După un an de la articolul publicat de "Viaţa liberă". Primăria caută proiectant pentru amplasarea sculpturii "Omagiu lui Brâncuşi"

După un an de la articolul publicat de "Viaţa liberă". Primăria caută proiectant pentru amplasarea sculpturii "Omagiu lui Brâncuşi"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

„Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, aşa se intitula articolul publicat, în urmă cu un an, pe 18 mai 2016 în ziarul „Viaţa liberă”.

„Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia”, aşa suna semnalul de alarmă tras prin articolul publicat atunci în ziarul nostru. Subiectul îl constituia lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi", realizată, în 1991 de sculptorul german Ewerdt Hilgemann.

„La 25 de ani de la respectivul moment, sculptura ”Omagiu lui Brâncuşi” zace încă abandonată pe Faleza Inferioară a Dunării, lângă Trecere Bac. Lucrarea s-a degradat vizibil în timp, unii gălăţeni folosind-o chiar pentru a o ”decora” cu gunoaie”, se arăta în articol.

În urma articolului, administraţia locală a promis, în vara anului trecut, că monumentul va fi expus aşa cum se cuvine, dar, din păcate, promisiunile nu au fost onorate nici până în ziua de azi!

Achiziţie de 10.000 de lei

Vestea bună este că Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat o achiziţie publică pentru servicii proiectare şi studiul de fezabilitate necesare amplasării monumentului. Contractul, în valoare de 10.000 de lei fără TVA, are drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut.

În caietul de sarcini al achiziţiei publice, Primăria reaminteşte că în anul 1991 Galaţiul a găzduit cea de a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat Ewerdt Hilgemann. Acesta a realizat sculptura de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate.

Prin proiect se urmăreşte amplasarea statuii pe un soclu din beton în zona Falezei inferioare, restaurarea şi punerea în valoare a acesteia, cu consultarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Rămâne de văzut dacă până la finele acestui an sculptura va fi ridicată în picioare, pentru prima dată, după 26 de ani. 

Citit 2494 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2017 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.