pucheanu are noroc de banii rămaşi de la Stan
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 se află în dezbatere publică şi poate fi consultat fie pe portalul administraţiei locale - www.primariagalati.ro, fie la Centrul de informare pentru cetăţeni.

Până pe 20 martie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea gălăţenilor interesaţi, pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pe adresa poştală strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală din strada Fraternităţii nr. 1. Prima observaţie a cetăţenilor preocupaţi de banii oraşului ar fi, cu siguranţă, legată de decalajul uriaş între banii alocaţi pentru funcţionarea oraşului şi cei pentru investiţii.

Bugete mai mari decât în 2016

Potrivit raportului de specialitate, în proiectul bugetului local pentru anul 2017 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 519,9 milioane de lei, din care 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi 27,5 milioane de lei pentru dezvoltare. De aproape 18 ori mai puţin!

Primăria mizează pe mai mulţi bani decât a avut în 2016. Atunci, bugetul aprobat se ridica la 475,1 milioane de lei (cu 44,8 milioane de lei mai puţin decât acum), din care 418,3 milioane pentru funcţionare, iar 56,8 milioane de lei pentru dezvoltare, adică pentru investiţii. Puse faţă în faţă, cifrele arată că administraţia actuală are nevoie de 74,1 milioane de lei în plus pentru a funcţiona, în vreme ce investiţiile vor primi 29,3 milioane de lei mai puţin. Potrivit raportului de specialitate, suma pentru investiţii va fi cheltuită "pentru continuarea obiectivelor de investiţii ce se realizează în 2017 şi finalizarea obiectivelor realizate prin fonduri europene nerambursabile".

Primăria mai are la dispoziţie şi un buget din surse proprii şi subvenţie, în care sunt prevăzute 198 de milioane de lei pentru funcţionare şi doar 6,7 milioane de lei pentru dezvoltare. Şi în acest caz, există un decalaj faţă de bugetul ultimei administraţii, care alocase 175,9 milioane de lei pentru funcţionare şi 13,3 milioane de lei (aproape dublu) pentru dezvoltare!

Credite

Primăria va avea şi un buget de credite interne şi externe pentru anul 2017, în sumă de 76,9 milioane de lei. Este vorba despre banii pe care i-a moştenit din împrumuturile contractate de fostul primar Marius Stan. Astfel, 3,7 milioane de lei reprezintă finanţare rambursabilă contractată la CEC Bank în 2015, iar restul de 73,1 milioane de lei, împrumutul contractat tot de fosta administraţie la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în 2014.

În 2016, banii din creditele interne şi externe se ridicau la aproape 147,8 milioane de lei, din care 49,6 milioane de lei de la CEC Bank şi 98,1 milioane de lei de la BERD.

Chiar dacă administraţia lui Pucheanu va trebui să ramburseze aceşti bani cu dobândă, ei reprezintă o sursă importantă pentru investiţii.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a bugetului, după dezbaterea publică.

Citit 6565 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.