Cât vom PLĂTI pentru capturarea, transportul şi îngrijirea MAIDANEZILOR
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cât vom PLĂTI pentru capturarea, transportul şi îngrijirea MAIDANEZILOR
În ciuda dezbaterilor, majorarea tarifelor de ecarisaj a fost aprobată cu o singură abţinere
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nu mai puţin de 180,36 de lei pentru capturarea unui maidanez, 60,11 lei - transportul în adăpostul Ecosal şi examinarea de către un medic veterinar, 11,72 de lei pe zi - hrana şi cazarea în padoc a aceluiaşi câine, 23,38 de lei - deparazitarea internă şi externă plus vaccinarea antirabică, 12,67 de lei - crotalierea, şi între 45,29 şi 76,87 de lei, sterilizarea. Acestea sunt noile tarife cu TVA ale serviciului de ecarisaj, aprobate de aleşii locali.

Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor Serviciului Public Ecosal pentru serviciul de Ecarisaj au stârnit dezbateri la recenta şedinţă a Consiliului Local.

Majorată de patru ori

După ce a propus diminuarea taxei de adopţie la distanţă a câinilor din adăpostul public, 139,23 de lei cu TVA, dar i s-a replicat că nu se poate, consiliera independentă Simona Vreme a sesizat că taxa pentru capturarea unui câine s-a majorat de peste patru ori, de la 44 la 180,36 de lei. În lipsa reprezentanţilor Ecosal, primarul Ionuţ Pucheanu, fost director al acestui serviciu, a oferit explicaţii: „Taxa de capturare n-a mai fost actualizată din 2008. Salariile s-au dus în sus, preţul motorinei folosite la maşinile care transportă câinii a crescut, substanţele folosite pentru tranchilizarea câinilor au nişte costuri. Serviciul Ecosal nu are voie, legal, de a se înregistra nici măcar cu 0,001 la sută profit. Prin urmare, ceea ce înaintează către Primărie ca tarif este efectiv costul pe care îl înregistrează cu fiecare capturare în parte”.

Plimbăm câinii cu taxiul?

Liberalul Onuţ Atanasiu a remarcat că în oraş taxiul are un preţ mediu de doi lei pe kilometru. „Plimbăm fiecare câine 25 de kilometri?”, a întrebat consilierul, intrigat de costul transportului în adăpost al unui câine – 60,11 lei cu TVA faţă de 22 de lei cât era până acum. Şi a argumentat că, în Bucureşti, o ambulanţă veterinară în Bucureşti, care are medic şi consultă câinele, percepe 100 de lei de intervenţie. 

„Să ştiţi că nu fac transport special pentru fiecare câine în parte! Dacă sunteţi dispuşi la a lua, la propriu, borcane în cap, vă invit odată cu o echipă de ecarisaj la prinderea câinilor!”, a replicat primarul. Cele două utilitare Peugeot Boxer dotate cu câte 20 de cuşti pentru transportul câinilor, şi cu câte un echipaj format din agentul veterinar şi doi capturatori de câini pleacă de dimineaţă, la sesizările primite, şi se întorc după ce au umplut cuştile.

La solicitarea lui Onuţ Atansiu, Ionuţ Pucheanu a subliniat că, în ciuda majorării acestor tarife, nu se majorează taxa de ecarisaj: „Avem excedent din taxa de ecarisaj, există bani care să poată acoperi această diferenţă. Şi credeţi-mă pe cuvânt, această diferenţă, la sfârşitul anului, când se trage linia, nu e una atât de consistentă”, a spus primarul.

Citit 7039 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2017 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.