Cauza, clasată pentru mai mulţi demnitari. Dan Nica şi Adriana Ţicău scapă de acuzaţiile DNA

Cauza, clasată pentru mai mulţi demnitari. Dan Nica şi Adriana Ţicău scapă de acuzaţiile DNA
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Microsoft", cel mai răsunător dosar de corupţie din România postdecembristă, s-a încheiat favorabil pentru mai mulţi foşti demnitari. Faptele de care aceştia erau acuzaţi s-au prescris. Foştii miniştri Dan Nica (liderul PSD Galaţi), Silvia Adriana Ţicău, Ecaterina Andronescu, Mihai-Nicolae Tănăsescu, Petru Şerban Mihăilescu, Alexandru Atanasiu şi Petru-Daniel Funeriu nu mai sunt cercetaţi în dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii anticorupţie. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, miercuri seară, că dosarul s-a clasat faţă de primii şase enumeraţi, întrucât faptele s-au prescris, în timp ce în cazul lui Funeriu s-a constatat nevinovăţia.

"La data de 8 ianuarie 2018, faţă de Andronescu Ecaterina, ministrul Educaţiei în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003, 22 decembrie 2008-1 octombrie 2009 şi în perioada 2008-2012, Tănăsescu Mihai-Nicolae, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000-2004 şi Mihăilescu Petru Şerban, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000-octombrie 2003, s-a dispus soluţia clasării (...) întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000-2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Aceeaşi soluţie a clasării s-a dispus faţă de Tănăsescu Mihai-Nicolae pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălarea banilor (...) În cazul lui Mihăilescu Petru Şerban s-a mai dispus soluţia clasării faţă de alte fapte (...) De asemenea, în acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei faţă de următorii: Nica Dan, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000-iulie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă, Ţicău Silvia Adriana, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă, şi Athanasiu Alexandru, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă. Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu", a anunţat DNA.

Procurorul de caz, cercetat disciplinar

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează în comunicat că procurorul şef al instituţiei a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice dacă procurorul de caz, care a instrumentat iniţial acest dosar, a săvârşit abateri disciplinare. Asta în condiţiile în care faţă de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după ce acestea s-au prescris. "În legătură cu împrejurarea că faţă de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripţie, dar şi cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul şef al DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat iniţial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârşite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor", anunţă DNA.

Reamintim că, în martie 2015, Victor Ponta (premier la acea vreme) declara la postul B1 TV că dosarul "Microsoft" a plecat de la liderul social-democraţilor gălăţeni, Dan Nica (în prezent, europarlamentar). Victor Ponta a afirmat că europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, este cel care l-a atenţionat cu privire la neregulile din afacerea Microsoft, pe care Corpul de Control al Guvernului a verificat-o ulterior, iar raportul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


Dosarul Microsoft | Lovitură de teatru în cea mai mare anchetă de corupţie din istoria României. Şapte foşti miniştri acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft scapă pentru totdeauna de anchetă, a relatat digi24.ro. Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.

Acuzațiile la adresa celor șapte foști miniștri au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai Educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, şi de gălăţenii Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

DNA amintește că Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, a fost trimis în judecată în septembrie 2017, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, „în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al Educației și Cercetării) au inițiat și susținut, după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr. 1473/11.12.2003, nr. 470/01.04.2004 și nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft. În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.

Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.

Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv, Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani. Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG. În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD, la data de 30.11.2004. În perioada mai - decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd). Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă. Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asigurător asupra sumelor de bani aparținând inculpatului PESCARIU DINU MIHAIL.

Conform comunicatului DNA, în legătură cu împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Sursa foto: Grupul S&D din Parlamentul European

Citit 5954 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2018 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.