Primăria Galați PLĂTEȘTE cercetarea arheologică. ÎNCEP săpăturile la situl Tirighina-Barboşi

Primăria Galați PLĂTEȘTE cercetarea arheologică. ÎNCEP săpăturile la situl Tirighina-Barboşi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La 180 de ani de la primele săpături făcute de profesorul ieşean Gheorghe Săulescu, situl arheologic Tirighina-Barboşi va avea parte, din nou, de cercetări arheologice, făcute de Muzeul de Istorie, activitate pentru care Primăria va plăti instituţiei 305.830 de lei cu TVA, de la bugetul local.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", Primăria municipiului Galaţi încearcă să câştige o finanţare europeană de 4,5 milioane de euro pentru punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi.

La finele anului trecut, proiectul a primit aviz negativ, Ministerul Culturii considerând că "fondul arheologic este epuizat". Mai exact, după cum am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, proiectul a fost avizat favorabil de către Comisia Naţională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, dar nu a primit şi avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Motivaţia a fost aceea că "nu există bază de proiectare, în sensul că, mai întâi trebuie făcută o cercetare arheologică, după care se trece la etapa de restaurare şi valorificare".

Proiect resuscitat

După ce au crezut că proiectul e "mort în faşă", autorităţile au găsit, totuşi, o portiţă. "Intenţia noastră de a dezvolta această zonă cu fonduri europene aproape a fost blocată de Ministerul Culturii. Aducând în proiect şi componenta practică a lucrărilor de cercetare, şansele pentru obţinerea acestei finanţări cresc", declara, la începutul anului, primarul Ionuţ Pucheanu.

În urma unei licitaţii, Primăria a atribuit contractul pentru "Servicii de cercetare arheologică preventivă prestate de muzee pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi" Muzeului de Istorie. Conform contractului încheiat pe 31 martie, muzeul are la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a face cercetare arheologică preventivă pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, după care să prezinte analiza sitului arheologic pentru identificarea obiectivelor de intervenţie. Potrivit Direcţiei de Cultură, pe baza rezultatelor cercetării, proiectul va fi refăcut şi trimis spre avizare Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Avizul favorabil este un document anexă obligatoriu la depunerea cererii de finanţare europeană.

Misiune dificilă

Deşi a trecut aproape o lună de la semnarea contractului, deocamdată nu au început săpăturile, Muzeul aşteptând, încă, avizele necesare. Misiunea arheologilor nu va fi deloc uşoară: "Arheologii vor fi nevoiţi să perie la suprafaţă tot ceea ce este în momentul de faţă acolo, să dea de-o parte toate gropile în care au fost aruncate fragmente ceramice rezultate în urma săpăturilor arheologice în ultimii 50 de ani. Că dacă ajungem pe promontoriul de la Tirighina vom constata că peste tot sunt fragmente ceramice şi oricine poate să-şi ia acasă câte un artefact pentru că nu este protejat", declara, anul trecut, directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru.

Cercetarea ar putea scoate la iveală surprize mari, dacă ne gândim la ţigla romană încrustată cu un cap de bour şi un şarpe - vestigiu unic în România, sau la mormântul lui Innocens - un daco-roman creştinat.

Citit 6490 ori Ultima modificare Marți, 25 Aprilie 2017 01:49

7 comentarii

 • postat de dan
  Joi, 27 Aprilie 2017 08:26
  Daca se vor face sapaturi si lucrari acolo se va distruge totul acolo.Nu are rost. Pamantul a fost rascolit de 3 ori acolo. Se va distruge piatra, zidul.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Locuitor Barbosi
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 07:05
  Lasati fanfaronada si coborati cu picioarele pe pamant.La baza dealului este un loc de depozitare neamenajat de gunoi menajer exploatat de catre Ecosal,iar toate pungile de plastic si hartiile sunt luate de vant si duse pe deal.Sunteti nerealisti.Coborati putin de pe jilturi.Luati pulsul pe teren,si cu ocazia asta vedeti realitatea si totodata ii verificati si pe consilierii si directorii primariei.Nuaruncati banii pe o noua falezogaura.Apropo domnule primar,cine naiba a avut ideea sa monteze la iesirea (intrarea) din Galati spre Braila asemenea borduri inalte!!(vopsite in rosu).Daca va intra vreo masina in ea(si va intra ) se va da dea berbeleacul.Ce naiba nu sunt niste standarde?Un kitsch.Singura explicatie pe care mi-o pot da singur este ca s-au pus borduri duble ca inaltime doar ca sa incapa mai mult pamant de flori.Ma uit si rad ca prostu in targ,manzeste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 01:58
  Locuiesc la Londra,nu departe de Greenwich Park,unde obisnuiesc sa ma plimb deseori. Pe aleile parcului,gasesti din loc in loc indicatoare,cu diverse puncte de atractie,printre care si Castrul Roman,dar cand ajungi la locul respectiv,nu gasesti decat o movila de pamant,acoperita de iarba,dar ei sunt foarte mandri de vestigiile lor,in timp ce la noi ,inca existentele ruine ale Tirighinei zac in nepasare!(noi nu dam doi bani pe prezent,daca nu ne iese ceva,ce pretentii sa avem pentru trecutul nostru?)
  0
  1
  Raportează
 • postat de CRISTI
  Marți, 25 Aprilie 2017 21:04
  PRAF IN OCHI!INTERESE !CAUTAM URME DE CIVILIZATIE!IARA NOI CA SI GALATENI NE AFUNDAM IN SARACIE SI MIZERIE!UN PROIECT MORT DIN FASA!INERTIA FURTULUI DIN BANUL PUBLIC!SALARII CE NU AU LEGATURA CU REALITATEA ECONOMICA!DOMNULE PRIMAR!TAIATI RAUL DE LA RADACINA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de corneliu
  Marți, 25 Aprilie 2017 15:10
  Si daca aflam ca au avut apa calda? Romanii, despre ei vorbim. Ce ne facem? NU, mai bine nu sapam.
  0
  0
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Marți, 25 Aprilie 2017 13:44
  Avem niste vestigii inestimabile aici langa noi si nu stim cum sa ne organizam pentru a arata acest lucru autoritatilor centrale sau europene pentru a le pune in valoare!
  Mai mare rusinea!
  Se vede ca nu mai avem specialisti, ci doar politruci incompetenti si nesimtiti..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Marți, 25 Aprilie 2017 10:53
  Avanpost al Imperiului Roman, bogata noastră istorie ce așteaptă să fie dezgropată de sub nepăsarea și incompetența unora.
  Alții, care țin la istoria lor, făceau o prioritate din punerea în valoare a trecutului.
  Haideți odată, nu vă mai tânguiți că n-aveți bani!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.