PREȚURILE caselor, aproape de maximul dinaintea crizei

PREȚURILE caselor, aproape de maximul dinaintea crizei
Piaţa imobiliară a Galaţiului, stimulată de „Prima casă”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Surse din piaţa imobiliară locală, pe care le-am contactat pentru a afla cum stau lucrurile în ceea ce priveşte vânzarea şi cumpărarea de spaţii de locuit, ne-au confirmat ceea ce se simţea deja, şi anume că preţurile din tranzacţiile imobiliare revin la nivelul celor practicate înaintea crizei din 2008.

Cu un trend ascendent mai accentuat în ultimii doi-trei ani, piaţa imobiliară revine spre vremurile „de aur” din perioada dinainte de criza din 2008. Iar motorul îl reprezintă creditarea, în special programul „Prima casă”, dar şi creditele ipotecare, ne-au declarat surse din piaţă. „Preţurile sunt apropiate de cele din 2008. Există şi cerere, majoritatea clienţilor sunt cu credite, de când au dat drumul la «Prima casă». În 2008, un apartament cu două camere decomandate, în Dunărea, era 200.000 de lei. Acum e cam tot la acest nivel, aproximativ 43.000 de euro (cu menţiunea că în 2008 un euro a fost, în medie, de 3,68 lei – n.red.). În Ţiglina II, în 2008, preţul era 145.000 lei, iar în zona centrală, un apartament semidecomandat, cu două camere, la etajul trei - 40.000 de euro negociabil. Preţul depindea de anul de construcţie, de etaj, de zonă şi de amenajări, criteriile care se iau şi astăzi în calcul”, ne-a declarat reprezentanta unei agenţii imobiliare din Galaţi.

Nu există un profil standard al cumpărătorului de locuinţă. „Sunt persoane care insistă pentru o anumită zonă din oraş, altele sunt obligate să ţină cont de suma de bani pe care au luat-o pe credit, fie el ipotecar, fie pe «Prima casă». Sunt cereri pe «Prima casă», există şi ofertă, mai slabă, e adevărat, mai slabă din punct de vedere al apartamentelor pe piaţă. De exemplu, dacă un client are un credit în jur de 30-35.000 de euro, nu sunt atât de multe apartamente care să meargă pe preţ”, ne spune interlocutoarea.

Nu există un tipar nici al locuinţelor cel mai bine tranzacţionate. Există clienţi cu credite care, având o rată lunară de plătit, nu-şi permit îmbunătăţirile sau amenajările. Astfel că preferă să cumpere un apartament neîmbunătăţit, dar la un preţ mai mic, pentru că, la un apartament cu finisaje medii sau de lux, e clar că preţul creşte pe măsură.

Ce găseşti pe piaţă, cu 30.000 sau 50.000 de euro

Un client cu un credit de 30.000 de euro poate găsi fie un apartament la un etaj superior şi un confort mai bun, fie un etaj intermediar (adică exclus parter şi ultimul etaj) şi un confort doi. „Dacă dvs. aţi fi un astfel de client, v-aş putea oferi etajul 10/10 în Micro 20, confort I, decomandat (32.000 euro), etajul 4/4 în Ţiglina I (30.000 euro), sau un confort doi în Micro 19, etajul doi (32.000 euro). La o sumă de 50.000 de euro, puteţi găsi un apartament de două camere la etaj intermediar, poate fi şi la etajul 9 din zece. Sau trei camere decomandate, într-un bloc construit după 1980, de exemplu, în Micro 16, la etajul unu - apartament cu suprafaţă utilă de 55 mp şi totală de 60 mp. Ori trei camere, decomandate, în Mazepa, la etajul patru (52.000 euro)”, ne-a mai spus reprezentanta agenţiei imobiliare gălăţene.

În Galaţi este „forfotă” şi pe piaţa caselor, dar aici sunt alte criterii. Contează suprafaţa terenului, anul construcţiei, deschiderea, vecinii, dacă locuinţa este de demolat sau locuibilă, dacă e lipită de casa vecinului... Şi nici „stranierii” nu mai cumpără aşa cum o făceau odată, ba chiar au început şi ei să vândă.

Citit 10047 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2018 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.