La coadă la GROAPA DE GUNOI a brăilenilor. Tecucenii ar putea plăti dublu pentru curăţenia oraşului
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

La coadă la GROAPA DE GUNOI a brăilenilor. Tecucenii ar putea plăti dublu pentru curăţenia oraşului
Colectarea selectivă a gunoiului a început deja în patru cartiere tecucene: Criviţeni, Cernicari, CFR şi zona industrială
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tecucenii vor fi nevoiţi să bată peste o sută de kilometri ca să ducă gunoiul şi să îngroaşe coada deja formată de localităţile gălăţene nevoite să plece cu deşeurile în pribegie, la Brăila. Vestea şi mai proastă este că taxa de habitat pe care o plătesc pentru curăţenie s-ar putea dubla.

Potrivit primarului municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae, din 18 iulie deşeurile oraşului vor merge tocmai la Brăila, pentru că, aşa cum aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, groapa de gunoi de la Rateş se va închide, fiind depozit de tip clasa B, neconform. „Costurile de salubrizare în totalitate vor fi mari. Plecăm de la 50 de lei pe tonă şi ne ducem undeva la 232 de lei pe tonă, din care numai transportul şi depozitarea la Brăila costă 152 de lei pe tonă. Indiferent dacă ne dorim sau nu să menţinem taxa de habitat, cel puţin pentru persoane fizice, la valoarea actuală, este aproape imposibil”, ne-a declarat edilul.

Consultări publice

Municipalitatea tecuceană a demarat o serie de consultări în vederea majorării taxei de habitat, care în prezent este de patru lei pe lună de persoană. „În urma fundamentării costurilor, ca să putem acoperi salubrizarea din taxa de habitat, de la patru lei ar trebui să se ajungă la peste 200 de lei. Iar noi vom face toate eforturile ca să încercăm, cel puţin pentru persoane fizice, să ajungă la o cotă de opt lei. Încercăm! Dar fundamentarea reală asta ar însemna - 200 de lei”, ne-a spus primarul.

Selectare

Singura soluţie pentru ca taxa de habitat să nu explodeze ar fi reducerea cantităţii de gunoi care va fi transportată la Brăila. Iar acest lucru ar fi posibil doar prin selecţia deşeurilor. Primăria a investit deja în modernizarea unui selector de gunoi, dar totul va fi în van dacă tecucenii nu vor separa gunoiul menajer de deşeurile reciclabile: „Eu sper să ajungem, prin selectare, la reducerea cu 30 la sută a cantităţii de gunoi pe care o vom duce la Brăila. M-am dus personal, am împărţit saci din poartă în poartă şi le-am explicat: mă ajuţi şi te ajuţi şi pe tine. Culmea, cartierele mai sărace şi cele de case sunt cele mai receptive. Vor fi camere de luat vederi în dreptul platformelor, iar cei care nu respectă regulile şi legea vor primi amenzi până vor învăţa să respecte legislaţia şi hotărârile CL”, a declarat primarul.

Urmează ca, în această lună, Consiliul Local Tecuci să decidă dacă,  în loc de 48 de lei pe an de persoană, tecucenii vor plăti 96 de lei pe an.

 

Citit 4157 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.