Cu sau fără sistem centralizat de termoficare? Primarul îi consultă pe gălăţeni pe Facebook

Cu sau fără sistem centralizat de termoficare? Primarul îi consultă pe gălăţeni pe Facebook
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Zilele acestea, municipalitatea va comunica oficial dacă îşi mai doreşte menţinerea sistemului centralizat de termoficare sau îi va subvenţiona pe oameni pentru a-şi pune la punct un sistem alternativ de încălzire şi apă caldă.

Primarul Ionuţ Pucheanu le-a cerut, ieri, gălăţenilor, pe Facebook, să spună pentru care dintre cele două variante ar trebui să opteze autorităţile. "Este momentul să luăm o decizie în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic în sistem centralizat. An de an, gălăţenii au scos din buzunar aproximativ 12 milioane de euro pentru menţinerea acestui sistem şi, de multe ori, oamenii nu au avut confort. Ce credeţi că ar trebui făcut? Să menţinem actualul sistem, care va genera în continuare aceleaşi costuri plus altele noi (pentru modernizare), soluţie care presupune - în timp - aceleaşi neajunsuri corespunzătoare traiului la comun sau acordarea unui ajutor financiar din partea Primăriei care să îi ajute pe cei racordaţi la sistemul centralizat să devină independenţi?", a scris, pe reţeaua de socializare, edilul.

"Suntem la fundul sacului. Trebuie luată o decizie", spunea, răspicat, la dezbaterea publică de săptămâna trecută, Ionuţ Pucheanu. Cei mai mulţi dintre cei care au ales să ofere un răspuns au indicat cea de-a doua variantă.

Citit 8786 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2017 17:35

21 comentarii

 • postat de Teutonul
  Vineri, 10 Martie 2017 11:57
  79.116.109.***
  Cu sobe pe cărbuni sau lemne, da ...
  Sistemul centralizat este foarte bun dacă este eficient.
  Adică:
  -nu se fură,
  -nu sunt pierderi
  -manageriat de specialiști
  Aduce și venituri la o exploatare optimă, este eco friendly și se poate dezvolta continuu.
  Acum, la ce avem în Galați, din vechiul sistem se poate folosi doar punctele termice și canalele. Atât. Restul la gunoi...
  Dar într-o țară unde gândirea comunistă a îmbâcsit creierele de sus, nu se poate așa ceva.
  0
  2
  Raportează
 • postat de valll
  Joi, 09 Martie 2017 08:29
  109.102.130.***
  In tarile avansate nu exista cate o bomba cu gaz metan in fiecare apartament, asta e o barbarie! Blocuril au inalzire centrala..
  Dar sa si subvenionezi barbaria, sau sa o incurajezi cu promisiuni, sau pur si simplu sa o determini, prin proasta organizare cum au facut administratiile precedente, este dovada de iresponsabiliate!
  Cum sa subventionezi icat fiecare sa-si rezolve singur? Din ce bani, din banii tuturor, si ai celor care stau in amarate de case? Si, pe cine sa subventionezi? Numai pe cei care au rezistat administrarii nesimtite pana in ultimul moment? Si pe cei care au dat tonul la debransari, findca ei si-au permis? Dar cu cei nevoiti sa renunte acum un an, fiindca au ramas ultimii, ce veti face?
  Daca primarul vrea sa faca un lucru bun pentru oras si sa lase ceva bun in urma lui - si senzatia mea este ca vrea - trebuie sa investeaca in centrale de bloc sau de grup de blocri.
  4
  6
  Raportează
 • postat de Un Galatean
  Joi, 09 Martie 2017 03:49
  5.13.195.***
  S-au facut unii boieri cu vanzarea acestor centrale termice. In Bucuresti nu sunt atatea cat are Galatiul.
  Marius Stan, tot o lalaia cu acel boiler (cazan) din inox din Braila. Ce-a facut, la vandut la fier vechi?
  Sunt multi care nu au posibilitati financiare sa-si monteze c.t. Actualul primar sa lase prostiile cu Facebook-ul si sa gaseasca o solutie ptr. rezolvarea problemei.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Gerila
  Miercuri, 08 Martie 2017 20:04
  81.12.142.***
  sa discutam ....discutii
  indiferent ce dezbateti acolo, un lucru e clar: incalzirea e pe bani, nu pe pomeni electorale.
  cine are bani, se incalzeste pe cont propriu, asa cum poate!
  cine n-are bani, sta si viseaza la sisteme centralizate locale, zonale, orice dar pe banii altora nu ai lor....
  GATA, COMUNISTILOR!
  S-A TERMINAT!
  ALTA INTREBARE!
  4
  12
  Raportează
 • postat de Eco
  Miercuri, 08 Martie 2017 16:31
  5.13.188.***
  Daca nu gresesc in Viena nu exista centrale individuale de incalzire,functioneaza numai pe sistem centralizat,deci ecologic 100 la 100 si risc de explozii si alte afectiuni 0.UE sustine acest sistem centralizat chiar si finanteaza daca pui pe masa un proiect bine definit.Cu un mic efort din partea unor specialisti in domeniu se poate rezolva problema domnule primar.Eu sunt multumit de caldura furnizata de sistem,mai putin apa calda care o am de la un boiler electric.
  8
  24
  Raportează
 • postat de Viorel
  Miercuri, 08 Martie 2017 13:00
  178.156.224.***
  De ce nu se recunoaste ca sistemul centralizat de de incalzire va produce in continuare pierderi? Variantele eficiente sunt doar centralele individuale sau pe scara.Aceste variante nu convin celor care au postat inaintea mea pentru ca au interesul de a mentine in functiune acest muribund numit "carolgal" pentru pastrarea functiilor politrucilor din acea societate.
  21
  14
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 08 Martie 2017 11:09
  109.166.133.***
  E mai bine sa plătesc cât consum, sa am temperatura care o vreau în casa, apa calda tot timpul și cât de calda o vreau.
  19
  17
  Raportează
 • postat de radu
  Miercuri, 08 Martie 2017 10:42
  81.12.150.***
  eu consider ca fiecare sa plateasca cat consuma, de aceea sunt de accord cu centralele de apartament si nu umplerea sacoselor cu bani pentru intermediari
  20
  18
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 08 Martie 2017 09:40
  188.252.31.***
  Oare Primarul citeste Viata Libera online si comentariile excelente de aici, care arata clar cea mai buna solutie ?
  Sau va spune ca " majoritatea " doreste centrale de apartament ?
  Cum va fi pentru cei care stiu ca nu e bine dar, vor fi o " minoritate ", la fel cum se pare ca sunt cei care nu mai accepta lupul paznic la oi?
  2
  24
  Raportează
 • postat de Mai facil, tehnic și financiar, pierderile de căldură fiind zero, centralele de apartament, sunt mai indicate.
  Miercuri, 08 Martie 2017 07:43
  213.233.103.***
  Din punct de vedere economic și financiar, cu un control mai bun al consumului, implicit al subvențiilor de încălzire pe gaz cât și aducere la zero, a pierderilor de căldură, gazul având pierderi zero, prin grija celor de la distribuție gaz, Engie, centralele de apartament este o soluție, pe termen scurt și mediu, apoi mai vedem. Evacuarea gazelor a centralelor de apartament, se poate face printr-un coș de gaz comun, cu intrări din fiecare apartament și gura de evacuare, deasupra blocului, tubulatura de evacuare fiind amplasată în exteriorul blocului. Am observat că la Constanța, alimentarea cu gaz, s-a făcut cu țevi de gaz, amplasate pe peretele exterior al blocului, în dreptul bucătăriilor, nu prin casa scărilor, pentru a se evita acumularea accidentală, pe casa scărilor.și bănuiesc, la un eventual cutremur de amploare, casa scărilor fiind mai vulnerabilă, față de pereții de rezistență exteriori al blocului.
  Oricum, pentru clarificare, este nevoie de un STUDIU DE FEZABILITATE, sub un contract cu o firmă de specialitate, chiar din afară adusă, pentru eliminarea oricăror ambiguități, tehnice și financiare.
  18
  5
  Raportează
 • postat de Calorifer
  Marți, 07 Martie 2017 20:44
  5.13.176.***
  Domnul primar Pucheanu, trezit pe neasteptate in aceasta functie, vrea sa scape de o problema, nu sa caute o rezolvare. Varianta, suspect de sustinuta de el, cea cu centrale de apartament, este cea mai proasta varianta posibila. O solutie pentru 8-10 ani, cat este durata de functionare a unei centrale. El nu-i in stare sa gandeasca o strategie care sa asigure termoficarea orasului pe zeci de ani. Exista o sumedenie de solutii, ce se pot aplica de la caz la caz (centrale de cartier, de cvartal, de bloc sau de scara). Un sistem modern si eficient, care ar convinge si actualii posesori de centrale de apartament sa renunte la ele. Ce facem? Umplem orasul cu bombe cu ceas, gaurim peretii si planseele cu tevi de gaze si apa sau cu tulumbe pentru evacuarea gazelor arse! Cati locatari sunt constienti ca trebuie sa-si faca revizia periodica a centralei? Daca tot ii place sa stea pe Facebook, sa caute si o sa vada nenumarate centrale de bloc sau de scara. Sunt o sumedenie de PT-uri si SC-uri care pot fi modernizate, doar ca trebuie inceput de undeva! Nu mai spun de subsolurile tehnice ale multor blocuri, transformate in ateliere sau depozite de vechituri, si in care se pot monta foarte usor centrale de scara. Dar e mai simplu sa scapi de o problema, decat s-o rezolvi!
  11
  64
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Marți, 07 Martie 2017 19:48
  78.96.253.***
  Apropo de solutia cu centrale de apartament, cu sprijinul financiar al primariei.

  Ar fi o nedreptate pentru cetatenii care si-au montat centrale, majoritatea imprumutandu-se la diferite surse, banci, prieteni, CAR, etc.,platind rate doar pentru a trai civilizat in caldura si cu apa calda,

  In comparatie cu multi cetateni racordati la sistemul centralizat in care, majoritatea, nu si-au platit utilitatile, nu din lipsa resurselor financiare, pur si simplu din nesimtire, din lipsa de educatie, traind in conceptia comunista ca statul le da totul pe gratis, mai ales cand inca exista indivizi in comunitate, reminescente declasate al acelui sistem, daca ma votati, va dau apa si caldura gratis!
  Si prostimea a votat minciuna electorala, sistemul a falimentat, orasul arata ca dupa bombardament, mafiotii si-au construit mega constructii in buricul targului, familiile lor huzuresc, vile, masini scumpe, bani in banci straine..

  In acest mod s-a falimentat acest sistem, Apaterm din lipsa unui management corespunzator, si a unei administratii locale incompetente care sa ia masuri corespunzatoare de colectare a banilor pe caldura si apa calda in fiecare sezon rece, s-a ajuns in acest stadiu de falimentare unde unii au primit servicii fara sa plateasca, primaria in mod fraudulos platind din bugetul format de toti galatenii.
  Si, culmea, nimeni nu a fost si nu este tras la raspundere pentru gestiune frauduloasa si abuz in serviciu!

  Aici trebuie sa intervina justitia, societatea civila in mare parte fiind formata din acesti rai platnici carora trebuia sa le ia banii mergand pana la confiscarea apartamentelor,societate civila structural inexistenta care nu se poate pronunta impotriva propriei nesimtiri.

  Si, in acest mod, cum poti sa le mai platesti centrale de apartament tot din banii tuturor galatenilor!???

  Nu este o tampenie, o ilegalitate,flagranta,daca s-ar pune in practica?

  Dar in orasul asta in care galateanul neaos, plin de responsabilitate si simtire, a fost inlocuit de venetici adusi la combinat de prin toate rapile, coclaurile si hartoapele tarii, neavand niciun sentiment de fragoste pentru oras, totul se va duce de rapa, sub sloganul, darama-se tot, nimic nu-i al meu!
  2
  46
  Raportează
 • postat de cetateangl
  Marți, 07 Martie 2017 18:14
  89.136.3.***
  1. Daca se ofera acordarea unui "ajutor financiar" se creeaza o nedreptate fata de "fraierii" care au dat, pana acum, bani din buzunarul propriu pentru sistemul individual - dar, mai mult, acestia urmeaza sa platesca, in plus, indirect (prin taxele si impozitele locale) si pentru ceilalti;
  2. La nivel national, toate orasele, cu toate cartierele lor, au fost proiectate si construite sa functioneze cu sistem centralizat de termoficare (au fost facute investitii majore in sistemul national de obtinere si transport al agentului termic, o adevarata industrie: cladiri, sistem de po,pare, conducte industriale, tevi prin peretii blocurilor, calorifere, etc., etc., etc) care, sistem centralizat, foarte mult timp, a fost foarte OK - de ce sa gaurim peretii blocurilor, din nou, dupa cum ne taie pe fiecare capul, de ce sa peforam peretii cu tevi noi de gaze, apa (pentru fiecare apartament) ?!?... si
  3. Nu toata lumea si-a creat cont pe "feisbuci" (!) - a se vedea persoanele de varsta a 2-a, si nu numai (asta seamana ca o forma de discrimnare).
  6
  48
  Raportează
 • Marți, 07 Martie 2017 17:09
  82.208.137.***
  Este interesant. Pentru o problema de natura tehnica, economica si partial sociala doar oamenii politici (din conducerea orasului sau nu) au dreptul sa-si dea cu parerea. Pentru ca, nu-i asa, oamenii politici au puterea de a decide orice in orice moment. In contrar cu modul manipulant al dezbaterii generate pe tema incalzirii si a apei calde de catre politicienii care ne conduc, eu cred ca o solutie pe termen lung nu poate fi luata arbitrar (pentru ca are cineva de facut alte cheltuieli - de vazut si alte cheltuieli din bugetul primariei care concura la valoare dar care au inpact pe grupuri mici de persoane cu interese comune conducatorilor nostri) si in nici un caz de oameni care nu realizeaza impactul real al desfiintarii fara discernamant a unei astfel de activitati. Dealtfel nimeni nu si-a asumat responsabil (eventual in scris) daca vor putea fi alimentati cu gaz metan suficient toti consumatorii, care este impactul real de mediu (punctul de vedere al reprezentantului de la mediu nici nu a fost luat in consideratie) precum si perioada in care pot fi montate 35000-40000 de instalatii de incalzire pe gaz stiut fiind faptul ca incel mai tare an s-au montat 2500-3000 bucati. Sunt curios cum rezolva primaria problema alimentarii cu energie termica a mai bine de 65 licee, scoli, gradinite si camine (unele cu program permanent) intr-un termen foate scurt, stiut fiind ca orice licitatie (nu 65 ci doar una) de regula dureaza foarte multe luni. Mai sunt multe de spus sau supus oamenilor din Galati dar, pentru moment ma limitez la cele prezentate.
  3
  30
  Raportează
 • postat de mize-rii
  Marți, 07 Martie 2017 13:43
  94.176.183.***
  Copii spun lucruri trasnite . Si la 35 de ani poti fi copil.1. Primaria NU va putea suporta costul integral pentru o instalatie individuala . amenii din acest oras sunt saraci . 2 Nu vafi timp suficient intr-o vara sa darmam toti peretii pentru lucrari .3 Instalatia de gaz NU face fata consumului pentru tot orasul . 4. Se va folosi energia electrica unde instalatiile NU fac fata consumului . 5. Somajul va creste ingrijorator cu disponibilizatii de la CET si Calorgal . 6. In final psd-ul va iesi de pe scena politica foarte sifonat .
  11
  28
  Raportează
 • postat de ro
  Marți, 07 Martie 2017 13:34
  91.216.52.***
  D-le Primar. Chiar am crezut ca sunteti diferit de primarii pe care i-a avut Galatiul pana acum, macar prin prisma varstei. Adica si pentru ca ati fi putut avea o alta deschidere catre nevoile locuitorilor acestui oras si nu erati "patruns" de doctrina PSD: nu conteaza cat costa, noi sa ne facem treaba care ne convine.
  Prin urmare apelati, din nou, la Facebook. Acolo unde fiecare isi poate da cu parerea, chiar daca le lipseste si logica. Unii chiar au si idei bune, dar ce folos, socoteala va fi a aceluia care numara voturile.....
  Prin urmare, va reamintesc ca sistemul centralizat este de preferat in locul sistemul cu centrale individuale. Stim foarte bine ca cei care si-au pus centrale au fost complet nemultumiti de "serviciile" oferite de firmele primariei. Se impunea modernizarea sistemului de productie si distributie, lucru care nu s-a facut la timp. Ce va impiedica sa actionati acum? Nu aveti socotelile facute? Nu aveti oameni competenti care sa calculeze si sa propuna varianta sustenabila? Nu aveti oameni care sa nu va minta? Atunci dv. sunteti de vina. Incepeti cu schimbarea de la oamenii primariei si veti gasi mult mai usor varianta optima.
  De fapt ce se doreste? Amanarea la nesfarsit a luarii unei decizii, incat sistemul centralizat sa fie falimentat? Fostul primar Stan nu este de condamnat ca a lansat zvonuri de iminenta prabusire a sistemului? Vreti sa fiti ca el? Nu cred....
  Eu sunt multumit de sistemul centralizat, cu toate slabiciunile lui. Sunt din micro 19 si SPER inca la centrala de cartier asa cum ati promis. Este vorba si de neplatnici? Cine va impiedica, ca partid la guvernare, sa obligati printr-o maniera rapida fortarea platii utilitatilor pentru cei rauvoitori? Daca tot este de bonton sa-i eliberati pe cei condamnati ... faceti ceva si pentru care merita sa nu mai fie la mana celor nesimtiti.
  Avem nevoie de reguli noi. Nu numai de cele de care aveti nevoie sa profitati intr-un fel sau altul.
  Nu aveti idei? Cautati-le tot acolo unde se pot exprima opinii. Urmariti societatea civila si, mai ales, incercati sa nu mintiti populatia, chiar daca primiti informatii de la cei pe care ii contactati si sunt mincinosi.
  Este nevoie de initiativa, dar nu distructiva. Reduceti distributia de agent termic in zonele in care se produc cele mai mari pierderi. Modernizati sistemul in zonele compacte, atata cat a mai ramas. Sunt si posesori de centrale care a reveni la sistemul centralizat daca ar fi corect aplicat. Faceti socoteala corect privind implicatiile schimbarii sistemului de producere a agentului termic si, in ultima instanta, luati in considerare varianta de compensare si prin folosirea energiei electrice.
  Numai print-o gandire sanatoasa putem progresa. Nu avem investitii? Atunci sa nu mai aruncam cu compensatii, sa mergem in paralel si cu investitiile.
  8
  32
  Raportează
 • postat de mai multe variante de rezolvare
  Marți, 07 Martie 2017 13:19
  89.122.189.***
  intrebarea este pusa astfel: 2+2 = 5 sau 2+2=3? raspundeti elevi! (sac!)
  de ce nu se intreaba daca exista si varianta 2+2=4 exact ca in toate tarile care pun mai presus cetateanul decat afacerile proprii ale conducatorilor!
  0
  32
  Raportează
 • postat de PC
  Marți, 07 Martie 2017 12:57
  89.137.139.***
  SISTEMUL DE INCALZIRE PE TRONSOANE DE SCARI CU CENTRALE AUTOMATE PRESUPUNE INVESTITIA CEA MAI REDUSA SI PRETUL DE COST CEL MAI REDUS . PRIMARIA DECAT SA CHELTUIASCA ANUAL 12.000.000 DE EURO MAI BINE FACE O ASTFEL DE INVESTITIE CU BANI DE IMPRUMUT . BANII IMPRUMUTATI AR PUTEA FI RECUPERATI IN URMATORII 5 ANI NUMAI DIN ANULAREA SUBVENTIILOR ANUALE DE 12.000.000. DE EURO.
  4
  25
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Marți, 07 Martie 2017 10:59
  81.12.149.***
  Problema este pusa prost din start si asta suna a manipulare:
  Nu trebuie sa alegem din 2 variante, ci din 3 variante: sistemul centralizat, sistemul zonal/local si sistemul individual de incalzire alternativa.
  Desigur toate variantele implica costuri si lucrari etapizate, dar trebuie sa urmarim eficienta pe termen lung aici.
  Stim ca pentru Primarie cel mai usor e sa paseze problema la cetateni sa se descurce individual, oferind chiar si subventii totale. Dar cea mai buna varianta e cea cu SISTEM ZONAL, numai ca aici trebuie un plan si realizat pe etape toata investitia, iar specialistii din Primarie nu prea au chef de asa ceva. Ei vor doar comisioane, asta e adevarul!
  16
  52
  Raportează
 • postat de nea gica fara frica
  Marți, 07 Martie 2017 09:59
  79.116.101.***
  FARA DISCUTIE -A DOUA VARIANTA CEA INDIVIDUALA
  50
  30
  Raportează
 • postat de abonat cu vechime
  Marți, 07 Martie 2017 08:20
  82.208.137.***
  Unde sunt solicitarea si postarile, pe Primarie, Primar, Galateni, etc ?
  3
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.