Investiţii de 3,3 milioane de euro la șapte ȘCOLI și un LICEU

Investiţii de 3,3 milioane de euro la șapte ȘCOLI și un LICEU
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nu mai puţin de 14,9 milioane de lei, adică peste 3,3 milioane de euro este valoarea totală a investiţiilor de care vor beneficia opt unităţi de învăţământ, dintre care un liceu şi şapte şcoli. Este vorba despre lucrări de reabilitare şi modernizare, de anvelopare şi, respectiv, reparaţii capitale, ai căror indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi de aleşii locali. Din păcate, votul consilierilor nu garantează că investiţiile cu pricina se vor realiza în acest an.

Şcoala nr. 33

Aleşii au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul "Reabilitare şi modernizare Şcoala gimnazială nr. 33" Sf. Dumitru" şi costurile acestei investiţii necesare în vederea desfăşurării normale a procesului de învăţământ. Potrivit documentaţiei, „apele meteorice se infiltrează prin izolaţia acoperişului tip terasă, tâmplăria exterioară şi interioară este deteriorată, crăpată şi pe alocuri putredă, faţadele prezintă fisuri şi chiar desprinderi, iar pardoselile din sălile de clasă sunt uzate şi deteriorate, cu lamele lipsă sau putrede, şi chiar desprinse din stratul de suport". Instalaţiile electrice sunt subdimensionate, instalaţia sanitară este uzată şi provoacă pierderi de apă, iar obiectele sanitare nu funcţionează la parametrii normali. Pentru ca toate acestea să devină doar o amintire, valoarea investiţiei necesare este de 3.910.703 lei bani de la bugetul local, bugetul de stat, la care s-ar putea adăuga bani dintr-un împrumut sau fonduri europene.

Anvelopare

Anveloparea imobilelor, refacerea instalaţiilor electrice, de ventilaţie, sanitare şi termice, lucrări exterioare, instalarea de centrale termice şi panouri fotovoltaice pentru iluminatul interior şi, eventual, pentru consumul de apă caldă, sunt investiţiile de care vor beneficia trei unităţi de învăţământ. Toate bune şi frumoase numai că o parte dintre aceste lucrări ar fi trebuit să fie deja executate, pentru că au fost aprobate de aleşii locali în iulie 2015. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, a fost refăcută documentaţia şi s-au stabilit noi indicatori tehnico-economici în speranţa că se vor putea obţine finanţări europene pentru aceste lucrări. Noile valori ale investiţiilor sunt de 2.895.459 de lei pentru Şcoala Gimnaziala nr. 3, 2.752.684 de lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 22 „Dimitrie Cantemir” şi, respectiv, 2.890.388 de lei în cazul Şcolii Gimnaziale nr. 40 „Iulia Haşdeu”

Reparaţii capitale

Prin votul aleşilor locali, un liceu şi trei şcoli vor beneficia de reparaţii capitale la instalaţiile electrice. Lucrările se impun pentru că instalaţiile electrice au o vechime de peste 40-50 de ani şi, prin montarea noilor receptoare electrice, circuitele şi tablourile electrice nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Mai mult, apar tot mai des defecţiuni ce creează disfuncţionalităţi majore în funcţionarea şcolilor, punând în pericol elevii. Pentru Şcoala Gimnazială nr. 20 valoarea investiţiei este de 418.413 de lei. În cazul Liceul cu Program Sportiv, reparaţia capitală electrică se ridică la 656.626 de lei. La Şcoala Gimnazială nr. 17 reparaţia capitală ar urma să coste 760.793 de lei, iar în cazul Şcolii Gimnaziale nr.13 costurile se ridică la 661.804 lei, de la bugetul local.

Citit 10773 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2017 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.