Ceartă şi plângeri penale pentru Cuza 43

Ceartă şi plângeri penale pentru Cuza 43
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La aproape patru ani de când imobilul de pe strada Cuza 43 a dispărut fizic – rămânând în locul său doar nişte ruine acoperite de gunoaie şi iarbă -, viceprimarul social-democrat al municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a organizat o conferinţă de presă, ieri, chiar în acel loc, acuzându-l pe deputatul democrat- liberal Mihail Boldea de tot răul.

Care deputat  nu a întârziat să reacţioneze, anunţându-şi intenţia de a-l da în judecată pe viceprimar, pentru insultă şi calomnie, cerând daune de 300.000 de lei!       

Să ne aducem aminte …

În anul 2006, în cotidianul „Viaţa Liberă” apărea un material în care se atrăgea atenţia asupra faptului că un imobil al primăriei, Cuza 43, este lăsat de administraţie să fie distrus.

Până şi agenţii de pază ai primăriei fuseseră retraşi de lângă ruine, pentru ca peretele care mai rămăsese în picioare să poată fi demolat, noaptea, de hoţii de cărămizi – o practică pentru eliberarea unui teren de o clădire (fie ea şi ruină) de patrimoniu…  

Acum, la aproape patru ani de zile de la acel moment, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a considerat de cuviinţă să tragă un semnal de alarmă şi să vorbească despre acest caz.

„Printr-un fals grosolan, Primăria Galaţi a rămas fără un teren în centrul oraşului - Cuza 43, în suprafaţă de  640 mp. Până în urmă cu câţiva ani aici exista un han - Hotel ˝Union Eckstain˝, rebotezat ˝Carol˝ - construit în urmă cu 114 ani, ce adăpostea 100 de gălăţeni, cazuri sociale”.

„A fost demolat ilegal de persoane necunoscute. Monumentul istoric de pe strada Cuza Vodă nr. 43 se afla de peste 40 de ani în proprietatea municipalităţii şi avea o suprafaţă construită de peste 900 de metri pătraţi”.

„A fost preluat de statul român în 1967 de la Letiţia Bârlădeanu, ultimul proprietar al casei. În anul 2007, Tudorache Postelnicu l-a împuternicit pe avocatul Mihail Boldea, în prezent deputat PD-L în Colegiul 9 Galaţi, să îl reprezinte în instanţa de judecată în toate demersurile de obţinere a imobilului din Cuza 43”.

„Prin avocat, Postelnicu susţinea că ar fi stat timp de peste 30 de ani la acea adresă, lucru neadevărat, şi că ar fi cumpărat în 1975, locuinţa de la Letiţia Bârlădeanu, în baza unei hârtii de mână”.

„Procesul i-a fost intentat Letiţiei Bârlădeanu, care a fost şi reprezentată la proces de un avocat, deşi este moartă din anul 2000. Tudorache Postelnicu a câştigat acest proces”.

„Municipalitatea nu a fost parte în dosar deoarece avocatul Mihail Boldea a prezentat instanţei două adrese, ale Consiliului Judeţului şi Primăriei Galaţi, prin care se spunea că imobilul şi terenul din strada Cuza 43 nu sunt în proprietatea Consiliului Local”.

„Ambele adrese sunt false, nu sunt înregistrate la niciuna dintre cele două instituţii de stat. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire la modul fraudulos în care municipalitatea a fost deposedată de un teren încă din data de 23 iunie 2009 şi am revenit cu alte două adrese, ultima trimisă în data de 24 martie 2010”.

„Din păcate, până în acest moment nu am primit niciun răspuns din partea procurorilor”, a declarat, ieri, Nicuşor Ciumacenco, de pe ruinele din Cuza 43.

Boldea se consideră jignit

Ciumacenco nu a comentat alte aspecte legate de acest caz, precum cine a fost responsabil pentru distrugerea fizică a clădirii, sau de la cine din cadrul primăriei s-ar fi putut afla informaţii în legătură cu această clădire...

Viceprimarul nu a comentat nici care a fost motivul pentru care primăria nu a intervenit deloc în procesul de recuperare în instanţă a casei, de către Postelnicu Tudorache, limitându-se să spună că „…noi nu am ştiut decât atunci când deja procesul era încheiat şi proprietarul a venit la primărie să facă cartea funciară”. Nici de ce au fost necesari patru ani de tăcere.

„Nu aş fi vrut să comentez, pentru că suntem în Săptămâna Mare, însă după sărbătorile pascale intenţionez să formulez o plângere împotriva domnului Ciumacenco, pentru calomnie şi insultă şi voi solicita daune de 300.000 de lei”, a replicat deputatul PD-L Mihail Boldea.

Acesta şi-a susţinut declaraţia cu o ordonanţă din 2009, a lui Dumitru Cismariu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se decide „neînceperea urmăririi penale faţă de Boldea Mihai”.

Cu alte cuvinte, avocatul Boldea se consideră jignit de acuzaţiile viceprimarului în legătură cu cazul Cuza 43, atât timp cât o instanţă a decis că el nu se face vinovat de vreun tertip.  

Şi vicele i-a făcut plângere penală lui Boldea!

Dar povestea nu se sfârşeşte aici, cel puţin, nu povestea în care sunt implicate cele două persoane de mai sus.

Deşi nu mai vorbim de cazul Cuza 43, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a anunţat tot ieri că „…în această săptămână am formulat plângere penală împotriva deputatului Mihail Boldea, pentru săvârşirea infracţiunii de denunţare calomnioasă”.

„În toamna anului trecut, acesta a formulat o plângere penală împotriva mea, adresându-se Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, susţinând că, în calitate de viceprimar al municipiului Galaţi, nu aş fi verificat îndeplinirea condiţiilor legale de participare la procedura unei achiziţii publice”.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale, reţinându-se faptul că nu intră în atribuţiile mele de serviciu să fac acest lucru”.

„Consider că plângerea formulată de deputatul Mihail Boldea în precampania electorală a alegerilor prezidenţiale din 2009 nu urmărea sesizarea şi urmărirea unei infracţiuni, ci doar aducerea de prejudicii imaginii mele publice, în calitate de om politic”.

„În calitatea mea de deputat, am sesizat DNA cu privire la modul în care s-a efectuat licitaţia pentru PIDU, pentru care există dubii… Voi sesiza DNA ori de câte ori vor fi dubii în legătură cu cheltuirea banilor publici”.

Cât priveşte imaginea de om politic pe care eu i-aş fi afectat-o, cred că domnul Ciumacenco nu este un politician atât de important încât să îl atac eu în campanie electorală…

Probabil când va mai creşte, o să îl atac. Dar nu pot pune această decizie a sa decât pe seama faptului că în PSD se face un sondaj intern cu privire la desemnarea candidatului pentru postul de primar şi probabil că doreşte să îşi facă puţină imagine…”.

Explicaţii foto:

1. Nicuşor Ciumacenco l-a acuzat pe Boldea de pe ruinele casei Cuza 43

2. Aşa arăta imobilul pe vremea când era locuit

Citit 1618 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.