BUGETUL oraşului, pe masa aleşilor. Bani mai mulţi pentru dezvoltarea Galaţiului

BUGETUL oraşului, pe masa aleşilor. Bani mai mulţi pentru dezvoltarea Galaţiului

Foto Sorin Pană
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
5 comentarii


În loc de 27,5 milioane de lei, cât fuseseră prevăzuţi iniţial pentru dezvoltarea oraşului, în proiectul de buget pe 2017, suma alocată pentru investiţii s-a majorat la 64 milioane de lei. Vestea proastă este că, la fel ca în anii trecuţi, cheltuielile de funcţionare ale Galaţiului nu sunt acoperite până la finele anului.

Dezbaterea publică a bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului pe 2017 s-a încheiat, iar documentul final a fost făcut public pe portalul Primăriei, a ajuns pe mesele aleşilor locali şi va fi supus aprobării acestora pe 28 martie. Faţă de proiectul supus dezbaterii publice, remarcăm că s-a redus decalajul uriaş dintre banii alocaţi pentru funcţionare şi cei prevăzuţi pentru investiţii.
Astfel, în varianta iniţială a bugetului local, cheltuielile erau de 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi 27,5 milioane de lei pentru dezvoltare. În proiectul modificat, sunt prevăzute cheltuieli de 458,6 milioane de lei pentru funcţionare şi 64 milioane de lei pentru dezvoltare. Modificări apar şi în bugetul din surse proprii şi subvenţie, unde, în loc de 198 de milioane de lei pentru funcţionare şi doar 6,7 milioane de lei pentru dezvoltare, acum sunt 183,9 milioane pentru funcţionare şi 10,8 milioane de lei pentru dezvoltare.

Metodă brevetată de toţi primarii


Redimensionarea sumelor între funcţionare şi investiţii s-a făcut, după cum ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu, pe baza unor analize şi calcule corecte a şanselor de realizare a investiţiilor şi dotărilor, dar şi a perioadei în care acestea puteau fi demarate, pentru a nu bloca inutil poziţii bugetare. Nu mai puţin adevărat este că s-a aplicat metoda patentată de primarii anteriori: s-au luat din banii de funcţionare pentru majorarea sumei de investiţii. Astfel, potrivit edilului, banii pentru funcţionarea oraşului nu ajung decât până în luna august! Atunci, în funcţie de încasările la buget, de cotele din impozite şi taxe şi de alocările de la Guvern, se va face o rectificare bugetară, prin care banii vor merge fie către funcţionare, fie către finanţarea proiectelor bugetate cu sume mici. În acelaşi timp, nu este exclusă ideea contractării unui nou împrumut.

Ce se face cu banii de investiţii


Potrivit primarului, banii pentru dezvoltare vor trebui să acopere, în primul rând, finalizarea investiţiilor începute: noul sediu al Primăriei, cartierul social din Micro 17, cotele de TVA aferente modernizării străzilor Tecuci şi Saligny. Investiţiile care ar putea fi demarate în a doua jumătate a anului vizează: reconfigurarea sensurilor giratorii de la intrarea în Galaţi dinspre Brăila şi Tirighina, restructurarea urbană din zona Colegiului Kogălniceanu, parcarea cu loc de joacă din Ţiglina II şi parcarea supraterană din Mazepa I.

Citit 6043 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Martie 2017 21:36

5 comentarii

 • postat de dan Joi, 23 Martie 2017 23:53 84.117.40.*** Link la comentariu
  1
  6

  Nu doriti sa construiti un disneyland sau un aqualand ori aventuraparc in Galati? Ne-am saturat de galateni tristi si chinuiti.

  Raportează
 • postat de Mama mia Joi, 23 Martie 2017 21:51 108.245.201.*** Link la comentariu
  0
  5

  Mai sa fie ...si tot o ruina o sa fiti .
  Vom trai si vom vedea.

  Raportează
 • postat de Boxe si vopsea Joi, 23 Martie 2017 12:32 217.64.113.*** Link la comentariu
  3
  16

  sa nu uitati sa alocati bani pentru boxele din parcari si vopsea pentru marcarea locurilor de parcare, inchiriate dintre blocuri.

  Raportează
 • postat de Bestia Joi, 23 Martie 2017 10:54 5.13.151.*** Link la comentariu
  4
  9

  Ce investitii superbe si de mare augur, niste blocuri de carton facute de Stan, o primarie care e pentru ei si niste asfaltari.
  Astea sunt marile investitii. Nu spunea primarul ca din cauza subventiilor la caldura nu se dezvolta orasul. Cu ce se dezvolta? Lumea o sa moara in case de frig.

  Raportează
 • postat de Dragomir stefan Joi, 23 Martie 2017 07:14 5.13.174.*** Link la comentariu
  0
  24

  Drumul prin curtea Politiei de frontiera trebuie finalizat si Problema "ELICE"..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.