Primăria Galați PLĂTEȘTE cercetarea arheologică. ÎNCEP săpăturile la situl Tirighina-Barboşi

Primăria Galați PLĂTEȘTE cercetarea arheologică. ÎNCEP săpăturile la situl Tirighina-Barboşi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La 180 de ani de la primele săpături făcute de profesorul ieşean Gheorghe Săulescu, situl arheologic Tirighina-Barboşi va avea parte, din nou, de cercetări arheologice, făcute de Muzeul de Istorie, activitate pentru care Primăria va plăti instituţiei 305.830 de lei cu TVA, de la bugetul local.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", Primăria municipiului Galaţi încearcă să câştige o finanţare europeană de 4,5 milioane de euro pentru punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi.

La finele anului trecut, proiectul a primit aviz negativ, Ministerul Culturii considerând că "fondul arheologic este epuizat". Mai exact, după cum am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, proiectul a fost avizat favorabil de către Comisia Naţională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, dar nu a primit şi avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Motivaţia a fost aceea că "nu există bază de proiectare, în sensul că, mai întâi trebuie făcută o cercetare arheologică, după care se trece la etapa de restaurare şi valorificare".

Proiect resuscitat

După ce au crezut că proiectul e "mort în faşă", autorităţile au găsit, totuşi, o portiţă. "Intenţia noastră de a dezvolta această zonă cu fonduri europene aproape a fost blocată de Ministerul Culturii. Aducând în proiect şi componenta practică a lucrărilor de cercetare, şansele pentru obţinerea acestei finanţări cresc", declara, la începutul anului, primarul Ionuţ Pucheanu.

În urma unei licitaţii, Primăria a atribuit contractul pentru "Servicii de cercetare arheologică preventivă prestate de muzee pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi" Muzeului de Istorie. Conform contractului încheiat pe 31 martie, muzeul are la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a face cercetare arheologică preventivă pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, după care să prezinte analiza sitului arheologic pentru identificarea obiectivelor de intervenţie. Potrivit Direcţiei de Cultură, pe baza rezultatelor cercetării, proiectul va fi refăcut şi trimis spre avizare Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Avizul favorabil este un document anexă obligatoriu la depunerea cererii de finanţare europeană.

Misiune dificilă

Deşi a trecut aproape o lună de la semnarea contractului, deocamdată nu au început săpăturile, Muzeul aşteptând, încă, avizele necesare. Misiunea arheologilor nu va fi deloc uşoară: "Arheologii vor fi nevoiţi să perie la suprafaţă tot ceea ce este în momentul de faţă acolo, să dea de-o parte toate gropile în care au fost aruncate fragmente ceramice rezultate în urma săpăturilor arheologice în ultimii 50 de ani. Că dacă ajungem pe promontoriul de la Tirighina vom constata că peste tot sunt fragmente ceramice şi oricine poate să-şi ia acasă câte un artefact pentru că nu este protejat", declara, anul trecut, directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru.

Cercetarea ar putea scoate la iveală surprize mari, dacă ne gândim la ţigla romană încrustată cu un cap de bour şi un şarpe - vestigiu unic în România, sau la mormântul lui Innocens - un daco-roman creştinat.

Citit 6637 ori Ultima modificare Marți, 25 Aprilie 2017 01:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.