Mai bine mai târziu decât niciodată | Unde se vor amenaja rampe necesare persoanelor cu dizabilităţi
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Mai bine mai târziu decât niciodată | Unde se vor amenaja rampe necesare persoanelor cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Patinoarul Artificial, sediile în care îşi desfăşoară activitatea serviciile Primăriei sau Direcţia de Impozite şi Taxe Locale ar trebui să fie accesibile oricărui cetăţean, inclusiv celor care nu se pot deplasa pe propriile lor picioare.

Termenul limită impus de Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru adaptarea la nevoile acestor oameni a fost 31 decembrie 2007! Dar, pentru că tot e mai bine mai târziu decât niciodată, Primăria va investi 200.534 de lei de la bugetul local pentru a amenaja rampe de acces pentru persoanele cu handicap la patru dintre imobilele publice care ar fi trebuit să aibă deja aşa ceva! Decizia a fost luată prin votul aleşilor locali, care au avizat executarea acestor lucrări şi costurile necesare.

„În prezent, accesul persoanelor cu dizabilităţi se face greoi atât în sediile Primăriei municipiului Galaţi, cât şi la Direcţia de taxe şi impozite (sediile din Domnească nr. 13 şi Henri Coandă nr. 8), blocul A4 de pe strada Traian şi Patinoarul Artificial”, se arată în documentaţia votată de aleşi. Ea a fost realizată de SC ATU Consulting SRL şi a costat 25.900 de lei. Iată care este situaţia fiecărui sediu şi ce soluţii sunt propuse.

Patru trepte de urcat, patru de coborât

Acoperite cu gresie, scările exterioare şi interioare ale sediului Direcţiei de Taxe de pe strada Domnească nr. 13, bloc L, fac imposibil accesul persoanelor aflate în scaun rulant, mai ales că diferenţa de nivel între trotuar şi intrarea în instituţie este de 0,59 metri. Tocmai de aceea aici se vor executa două rampe identice, cu suprafaţa de rulare din tablă striată, prevăzute cu balustrade de protecţie.

Inutilizabile

Aşa au fost catalogate rampele de pe holurile interioare ale blocului A4 de pe strada Traian nr. 93, rampe cu o lungime de 2,22 m şi o diferenţă de nivel de 0,90 m, rezultând o pantă de 48,13 la sută. Potrivit deciziei aleşilor, aici vor fi montate platforme elevatoare, tip servoscară, cu ghidaj rectiliniu paralel cu treptele.

Rampă mobilă

La Patinoarul Artificial, pe holul de la intrarea spectatorilor din strada Henri Coandă, există grupuri sanitare recent reabilitate, la nivel şi cu dimensiuni adecvate pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. „Scările interioare nu sunt prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Diferenţa de nivel este de 0,45 m”, se arată în proiectul votat care propune ca soluţie amplasarea unei rampe metalice interioare mobile. Va fi montată doar la evenimente, iar tronsonarea făcută astfel încât să poată să fie transportată de patru persoane

Degradate şi neconforme

Aşa sunt rampele de acces la sediul Direcţiei de Impozite din strada Henri Coandă nr. 8, bloc J5. Aici, conform deciziei aleşilor, vor fi executate două rampe exterioare din beton armat pe trotuar.

Durata de realizare a rampelor este de trei luni.

 

Citit 3595 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.